На живо

След три дни блокиран парламент ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Вежди Рашидов за председател

След три дни блокиран парламент ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Вежди Рашидов за председател

© Юлия ЛазароваМнозинство от 139 гласа - на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. В лагера срещу него останаха "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а позицията на "Възраждане" се беше "въздържал се"


Изборът ще позволи на Народното събрание да заработи, след три дни беше напълно блокирано заради противопоставянето между парламентарните групи, което правеше невъзможно събирането на нужния брой гласове. То обаче върна в залата отново политическата конфронтация, въпреки декларациите за взаимно уважение от последните 24 часа. Поводът беше искането на "Продължаваме промяната" за кратка почивка преди да започне гласуването. То срещна категоричен отпор от страна на партиите в оформилото се зад Рашидов мнозинство, които наложиха да се премине веднага към гласуване, а атаките между групите се възобновиха. Това стана повод "Демократична България" да заговори, че мнозинството започва да се налага в залата и минава отвъд съгласието само за избор на председател.


"Дневник" следи преговорите и гласуванията в пленарната зала, статията се обновява.

На живо

Десислава Атанасова: Можем да намираме мнозинства по важните теми

Десислава Атанасова: Можем да намираме мнозинства по важните теми

© Юлия ЛазароваМожем да търсим и намираме мнозинства по важните теми на България. Ако има и други, които могат да го правят, ние сме готови да го правим в пленарна зала, пред очите на цяла България, каза днес пред БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя допълни, че ако първата политическа сила не се справи с тази мисия, ще пожелае успех на вторите. "И ако това не се случи, отиваме на избори", каза още Атанасова. Според нея в "опорката", че мнозинството за избор на председател на парламента е и мнозинство за излъчване на премиер, не е вярна.

Константин Бачийски: Има риск БСП отново да мине на страната на задкулисието

Константин Бачийски: Има риск БСП отново да мине на страната на задкулисието

© Юлия ЛазароваНай-вероятно конфигурация, която избра Вежди Рашидов за председател на парламента се формира с по-дългосрочни цели и не изключвам тя да подкрепи правителство. За мен има риск БСП отново да мине на страната на задкулисието, каза днес в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" депутатът от "Продължаваме промяната Константин Бачийски. Той посочи, че днес Корнелия Нинова е казала, че партията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но няма яснота дали няма да бъде направен кабинет с мандат на БСП, който да е подкрепен от тези партии. Бачийски припомни, че чисто исторически мнозинствата, които избират председател на парламента, излъчват и правителство.

Срещите на ГЕРБ за кабинет се отлагат отново

Росен Плевнелиев

© Велко Ангелов

Росен ПлевнелиевСрещите на контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси с парламентарно представените партии се отлага от днес за утре. Идеята за разговорите в търсене на възможно мнозинство за правителство дойде от ГЕРБ, но в съобщение до медиите през тази седмица Плевнелиев отрече да представлява конкретна партия или цел.


Според последната информация контактната група ще проведе срещи с две парламентарни групи в зала "Запад" в Народното събрание:

 • 22 октомври (събота) в 10 ч.: ГЕРБ-СДС
 • 22 октомври (събота) в 13 ч.: "Български възход".

Информацията е, че писмени откази за срещи до този момент са получени официално от "БСП за България" и "Продължаваме промяната". От "Демократична България" също вече заявиха, че няма да присъстват на среща, но това засега не е потвърдено официално.

ГЕРБ и "Български възход" побързаха да отрекат нова четворна коалиция

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан ЯневМалко след края на заседанието председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че решението за свикване на извънредно заседание е било координирано с парламентарните групи и се налага, за да се навакса "изгубеното време" и да се започне със същинската работа по законодателната дейност. Преди това обаче депутатите трябва да съставят комисия за правилника на Народното събрание и едва след като той бъде гласуван и приет, могат да бъдат съставени и постоянните парламентарни комисии.


Атанасова обяви, че ГЕРБ ще предложи председателството на комисиите да бъде разпределено пропорционално между парламентарните групи, за да продължи "духът на консенсуса".


Тя отрече изборът на Вежди Рашидов да разкрива новата управленска коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" и добави, че това е бил необходимия компромис.


Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също коментира, че гласуването на номинацията на Рашидов не означава, че има нова четворна коалиция.


"По-скоро това е коалиция за избор на председател. Оттам нататък предстоят разговори, за да се види дали може да се излъчи конструкция или коалиция. Нека да изчакаме и да видим", каза той в кулоарите на парламента, цитиран от "Дарик".


Добави, че гласуването за Рашидов на 12-те депутати от "Български възход" е заради принципа да бъде подкрепена кандидатура, която да е максимално обединяваща.

Заседанието приключи, следващото ще е извънредно

Заседанието приключи, следващото ще е извънредно

© Велко АнгеловСлед избора на зам.-председатели и секретари депутатите приеха още едно техническо, но ключово за оперативната работа решение - да спазват разпоредбите от правилника на предходното Народно събрание докато одобрят нов. Това е обичайна практика, която позволява да има ясно посочени процедури във времето до изработването на новите текстове.


Вежди Рашидов сложи край на първото пленарно заседание, продължило в рамките на три дни. Той обяви, че следващото заседание ще е извънредно и ще се проведе във вторник (25 октомври) от 10 ч.

Нинова определи мнозинството с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" като "задължително"

Нинова определи мнозинството с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" като "задължително"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Въпреки че по-рано днес БСП подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание заедно с ГЕРБ, ДПС и "Български възход", лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че партията остава на "принципната си и безкомпромисна позиция" и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Социалистите потвърждават позицията си, че няма да се срещнат с контактната група, излъчена от ГЕРБ за преговори за правителство.


"Днешното мнозинство беше необходимо и задължително за България и българския народ", заяви тя.


Лидерът на левицата не пожела да прогнозира колко дълъг ще бъде животът на 48-ия парламент заради по думите ѝ динамичната обстановка и "крехкото съгласие за добър тон".


Нинова уточни, че лично е била поканена от новоизбрания председател на Народното събрание Вежди Рашидов да обяви номинацията му.

"Демократична България" имала кандидат за шеф на парламента, но нямало съгласие

Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България"

© Велко Ангелов

Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България"


"Демократична България" е била готова да издигне кандидат за председател на парламента, но в крайна сметка не се е стигнало до това, защото е нямало достатъчно подкрепа. "БСП, ГЕРБ и ДПС отказаха изобщо да разсъждават върху такава кандидатура, защото вече бяха решили да се обединят около кандидатурата на господин Рашидов.


"Ние не сме търсили подкрепа за кандидатура на "Демократична България", защото не сме си поставили такава цел. Но за целите на търсене на логика на формиране на мнозинство бяхме готови да разсъждаваме по въпроса", каза Христо Иванов.


По думите му не се е приело предложението на "Демократична България" да се намери "формула за консенсус" - да има ротация на председатели - вместо консенсусна личност. Обединението не смята Вежди Рашидов за консенсусна личност и затова е гласувало "против" депутата от ГЕРБ, избран за председател на парламента.


"Имаше два пътя - единият беше този на консенсуса, за да намерим формула, в която 240 депутати да гласуват и да няма политическа логика на този избор. Четирите партии, които избраха господин Рашидов, в един момент се отказаха да търсим повече консенсус и прецениха, че след като имат достатъчно гласове, може да се обединят около фигурата на господин Рашидов."


"БСП още вчера даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, който да доведе до избор на Вежди Рашидов, като това е неприемливо за "Демократична България" и "Продължаваме промяната", каза Христо Иванов.


Четирите формации много бързо започнаха да показват сила

Христо Иванов,
съпредседател на "Демократична България"

Повечето от кандидатурите за председател бяха избрани за заместници на Рашидов

Повечето от кандидатурите за председател бяха избрани за заместници на Рашидов

© Велко АнгеловСлед като заседанието е възобновено, започна изборът на заместник-председатели на парламента. По предложение на Десислава Атанасова гласуването бе анблок на всички предложения. Кандидатурите бяха приети с пълно мнозинство от 234 гласа:


За заместник-председатели на парламента бяха избрани:

 • Росен Желязков (ГЕРБ)
 • Никола Минчев ("Продължаваме промяната")
 • Йордан Цонев (ДПС)
 • Цончо Ганев ("Възраждане")
 • Кристиан Вигенин (БСП)
 • Атанас Атанасов ("Демократична България")
 • Надежда Самарджиева ("Български възход").

Изборът е важен, тъй като се очаква често Рашидов да упълномощава воденето на заседанията на заместниците си предвид липсата на опит на тази позиция. Той покани на местата до себе си Росен Желязков от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС, но до него седна Никола Минчев, който веднага започна да му помага във воденето на заседанието.

Борисов: Рашидов живее като пръв сред равни, така и ще работи

Бойко Борисов и Вежди Рашидов

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Вежди РашидовВ публикация във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че с избора на Вежди Рашидов за председател е надделял разумът.


"Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи", написа Борисов.След три дни дебати и опити за избор ГЕРБ в крайна сметка получи председател на парламента, който според обясненията на подкрепилите го политическите сили е предпочетен като най-възрастен.

"Не я давай" почивката: Вежди Рашидов слуша Йордан Цонев

Стопкадър от живото излъчване.

© Дневник

Стопкадър от живото излъчване.Преди гласуването на кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента, Кирил Петков ("Продължаваме промяната") поиска 15 минути почивка. Депутатите тръгнаха да напускат залата, но думата спешно взе Йордан Цонев (ДПС). Той обясни, че почивка може да дава само председателят, след което преди да слезе от трибуната се обърна към Рашидов и му каза - "Не я давай" (почивката -бел.ред.).


Репликата му се чу в живото излъчване на заседанието (вижте видеото). Последва повече от 15 минути спор между депутатите кой може да иска почивка и важи ли правилника от предишното събрание, защо не дават почивка, кога да бъде тя. В крайна сметка Рашидов не позволи почивка и кандидатурата му беше гласувана.

Парламентарните групи вече са образувани

Парламентарните групи вече са образувани

© Велко АнгеловСлед неколкократни напомняния от залата новоизбраният председател Вежди Рашидов прочете от трибуната решенията за създаване на парламентарните групи. Това е поредната крачка от конституирането на Народното събрание. То позволява да бъде задвижена и конституционната процедура по излъчване на правителство, която започва с консултации при президента.


Групите са:

 • Парламентарна група на ГЕРБ-СДС с председател Десислава Атанасова
 • Парламентарна група на "Продължаваме промяната", председател Андрей Гюров
 • Парламентарна група на ДПС, председател Мустафа Карадайъ
 • Парламентарна група на "Възраждане", председател Костадин Костадинов
 • Парламентарна група на "БСП за България", председател Корнелия Нинова
 • Парламентарна група на "Демократична България", председател Христо Иванов
 • Парламентарна група на "Български възход", председател Стефан Янев.

Следващата стъпка е изборът на зам.-председатели от всяка група. Той ще се състои след обявената 20-минутна почивка.

С мнозинство от 139 гласа Рашидов застана начело на Народното събрание

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото Народно събрание.


Той получи 139 гласа "за". "Против" гласуваха 73 - групите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а 27 - цялата група на "Възраждане", натисна бутона "въздържал се". От вота отсъстваше един депутат от БСП.


Решението беше взето след пет неуспешни процедури за избор.


В кратко слово Рашидов обеща да е диалогичен и да работи с всички депутати. Той повтори, че е на възраст, но е решил да жертва част от останалите му години в името на българския народ. Разказа, че е получил подкрепа от много хора извън политиката и цитира разговор с футболиста Христо Стоичков, който го помолил да премисли решението да оттегли номинацията си и да се върне, защото хората го обичат.


В обяснение на отрицателен вот Асен Василев от "Продължаваме промяната" заяви, че случващото се в парламента е срам. "Сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие", заяви той.


Той обясни, че групата му е искала почивка, за да реши дали да гласува "против" или "въздържал се", и решението е било взето след реакцията на оформилото се в залата мнозинство.


Когато поискахме почивка, тествахме какво е отношението към опозицията в този парламент и за съжаление се видя, че мнозинството прави каквото си поиска

Асен Василев,
"Продължаваме промяната"

В отговор Йордан Цонев иронични призова "Продължаваме промяната" да се научи да приема неуспехите си. "Това не е фасада, а много заслужил гражданин, творец, политик", отговори Йордан Цонев, посочвайки Вежди Рашидов, а съпартийците му посрещнаха с аплодисменти думите му.

Извънредно

Вежди Рашидов пак е номиниран за председател, "Продължаваме промяната" иска почивка

От името на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" Корнелия Нинова издигна номинацията на Вежди Рашидов като най-възрастен депутат. Тя уточни, че на председателския съвет не е постигнато съгласи, но е събрано мнозинство зад поне един кандидат.

Четирите формации заедно имат 140 гласа, което прави сигурно избирането, ако се стигне до гласуване.


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поиска 15 минути почивка, а думите му бяха посрещнати с викове "Не" от редиците на ДПС.


Йордан Цонев опонира, че почивка се иска от името на група, когато има конституирани парламентарни групи, както и ако е прието решение, че се работи по правилника на предишния парламент. "Тъй като нито едно от двете условия не е изпълнено, решението е на председателстващия", каза Цонев.


Рашидов отказа почивка, с аргумента, че се вслушва в казаното, защото се учи и не иска да прави нарушения.


От "Продължаваме промяната" възразиха: "Формално групите се смятат за създадени след избора на председател. Но вие в рамките на тридневното заседание, г-н председател, давахте почивка винаги когато народен представител е поискал. Това е правилният подход и отразява духа на парламентаризма", каза Никола Минчев, бивш председател на парламента. В края на вчерашното заседание групата на ДПС поиска и получи почивка без обсъждане.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини от трибуната групите, които отказват подкрепа за Рашидов и се опитват да прекъснат заседанието, че търсят маркетингов ефект сред избирателите си. Той настоя да се премине към гласуване и след това да се направи почивка, в която групите да определят кандидатите си за зам.-председатели.


"Обединихме се около кандидатурата на единствения, който вчера успя да обедини по някакъв начин българското Народно събрание", заяви и Десислава Атанасова и настоя да се премине към гласуване.


"Г-н Рашидов, вчера казахте, че не искате да ръководите Народното събрание. Сега какво правите - искате да го ръководите, или това е последен акт за събиране на мнозинство за избор", попита Асен Василев от "Продължаваме промяната". Той заяви, че единственото, което иска групата, е 15 минути, в които да направят консултации, и попита защо мнозинството смята, че след три дни заседание тези 15 минути ще се окажат критични, особено при събраното сигурно мнозинство.


Вежди Рашидов увери, че след края на дебатите ще даде почивка, и допълни че не може да си представи какво може да стане в това време, освен в краен случай нещата да се върнат в изходна позиция. Той увери, че ще отговори и дали е съгласен да бъде номиниран:


Ще трябва да сложа на кантара кое е по-важно: българското общество или моята личност

Вежди Рашидов,
номиниран за председател на Народното събрание


Десислава Атанасова отново настоя да се премине незабавно към гласуване и обвини "Продължаваме промяната", че нарочно бави процедурата, въпреки че е разполагала с възможност да обсъди решението на Рашидов предварително. По думите ѝ Кирил Петков, като всеки от участниците в председателския съвет, е имал време да се върне при парламентарната си група, за да я уведоми за обсъжданото решение.


Очаквано беше в края на председателския съвет да има номинация на Вежди Рашидов, неочакваното беше, че ще дойде от БСП и искахме време да обсъдим как да гласуваме, отговори Кирил Петков.


"Вие много добре знаехте, че това е номинация не на БСП, а на четирите партии", отвърна Георги Свиленски. По думите му "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" са обявили, че ще гласуват "против" и е било напълно излишно сега да обсъждат наново решението си. Свиленски също настоя да се премине към гласуване.


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов репликира, че мнозинството може да се е оформило за избор на председател, но започва да се налага в залата.


Виждам, че това мнозинство се оформя като нещо повече от мнозинство за избор на председател

Христо Иванов,
"Демократична България"

Той призова да спре спорът дали формално има групи и правилник, напомняйки, че досега всички са се позовавали на обичая. "Тук тече позоваване на решения на председателския съвет. Ами ако няма правилник, няма и председателски съвет", каза Иванов. Той посочи, че обявеният вчера диалогичен тон днес внезапно е изчезнал.


В отговор Йордан Цонев обвини "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че изострят нарочно тона и че правят демонстрации.

Очакване за решение: заседанието е подновено

Заседанието е подновено след поредния председателски съвет. По неофициална информация на него е постигнато решение за изход от ситуацията. Какво е то ще стане известно след минути в пленарната зала.


"Макар ситуацията да придобива комедиен характер, отново ви предлагам да приемем правила за гласуване" - с тези думи лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова формално даде началото на шестата процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание. Това стана в началото на подновеното преди минута пленарно заседание.


Правилата бяха одобрени без спорове, след което започнаха отново номинациите. "Възраждане" предложи отново Цвета Рангелова.

Председателският съвет приключи без резултат

Председателският съвет приключи без резултат

© ДневникЗаседанието на т.нар. председателски съвет с участието на представители на всички парламентарни групи завърши без резултат, а повечето от присъствалите отказаха коментар.


По неофициална информация на близо двучасовото заседание не е било постигнато съгласие нито за някаква нова формула за излъчване на кандидат за председател, нито за консенсусно за групите име.


Дадената от председателстващия заседанието почивка отдавна надхвърли предварително обявеното време. Тя ще продължи, докато не бъде намерено някакво решение как да се действа нататък.

Радев видя възможен блокаж на държавата, няма как да връчи мандат

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевПрезидентът Румен Радев заяви, че ако депутатите не успеят да изберат председател на парламента, това ще доведе до пълен блокаж на държавата.


"Очаквам народните представители да изпълнят дълга си към гражданите и държавата и да конституират парламент. Много закони чакат за приемане, а проблеми - за решаване", каза той от Брюксел, къдетo присъства на Европейски съвет.Радев обясни защо процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство няма как да започне, без да има избран председател на Народното събрание. По-рано днес пред "Нова телевизия" конституционният съдия Янаки Стоилов заяви, че това е възможно (виж в блока от 9.03 ч.)


"Мога да дам мандат, когато има структурирани парламентарни групи", посочи Радев.

Според правилника за работа на Народното събрание всяка парламентарна група представя на председателя на парламента решение за образуването си и списък на ръководството и на членовете. Според конституцията президентът връчва мандати за съставяне на правителство на съответния председател на парламентарна група.

Кирил Петков призова ГЕРБ да направи втората стъпка - да подкрепи кандидат от друга група

Кирил Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил ПетковСъпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова ГЕРБ да последва примера на партията му и да приеме възможността да гласува за претендент за поста председател на парламента, който не е излъчен от редиците ѝ.


"ГЕРБ направи първата стъпка, като оттегли своя кандидат, сега трябва да направи втората, като гласува за друг кандидат, който има шанс да събере мнозинство", заяви Петков в кулоарите на Народното събрание минути след като поредното гласуване завърши без резултат.


По думите на Петков, ако всички партии следват тези стъпки, има шанс да се избере ръководството на парламента: "Трябва да излезем от теснопартийните рамки, за да минем към решаване на проблемите."


И това гласуване завърши без резултат

И това гласуване завърши без резултат

© Цветелина БелутоваИ второто гласуване завърши без избран председател на парламента. Водещият заседанието Вежди Рашидов даде почивка и свика заседание на председателския съвет, в който участват представители на всички парламентарни групи.


Разпределението на гласовете от последния вот е:

 • Йордан Цонев получи 103 гласа "за" - от групите на ГЕРБ и ДПС. Срещу него бяха 101 депутати от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане". С "въздържал се" гласуваха 22 - всички присъстващи от групата на БСП и двама от "Продължаваме промяната".

 • Гласовете в подкрепа на Кристиан Вигенин (75) дойдоха от БСП и "Продължаваме промяната". Против се обявиха групите на ГЕРБ и "Възраждане", както и 25 депутати от ДПС и 8 от "Демократична България". Бутона "въздържал се" натиснаха останалите 12 от "Демократична България" , 11 от ДПС и по един от ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Гласуването започна, "Български възход" отсъства от залата

Водещият заседанието Вежди Рашидов призова депутатите да не правят крачка назад от постигнатия вчера добър тон и желание за съгласие.


Проверката на кворума показа, че групата на "Български възход" не е в залата. На първото гласуване никой от номинираните не събра нужните гласове. До второ гласуване стигнаха Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

ГЕРБ също отказа подкрепа на Вигенин

Десислава Атанасова, ГЕРБ

© Цветелина Белутова

Десислава Атанасова, ГЕРБЛидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова също остро атакува Вигенин заради думите му, че подкрепата на партията ѝ представлява политически риск за него.


"Никой не може да си позволява да говори за щети и рискове от подкрепата на ГЕРБ, зад която стоят над 600 хил. избиратели", заяви тя от трибуната и повтори тезата, че партии със значително по-слаби изборни резултати изнудват най-многочислената група. Атанасова отново заяви, че партията ѝ е оттеглила кандидатурата на Росен Желязков в опит да осигури консенсус, била съгласна на ротация на председателите, участвала във всички разговори по темата.


Атанасова на свой ред атакува кандидата на БСП. "Ние имаме памет за кандидатите, които аплодираха думи, че парламентаризмът е навън на улицата", заяви тя.

"Не се притеснявайте, г-н Вигенин, няма да ви подложим на излишни рискове", завърши изказването си Атанасова. В лично обяснение от трибуната Кристиан Вигенин каза, че понякога депутатите си говорят, без да се разбират, и увери, че уважавам всеки гражданин и неговия избор при гласуване. "Уважавам и вашата група, независимо дали ще ме подкрепите", завърши той.

Йордан Цонев отговори язвително на Вигенин за риска от подкрепа от ДПС

Йордан Цонев

© Велко Ангелов

Йордан ЦоневКандидатът на ДПС Йордан Цонев призова колегите си да направят още една крачка към постигане на съгласие.


Той подчерта, че в дългата си политическа кариера се е чувствал най-добре на депутатската банка в залата, но понякога трябва да се поеме отговорност и е готов да се премести на председателската трибуна. Той допълни, че вярва в парламента като институция и не е съгласен с думите на Кристиан Вигенин, че Народното събрание се обезсмисля като институция заради поведението на депутатите.


Цонев язвително отвърна на забележката на Кристиан Вигенин, че поема политически риск да бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС, като му напомни, че е бил външен министър именно в правителство с мандат на ДПС. "Не се бойте, г-н Вигенин, не е страшно."

Кристиан Вигенин поиска подкрепа от всички или се оттегля

Кандидатът на БСП Кристиан Вигенин обяви, че това е последният път, в който поставя номинацията си на гласуване, и поиска подкрепа от цялото Народно събрание.


Той подчерта, че БСП и лично той поемат голям политически риск с кандидатурата, излъчена от позицията на петата по численост група. "Аз зная какво е да седиш на трибуната и да се налага да слагаш подписа си под решения, които партията ти и ти лично не одобрявате", каза Вигенин. Добави, че е риск да получи и подкрепата ГЕРБ и ДПС, но ще го поеме в името на постигане на решение.


Нямаме време председателят на парламента тепърва за се учи да работи

Кристиан Вигенин,
БСП

"Познавате ме и знаете, че съм намирал начин парламентът да стига до конкретни решения", заяви Вигенин и подчерта, че подкрепата за него не може да бъде обвързвана с подкрепа или отказ от законопроекти и политики. Той предложи зам.-председателите от двете най-големи групи, заедно с председателя, да са винаги на трибуната, а зам.-председателите от останалите групи да се сменят всяка седмица на ротационен принцип.


В изявлението си кандидатът на БСП на няколко пъти подчерта, че поведението на парламента в последните три дни е на път да обезсмисли в очите на хората институцията Народно събрание: "В първия ден се говореше, че ще ни изгонят със сопи, днес вече не предизвикваме омраза, а подигравки".

В първия опит за деня кандидатурите са без промяна

Заседанието е открито, в залата са регистрирани 235 народни представители.


Правилата за избор на председател бяха гласувани за пореден път без промени.


Кандидатурите, които ще бъдат подложени на гласуване, също са без промени от последния вот вчера следобед:

 • Йордан Цонев (ДПС)
 • Кристиан Вигенин )БСП)
 • Цвета Рангелова ("Възраждане").

Заседанието може да гледате на живо тук:


Обсъждането на имена ще започне направо в пленарната зала

Заседанието ще започне всеки момент. Обсъждането на кандидатури ще започне направо в пленарната зала. Председателският съвет не се е събирал от вчера.


Разговорът в началото се очаква да бъде по формулата за излъчване на номинации. Повечето групи днес потвърдиха, че запазват позициите си от вчера:

 • "Продължаваме промяната" настоява да се избере един от двата подхода - да се търсят кандидати по предварително определени от пленарната зала критерии или да се стигне до една-единствена кандидатура, подкрепена от всички. Няма да издигне кандидат.
 • "Демократична България" настоява за деполитизиране на процеса и търсене на консенсусна фигура, която да получи 240 гласа.
 • "Български възход" ще гласува "въздържал се", освен ако няма единна кандидатура.

Според коментарите от тази сутрин, ако гласуваните вчера три кандидатури останат без промяна днес, ГЕРБ не изключва да подкрепи Йордан Цонев от ДПС, а "Продължаваме промяната" би гласувала за Кристиан Вигенин от БСП.

Формулата на "Демократична България": кандидат, за когото да има 240 гласа

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо ИвановПредложението на "Демократична България" е да се търси формула, чрез която процесът по избор на председател на парламента да бъде подкрепен от 240 депутати и по този начин да бъде деполитизиран - това каза на влизане в Народното събрание тази сутрин съпредседателят на обединението Христо Иванов.


По думите му "Демократична България" няма нови предложения и днес ще търси отново съгласие около тази идея, макар че вчера тя не е срещнала подкрепа сред останалите групи. "Има два принципа, на чиято база може да се търси решение. Единият е за политическа формула, при която няколко групи събират 121 гласа за някой кандидат. Другото е за формула, която има подкрепата на всички депутати", обясни Иванов. По думите му политическото решение веднага пакетира партиите като възможна коалиция за бъдещо управление и това кара партиите да се дърпат от него.


Иванов обаче беше предпазлив доколко успешна може да бъде предлаганата формула:

"Искаме да деполитизираме този въпрос, за да може да започне законодателната дейност. Но истината е, че изборът на председател е централен политически въпрос и акт от формиране на управленско мнозинство и може би разговорът трябва да започна от това ще може ли да се сформира управленско мнозинство."

"Продължаваме промяната" е склонна да гласува за Вигенин

Мирослав Иванов. Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Мирослав Иванов. Снимката е архивна.Ако не се стигне до кандидатура, която да отговора на предложените от партията критерии или която да обедини всички депутати, "Продължаваме промяната" ще подкрепи кандидата на БСП Кристиан Вигенин. Това каза в интервю на БНТ Мирослав Иванов.


Той потвърди, че формацията няма да издига кандидат, и повтори, че ангажиментът да се осигури мнозинство е на най-голямата група - ГЕРБ.


В отговор на въпрос Иванов даде да се разбере, че той ще бъде кандидатът на "Продължаваме промяната" за зам.-председател на Народното събрание. Той заемаше същия пост и в миналия парламент.

Янаки Стоилов смята, че президентът може да започне консултации с групите

Янаки Стоилов

© Цветелина Белутова, Капитал

Янаки СтоиловПрезидентът Румен Радев може още идната седмица да започне консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство, смята членът на Конституционния съд Янаки Стоилов. Пред Нова телевизия Стоилов застъпи тезата, че парламентарните групи започват работа още от първия ден на съставяне на парламента и съществуването им не се влияе от това, че все още не е избран председател.


"Още идната седмица той може да покани техни представители, друг е въпросът че финализацията на тази дейност ще ни върне към нерешения въпрос за избор на председателя на парламента", каза конституционалистът.


Той коментира и други възможности пред депутатите: да определят един кандидат за председател чрез жребий и след това с мнозинство да го изберат или да изберат председател за определен период от време, след което да изберат друг (а не формална ротация като "дневални в казармата"). Ако парламентарните групи се опасяват, че изборът на представител на една от тях ще я фаворизира, могат да се споразумеят за управление на съпредседателите и без съгласие на всички парламентарни групи да не може да се поставят определени въпроси", предложи още Стоилов. Недостатък на този вариант обаче е, че всяка от партиите би получила своеобразно право на вето.

Даниел Митов не изключва "Продължаваме промяната" да подкрепи Йордан Цонев

Даниел Митов не изключва "Продължаваме промяната" да подкрепи Йордан Цонев

© Юлия ЛазароваДепутатът от ГЕРБ Даниел Митов не изключи възможността "Продължаваме промяната" да подкрепи кандидата на ДПС за председател на парламента Йордан Цонев. Той също така добави, че и неговата партия може да даде гласовете си за Цонев, но това зависило от разговорите, които ще се водят днес между политическите сили. "Разговорът трябва да е зрял. В последните дни гледаме една детска градина", каза още Митов.


Той добави, че правилата по избора на председател не са лоши, но трябва да се намери някой, който да получи подкрепата на всички партии. Митов допълни, че не разбира защо се отдава толкова голямо внимание на предложението на БСП за председател на парламента Кристиан Вигенин, като намекна, че едва ли ГЕРБ ще го подкрепи.


Митов изрази и личното си мнение за отказа на "Демократична България" да преговаря и подкрепя ГЕРБ въпреки отправената покана от партията на Бойко Борисов. "Направо да си кажат, че са секта, талибани и фанатици, че не уважават избора на българския народ", добави той.

Процедурата пак започва отначало

Процедурата пак започва отначало

© Юлия ЛазароваВ третия ден процедурата по избор отново ще започне отначало - с приемане на правилата за избор, издигане на кандидатури и гласуване.


Всяка партия има право на един кандидат. Могат да се предлагат както вече подлагани на гласуване номинации, така и нови имена. За одобрен се смята кандидатът, който получи подкрепата на над половината от гласувалите. Ако няма такъв, двамата претенденти с най-висок резултат отиват на второ гласуване, където важат същите правила.

Обсъждането на варианти се очаква да се поднови сутринта

Обсъждането на варианти се очаква да се поднови сутринта

© Цветелина Белутова, КапиталВчера "Продължаваме промяната" и "Демократична България" демонстрираха оптимизъм, че днес ще бъде намерен изход от кризата, в която изпадна парламентът. До късно вечерта обаче нямаше сигурно решение. Не е известно за тази сутрин да е насрочено и заседание на т.нар. председателски съвет, в който участват представители на всички групи и който обикновено обсъжда предварително ключовите решения.


Пленарното заседание трябва да започне в 10 ч. Засега е известно, че БСП и ДПС са готови отново да предложат кандидатите си от последните два дни - Кристиан Вигенин и Йордан Цонев. По неофициална информация все още не е отпаднала окончателно и предложената от "Демократична България" идея представители на двете най-многочислени групи - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", да председателстват на ротационен принцип.

Заседанието ще се поднови с обещание за диалог

Заседанието ще се поднови с обещание за диалог

© ДневникПървото заседание на 48-ото Народно събрание продължава вече близо 48 часа, като депутатите го прекъсват за по-дълги или по-кратки почивки. Причината е, че Конституцията изисква още при откриването на сесията да бъде излъчено ръководство на Народното събрание.


Парламентът остава блокиран, председател ще има най-рано утре
Парламентът остава блокиран, председател ще има най-рано утре

Изборът на председател ще позволи да се премине към сформиране на парламентарните групи, което ще позволи да започне конституционната процедура по излъчване на редовно правителство. Парламентът пък ще може да премине към създаване на постоянните комисии, без които законодателната дейност е невъзможна.


И вторият ден на опитите за избор на председател завърши с неуспех, но беше белязан от поредица от отстъпки на най-големите парламентарни групи и значителна промяна на тона на дискусиите в пленарната зала - ожесточените политически сблъсъци от сряда бяха заменени от умерени изказвания, а групите демонстрираха готовност за отстъпки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK