От следващата седмица ще заработи е-системата за хоспитализации

Бърза помощ, линейка

© Надежда Чипева

Бърза помощ, линейкаЕлектронната система за свързаност между екипите за спешна помощ и болниците ще заработи още през следващата седмица, обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.


"Когато една линейка поеме спешен случай, веднага ще може да намери най-близката болница, в която има свободни легла. Пациентът няма да бъде разкарван по болниците, както се случваше доста често. Няма да има и възможност за отказ от хоспитализация", обясни министърът.

Електронна система за свързаност ще допринесе за възможно най-бързото придвижване на линейките, които ще бъдат оборудвани с таблети и GPS. Задължение на всяка болница ще е да актуализира информацията за свободни легла.


Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров отбеляза, че изграждането на системата е плод на добрата работа на междуведомствените екипи. Изпълнителният директор на държавната компания "Информационно обслужване" Ивайло Филипов показа как изглежда системата. По думите му с нея ще бъдат оборудвани около 500 линейки в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK