Служителите на службата за охрана ще минават през детектор на лъжата след нарушения

Служителите на службата за охрана ще минават през детектор на лъжата след нарушения

© Юлия ЛазароваСлужебното правителство е предложило промени в правилника за дейността на Националната служба за охрана (НСО), съгласно които офицерите и сержантите от службата ще преминават през полиграф ("детектор на лъжата") за установяване на истината при извършени дисциплинарни нарушения от тях.


До момента служителите на НСО бяха подлагани на детектор на лъжата само при постъпване на работа в службата.


Също така се предлага по-рано да се снема охраната на бивши премиери и председатели на Народното събрание. Сега срокът за охрана на такива лица след напускането на поста е 4 години, но по причина, че се сменят по-често в последно време, това натоварва бюджета на НСО. В момента тя осигурява охраната и транспорта на трима бивши премиери - Кирил Петков, Стефан Янев и Бойко Борисов.
За оптимизиране на разходите на службата се предлага тя да прекрати постоянната охрана на почивната станция "Шабла", защото там от много време не е пребивавало охранявано лице.


През април предишното коалиционно правителство предложи на президента Румен Радев да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев заради тежки нарушения и системно неизпълнение на задълженията. Причина бяха получените от прокуратурата записи от сградата на Министерски съвет. Радев отхвърли предложението на кабинета "Петков". Тонев заема поста от 28 август 2020 г.


Службата за охрана отхвърли мотивите на правителството за освобождаване на началника ѝ
Службата за охрана отхвърли мотивите на правителството за освобождаване на началника ѝ
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK