Широк полицейски произвол: Какви проблеми следват от наркотестовете на МВР за шофьорите

Широк полицейски произвол: Какви проблеми следват от наркотестовете на МВР за шофьорите

© Велко АнгеловВечер. На малка тъмна квартала уличка е спряла таксиметрова кола. Мъж се е подпрял на нея и говори час и половина със свой приятел. В един момент по уличката преминава полицейски патрул, спира и иска да направи проверка на двамата мъже. Те обаче искат обяснение по какъв повод е проверката.


Полицаите решават не само, че не дължат такова обяснение, но и че допълнително ще се заядат. Питат на кого е колата. Таксиметровият шофьор потвърждава, че е негова.


Полицаите му казват, че трябва да му направят тест за наркотици. Той отказва с обяснението, че не е шофирал, за да дава такъв тест. Съставен му е акт, а впоследствие и наказателно постановление с глоба 2000 лв., отнета му е и книжката за срок от 24 месеца. Мъжът губи работата си.
Наказателното постановление е обжалвано. В съдебна зала викат четиримата полицаи, които пред залата разпознават шофьора и го заговарят приятелски. По време на заседанието съдът ги пита знаят ли защо са тук и познават ли жалбоподателя. Трима казват, че не помнят случката и че не познават човека, нищо, че 5 минути по-рано са го разпознали и са обсъждали случая с него. Четвъртият казва, че си спомня и случая, и жалбоподателя, но представя своя версия - как са спрели колата със светлинен и звуков сигнал, а водачът бил неадекватен, затова решили да го тестват, но той отказал. Наказателното постановление е отменено от съда.


Как се прави тест за дрога на пътя, а след колко чаши алкохол ставате подсъдим
Как се прави тест за дрога на пътя, а след колко чаши алкохол ставате подсъдим


Младеж е спрян за проверка, а полицейските служители го уведомяват, че следва да бъде изпробван за употреба на наркотични вещества. Тъй като никога не е употребявал, младежът се съгласява да бъде тестван, но с биологични проби, т.е. отказва прилагането на тест.


Регистрационните табели на колата му са свалени, книжката му е отнета, издаден му е талон за медицинско изследване, в който вместо законоустановените 45 минути за явяване в лечебно заведение са вписани 40 минути. Тъй като живее буквално на две минути от мястото на проверката, младежът пита неколкократно полицаите може ли да прибере колата си и да си вземе пари за теста.


Няколко пъти получава положителен отговор, включително му е изяснено, че може да шофира дори до лечебното заведение. Въпреки това, младежът решава все пак да остави колата пред дома си и да отиде до лабораторията с такси. При навлизане към паркинга пред жилището е спрян от друг полицейски патрул заради липсващите регистрационни табели. На този екип той обяснил ситуацията, както и им казал, че бърза, за да успее да даде пробата в законовия срок. Полицаите обаче започнали умишлено, според него, да го бавят.


Оставали му 15 минути, които вече било невъзможно да спази. Поискал да му бъдат издадени нови документи, защото забавянето било по вина на полицията. Извикан е за съдействие патрул на КАТ и на място пристигат служителите от първата проверка, които го държат още час и половина. Разбира се, времето за явяване в лечебното заведение е изтекло, съответно кръвна проба не може да бъде взета.


Тестовете за наркотици често дават неверни резултати, обяви синдикатът на полицаите
Тестовете за наркотици често дават неверни резултати, обяви синдикатът на полицаите


Това са два случая от практиката на адвокати на потърпевши от действията на полицията, когато тя решава да тества шофьор за алкохол и наркотици. Проверките, зачестили след катастрофата на булевард "Черни връх" в началото на юли, за които МВР съобщава всекидневно, обаче вече водят до все повече фалшиви позитивни резултати на хора, спирани и тествани без причина, и съответно до дела срещу МВР. Наскоро беше съобщено за такова дело, в резултат на което вътрешното ведомство беше осъдено да плати обезщетение.


"Дневник" отправи запитване до МВР и очаква отговор колко кръвни теста на шофьори, за които е било установено, че са с позитивни тестове за наркотици, са били назначени от началото на годината.


За проблеми с качеството на тестовете за наркотици, които могат да са положителни и след прием на определени лекарства, има сигнали отдавна. Досега МВР не реагираше. Едва след като преди седмица беше обявено, че със същите тестове ще бъдат проверявани и самите полицаи, синдикатите решиха да се оплачат, че много от тях дават фалшив позитивен резултат.

Юристи очертаха пред "Дневник" проблемите с тези тестове: от една страна при тези проверки полицаите разполагат с много повече власт, често се стига до произвол, в резултат на който хора губят работата си и се налага да водят дела, които струват на всички много. От друга страна самите разпоредби създават параграф 22 и дори шофьор на автомобил, спрян за проверка, който отказва да бъде тестван на място, а иска кръвна проба, се оказва в ситуация, в която регистрационните табели на колата му са свалени, тя се спира от движение, а това създава допълнителни неудобства и неприятности.

Проблеми с тестването на шофьори за наркотици има и заради текстовете в закона, които го регламентират.
Докато за шофирането след употребата на алкохол има ясни граници и конкретни наказания при превишаването на нормите, въпросът с употребата на наркотици е спорен. По закон пияните шофьори носят наказателна отговорност, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е над 1.2 промила и е установена по надлежния ред.
За употребата на наркотици обаче няма въведена долна граница, нито ред, по който се установява. Освен това в България за престъпление се счита шофирането след употреба на дрога, а не под влиянието на забранените вещества.
Според действащите текстове не може да се установи с проверка с тест дали дали наркотиците въздействат на способността за шофиране или са остатъчни в тялото от по-ранен прием.


Наркотичните вещества се разграждат по-бавно и остават повече време в организма в сравнение с алкохола. Най-кратко време наркотичното вещество се задържа в кръвта и слюнката, а в урината може да бъде открито до 3-4 дни след употреба и дори повече.


"Шофьорите се намират в един своеобразен параграф 22, защото ако се съгласят да бъдат изпробвани с тест, но пробата излезе положителна, регистрационните табели на автомобила се свалят, книжката се отнема, а водачът бива задържан за срок до 24 часа. Извършва се претърсване на автомобила, за което обикновено не се издава никакъв документ, а и не се извършва по реда на Наказателно-процесуалния кодекс", коментира пред "Дневник" адвокат Силвия Петкова.


По думите й понякога се извършват и претърсвания в дома на шофьора, за които също рядко се издава какъвто и да било документ.

"В много случаи се извършва привличане в качеството на обвиняем за извършено престъпление, от което следва и задължителна полицейска регистрация. В добрия случай потърпевшият получава отрицателната си проба от химико-токсикологичното лабораторно изследване след 6 месеца, в рамките на което време той е с етикет "престъпник" и "наркоман", казва защитникът.

Ако пък шофьорът откаже теста и поиска да даде биологична проба за химико-токсикологично лабораторно изследване, то регистрационните табели пак се свалят, книжката пак се отнема и той е поставен в ситуация буквално да се оправя, както намери за добре. Има 45 минути да се яви навреме за тази проба, ако не успее - бива наказан с 2000 лв. глоба и 24 месеца без книжка.


"Тоест, конкретно при изпробването за шофиране след употреба на наркотици законът е оставил една широко отворена врата за полицейски произвол, от която повечето полицейски служители по една или друга причина с удоволствие се възползват", коментира адвокат Петкова.

Юристи коментираха, че все повече се дава публичност на случаите с фалшиво позитивни тестове, но едва ли става въпрос за увеличение на броя им.

Тестовете, които МВР ползва, са Dreger Drug Check 3000 и Dreger Drug Test 5000. Официалната позиция на ведомството е че с тях няма проблем. Според шофьори именно Dreger Drug Check 3000 дава повече фалшиво положителни проби.


"Това убеждение караше много хора да отказват да дават проби с този тест или пък да изискват да бъдат изпробвани с Dreger Drug Test 5000. Това, обаче, вместо да доведе до реално тестване, повлече вълна от наказания за отказ на лицето да бъде изпробвано за употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкцията е 2000 лв. глоба и отнемане на правото да управлява моторно превозно средство за 24 месеца", коментира адвокат Петкова.


Тя поставя въпроса защо това обстоятелство е довело до вълна от наказания за отказ от тестване, при положение че проверяваният шофьор има право да даде биологични проби (кръв и урина) за химико-токсикологично лабораторно изследване.


"Отговорът е много прост. Първо, при отказ за изпробване с тест, практиката е регистрационните табели да се свалят, а книжката да се отнема на място. Второ, при тази ситуация, законът дава на водача 45 минути да стигне до медицинско заведение, където да даде биологични проби, но не предвижда задължение на проверяващите полицейски служители да го придружат дотам. Така се оказва, че водачът разполага с 45 минути да си намери сам транспорт и все пак да успее да се яви навреме. Ако не успее, дори и да се яви със закъснение, пробата не може да бъде взета, тъй като законът не позволява. И в практиката се срещат десетки такива случаи - водачът се е явил все пак, макар и със закъснение, но проба не се взима", казва още защитникът.


В нейната практика има "хиляди случаи", като всеки един от тях по думите й е свързан с полицейски произвол под една или друга форма.


Най-често последствията за шофьорите от фалшиво позитивен тест са свързани със загуба на работното място. Това засяга много често хора, които работят като куриери, разносвачи или друга професия, която изисква наличието на шофьорска книжка.


Кое да се смени: тестовете или текстовете

Юристи и експерти по пътна безопасност коментираха, че от една страна тестовете са наистина свръхчувствителни и реагират дори и на наличието на определени лекарства, но друг проблем е, че много често полицейските служители нямат представа как да боравят с тях, въпреки че в това няма нищо сложно.

Устройството се поставя в устата в продължение на 1 до 4 минути, като тестваният го движи в двете посоки в продължение на 1 до 4 минути. Когато необходимото количество слюнчен материал е събран, краят на сондата се оцветява в синьо. След това тест касетата се поставя в анализатора, който автоматично започва работа.


Потърпевши обаче разказват, че са били принуждавани да държат устройството по 10 и повече минути, да търкат венците си до разкървавяване или обратно, устройството да се поставя в устата за няколко секунди.
Според други тестовата касета им е предлагана вече разопакована, т.е. възниква съмнение за манипулация на резултата.


Експерти коментираха, че е възможно някоя от фалшиво положителните проби да са резултат от корупция с предходно проверен шофьор, който е пуснат срещу определена сума, но пък резултатите не могат да бъдат изтрити и трябва да се намери на кого да бъдат записани.


Според закона, проверки за шофиране след употреба на наркотични вещества се осъществяват само при наличието на външни признаци, реакции или поведение на водача, които да поставят съмнение, че такива са употребени. "Най-честото оправдание, което чувам в съдебна зала за такава проверка е, че "водачът бил неадекватен" или притеснен", коментира адв. Петкова. В практиката й досега не е имало случай, при който полицаят да може да посочи в какво се е състояло неадекватното състояние или какви са били признаците на притеснение.


"Външните признаци, обаче, не може и не следва да се доказват с показания на полицейските служители, извършили проверката. Това е така, защото няма как да очакваме полицаят да потвърди, че не е спазил служебните си задължения или е превишил правомощията си. Тоест, в повечето случаи той ще излъже, вкл. и предупреден за наказателната отговорност при лъжесвидетелстване, тъй като за полицаи - лъжесвидетели последствия няма", казва още Петкова.

Освен това, законът предвижда специална процедура за провеждане на доказването на видимите признаци, реакции или поведение за употреба на наркотични вещества - попълва се специфичен протокол по образец, в който се отбелязват тези признаци.
"В редките случаи, в които по преписките е представен такъв протокол, той или не е попълнен изобщо, а просто е приложен като бланка, или е попълнен с липса на такива признаци. В случаите на фалшиво положителни проби е нормално такива признаци да няма, предвид че водачът не е употребил наркотици", каза още адвокатът.


Според адвокат Калин Ангелов, който е и активист на движението "Промена", единият вариант за излизане от този омагьосан кръг, от който пострадали са най-много гражданите, е да се въведат референтни стойности, както при алкохолните проби.


"Другият вариант, но не с оглед българската полиция дали би бил работещ вариант е да се търси дали даденият шофьор или човек, който са тествали е бил под въздействието на определен наркотик. В някои американски щати се търси дали си адекватен докато караш, а не толкова на какво си употребил. Това изисква да се разработи система как се проверява адекватност и как се измерва въздействие".


"Но не знам дали с промени законодателството може нещо да се постигне. Тези текстове бяха приети през 2017 година по идея на патриотите и бяха чист законодателен популизъм", коментира още Ангелов.


Как да защитим правата си


"В повечето случаи, работата на МВР се оказва, че е да осъществява произвол, а не контрол", каза адвокат Петкова. Според нея настоящите законови положения практически препятстват първоначалната ефективна защита, защото независимо дали шофьорът ще откаже теста и ще отиде направо на биологична проба, или ще се съгласи да бъде тестван и получи фалшиво положителен резултат, последиците са почти едни и същи - и в двата случая ще чака поне шест месеца резултатите от изследването на биологичните проби, в рамките на който период ще бъде без книжка и без кола.

"Единственото предимство на отказа да бъде изпробван с тест е, че няма да бъде задържан и няма да му бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление", казва още Петкова.

При всички случаи, при получаване на фалшиво положителен резултат от теста, необходимо е винаги да се изисква от полицейските служители да придружат потърпевшия до лечебно заведение. Това е тяхно задължение по закон.


"Практиката показва, че често полагат сериозни усилия да убедят водача, че няма смисъл да дава кръвна проба, че ако е употребявал някога наркотици, биологичните проби ще покажат употреба месеци назад, че последиците от недаване на кръвна проба не са сериозни и ще се размине само с глоба и всякакви други оправдания само и само да не изпълнят задължението си да заведат водача до лечебно заведение", коментира адвокат Петкова.


"Най-лесният начин да отидат да се предпазят е да отидат до кръвен тест. Полицаите много често ги разубеждат. Много масова практика, като се появи позитивен резултат, започват убеждавания колко по-страшно ще стане, ако се отиде на кръвна пробва", коментира още адвокат Калин Ангелов.


Според българското законодателство, веднъж ако не направиш кръвна проба, се приемат резултатите от проверката на място и това често води до тежки последици. Това е абсолютен автогол да не се отиде на кръвна проба. "За съжаление, това няма да му спести неудобствата, докато излезе кръвния тест, да бъде задържан, да му бъдат свалени номерата", казва още Ангелов.


Първата група потърпевши рано или късно получават отрицателния си резултат от биологичните проби, но втората група почти изключително се снабдяват с присъда за шофиране след употреба на наркотици. "Тоест, даването на биологични проби е абсолютно задължително, независимо колко убедително да звучат думите на полицаите, че в това няма смисъл. В крайна сметка, реално ефективните средства за защита идват при получаване на отрицателния резултат от пробата, когато вече се активира правото на потърпевшия на обезщетение за последиците, които е търпял", казва още адвокат Петкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK