Илиан Господинов е новият директор на метеорологичния институт

Илиан Господинов е новият директор на метеорологичния институт

© Георги КожухаровДоцент Илиан Господинов е новият генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи БНР.


Той заменя досегашния директор проф. Христомир Брънзов, който се пенсионира. Проф. Брънзов беше шеф на института през последните 8 години.


Уточнява се, че за заемането на позицията е проведен конкурс от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
Преди няколко месеца служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестираха заради преместването му под шапката на МОСВ, като основното възражение на метеоролозите беше, че директорът на института ще се избира от екоминистъра и има реална опасност назначението да е политическо.


Институтът се отдели от Българската академия на науките (БАН) през 2018 г. след поредица протести с искания за по-голямо финансиране и месеци преговори. От началото на 2019 г. институтът е самостоятелно юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK