Първи сблъсък за новия парламент - да присъства ли руския посланик на откриването

Първи сблъсък за новия парламент - да присъства ли руския посланик на откриването

© Антон ЧепилскиПартиите в новото Народно събрание се сблъскаха още преди неговото откриване на 19 октомври. Поводът е дали руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде поканена на откриването.


Администрацията на парламента е преценила, че тя трябва да е сред поканените, което е предизвикала скандал на първата организационна неформална среща за сформиране на новия парламент, провела се днес.


Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви, че от обединението са се обявили против поканата, като тяхната позиция е била подкрепена от "Продължаваме промяната".


Вълнения около Митрофанова. За кое обаче?
Вълнения около Митрофанова. За кое обаче?В същото време БСП и "Възраждане" са обявили, че подобно отношение към дипломат е недопустимо. Представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" на срещата не се изразили позиция.


Източници на "Дневник" коментираха, че представителите на ГЕРБ са мълчали през цялото време докато е обсъждано дали Митрофанова да бъде поканена. Те не са реагирали и когато от БСП са направили заключение, че след като мненията са разделени 50/50, това не води до изключване на покана към руския посланик


По-късно пред БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС смятат, че посланик Митрофанова няма място на първата сесия на Народното събрание. Тя все пак уточни, че няма юридически основания присъствието и да бъде забранено. "Има юридически пречки. Митрофанова не е отзована, не е персона нон грата и не сме скъсали дипломатически отношение с Русия", поясни Атанасова.


Според нея най-разумното в случая е руският посланик сама да прецени, че при тази ситуация нейното отсъствие ще се отрази по-добре върху отношенията между България и Русия. В крайна сметка решението, дали да бъде поканена Митрофанова, ще реши администрацията на парламента.


От началото на войната в Украйна Елеонора Митрофанова няколко пъти имаше изявления и прояви, които предизвикаха критики. Последният случай е от 6 септември, когато тя се появи на честванията на Съединението в Пловдив, което предизвика редица коментари.


В края на март премиерът Кирил Петков призова посланика на България в Русия за консултации като отговор на острите и недипломатични изявления на руския посланик Елеонора Митрофанова. В пост на страницата на посолството в края на февруари на български и руски властите в България бяха наречени "евроатлантически подлоги". Поводът беше спирането на няколко руски телевизионни канали и сайтове.


След като публикацията предизвика скандал, българският вариант на текста беше свален, за да се подложи на филоложко-философска експертиза.


Самата публикация стана причина за среща между Кирил Петков и Елеонора Митрофанова, на която премиерът призова посланика да отзове всички служители на мисията, които не се занимават с дипломатическа дейност. Няколко дни по-късно България изгони 10 руски дипломати.


Във видеообръщение по повод 3 март руският посланик сравни освобождението на България през 1878 г. с днешната руска военна агресия срещу Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на Руско-турската освободителна война.
Още в първите дни на войната Митрофанова написа, че "в българските медии се тиражира агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK