Йоан Матев е осъден на 6 години и половина затвор за убийството в Борисовата градина

Йоан Матев е осъден на 6 години и половина затвор за убийството в Борисовата градина

© Анелия НиколоваОправданият на първа инстанция за убийството в Борисовата градина през 2015 г. Йоан Матев беше осъден от второинстанционния Софийски апелативен съд на 6 години и половина затвор, съобщава БТА.


Матев ще трябва да заплати на родителите на Георги Игнатов общо 300 000 лева. Той беше в ареста повече от три години, след което беше и под домашен арест, като това време ще бъде приспаднато от наказанието му.


Присъдата не е окончателна и ще бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. За момента Матев остава с мярка за неотклонение "подписка". По време на убийството Матев е бил непълнолетен.
Според апелативните съдии Матев умишлено е умъртвил 15-годишния Георги Игнатов с нож, били са срязани множество вътрешни органи на момчето и то е починало от кръвозагуба. Съдът го оправда по обвинението, че е причинил смъртта на Игнатов по особено мъчителен начин.


По-рано днес резултатите от митохондриална експертиза посочиха, че косъмът, открит на ножа, с който се твърди, че е убит Георги Игнатов, не е негов. На 14 юли съдът допусна нова експертиза, която да установи с по-прецизна точност ДНК сходство между убития и майка му. За да бъде направена тя, се използва парчето от косъм на ножа, с който се твърди, че е убит младежът. След като съобщи резултатите от експертизата и изслуша двете страни, съдът се оттегли и съобщи присъдата три часа по-късно.


На първа инстанция съдебен състав на Софийския градски съд беше единодушен, че младежът от видеото, разпространено от МВР, е Йоан Матев и че той е бил в Борисовата градина. Като основен мотив за присъдата тогава обаче беше изтъкнато, че няма нито преки, нито косвени доказателства, че именно Матев е държал ножа, с който е убит Георги. Присъдата беше подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав и един от членовете му.


Убийството беше извършено на 2 юни 2015 г., а Матев беше задържан през 2017 година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK