Засилена охрана и премълчавано насилие: как държавата се справя с невиждания брой мигранти

Снимката е от 2018 година.

© Георги Кожухаров

Снимката е от 2018 година.Два месеца, след като обявиха безпрецедентен скок в броя на опитващите се да влязат в България мигранти, властите отчетоха, че са овладели ситуацията. Официалните данни на държавата потвърждават това - има осезаем ръст на задържаните нарушители, а съобщенията на МВР за задържани при акции на полицията или след гонки по пътищата на страната зачестиха.


Според вътрешния министър Иван Демерджиев ситуацията по границата с Турция е овладяна в резултат на ремонтите на 30-километровата стена в пограничната зона, включването на армията в охраната и използването на хеликоптери и дронове в помощ на военните. Според неправителствени организации обаче причината за положителната статистика е друга - част от мигрантите влизат необезпокоявано с помощ от гранични служители, а други биват отблъсквани на границата с насилие. Някои от успелите да преминат в страната пък са връщани от вътрешността на страната от "граждански" патрули, чиито действия остават незабелязани от властите.


Пред "Дневник" представителите на граждански организации, които работят с бежанци в южната част на България - в областите близо до българо-турската граница (Ямбол, Хасково и Бургас), потвърждават, че от началото на годината миграционният натиск е много по-силен, отколкото досега. Те не просто отричат твърдението на служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, че ситуацията е овладяна, но заявяват, че ма данни за насилие по границата, около лагерите за настаняване напрежението се повишава, а МВР на реагира. Някои определят положението като "ад".


Спрени да влязат в страната: не само колко, но и как
По официални данни началото на годината при опит да влязат нелегално в България са задържани 70% повече мигранти в сравнение със същия период на предишната година. През 2022 г. това са 2 016 граждани на трети страни срещу 1 142 през 2021 г., показва статистиката на МВР. Преобладаващият брой са сирийци и афганистанци.


Според информацията на ведомството приемните центрове също са препълнени с близо 90 % зает капацитет, засилен е и потокът на хора, които се опитват да излязат през българо-сръбската граница. Там увеличението на задържаните е над два пъти: 3 884 души от началото на годината до края на октомври в сравнение с 1648 души от 2021 г.


В отговор на парламентарен въпрос на 29 октомври 2022 г. вицепремиерът Иван Демерджиев съобщи, че от началото на годината досега МВР е успяло да спре над 130 хил. мигранти да влязат незаконно в страната.


ЕС отчете най-големия брой влезли нелегални мигранти от 2016 г.
ЕС отчете най-големия брой влезли нелегални мигранти от 2016 г.


Според представители на неправителствените организации в голяма част от случаите обаче това става насилствено. "На практика има устно разпореждане за отблъскване и недопускане на територията на страната", казва Диана Димова от "Фондация Мисия Криле". Организацията, базирана в Стара Загора, е една от най-активните и от години работи с хора, търсещи международна закрила.


През май месец международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" оповести, че по нейните данни българските полицаи бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за да нападат афганистанци и други търсещи убежище хора, след което ги изтласкват обратно в Турция без официално интервю или процедура за предоставяне на убежище. Изводите им са базирани на разследване и интервюта с потърпевши.

В доклада на организацията се цитират данни, че през 2021 г. в България са били отблъснати над 44 хил. души, а през 2020 г. - над 15 хил. души.


Официален коментар от МВР по тази информация няма. В сводките си ведомството не оповестява дали има данни за случаи насилие спрямо мигранти и дали има образувани проверки по подобни казуси. Регулярна информация се оповестява само за броя на задържаните при опит да влязат, да преминат или да излязат от страната. "Дневник" изпрати въпроси и очаква коментар от пресцентъра на ведомството по изнесеното от неправителствените организации.


В нелегалност, или страхът от връщане обратно


Диана Димова казва, че много от успелите да преминат границата по нелегални пътища се страхуват да потърсят закрила в България, защото в немалко случаи полицията директно ги товари в бусове и ги връща в Турция, понякога ограбени и пребити. "Имаме данни за ограбване, събличане, има хора със средни телесни повреди. Имаме данни, че има и загинали в следствие на полицейска сила. Има много хора, които търсят закрила, но няма как да се заявят и каналджиите се възползват от това, докато МВР не им противодейства", разказва Димова.


Така в страната се оказват неизвестен брой хора, които пребивават нелегално и се опитват да напуснат без да бъдат заловени от властите, като често са готови на рисковани действия, за да не бъдат арестувани. В резултат зачестиха гонките с различни превозни средства по пътищата в различни части на страната, които най-често завършват с катастрофи. Най- тежките случай засега е от края на август, когато автобус с близо 50 нелегални мигранти блъсна полицейски патрулен автомобил в Бургас и загинаха двама полицаи. Най-скорошният е от понеделник (31 октомври) - преследване по автомагистрала "Тракия" завърши с лека катастрофа и 15 заловени.


Катастрофата в Бургас, при която двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти удари автомобила им

© БУЛФОТО

Катастрофата в Бургас, при която двама полицаи загинаха, след като автобус с мигранти удари автомобила им


Част от пребиваващите в страната влизат не просто без проблем, а с осигурено полицейско покровителство. По данни на министър Демерджиев има случаи, при които служители на Гранична полиция "ескортират" бусове с мигранти. Той уточни, че има поне десет служители на реда, за които е потвърдено, че са участвали в подобни схеми, а се проверяват и други.


Потвърждение за пребиваващите в страната нелегално мигранти дойде и от скорошно изявление на главния прокурор Иван Гешев, по чиито думи моргите в болниците в Бургас са пълни със загинали мигранти: "Казват, че няма мигрантски натиск. Но болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловци намират в гората".


Информацията беше потвърдена от единствения съдебен лекар в областта и директор на Съдебна медицина доктор Галина Милева. "Бежанският поток е огромен. В бургаската морга има много трупове - неидентифицирани или на хора, чиито близки не искат да ги вземат, за да ги погребат. Имаме една хладилна камера с 9 легла, но в нея съхраняваме 18 трупа, както и хладилна стая с около 30 тела. Имаме фризер, който закупихме лятото по време на най-големия наплив. Това е фризер за сладолед, в който в момента съхраняваме три тела. А в хладилната стая труповете са наслагани по земята, в чували! И това в 21 век!", казва Милева в интервю за в. "24 часа".


По думите ѝ трупове на бежанци са транспортирани почти всеки ден, починали след измръзване, някакво заболяване или на изгубили се. Откриват ги в гористи местности край странджански села, които се намират по пътя на мигрантите. Имало и случаи, в които телата били ядени от животни. Телата не могат да бъде идентифицирани и това прави освобождаването им много сложно.


Граждански патрул срещу търсещите закрила


Увеличаването на мигрантите и запълването на центровете за настаняване възроди модата на т.нар. граждански патрули, които се обявяват за пазители на обществения ред. Подобни групи, които в разрез с българските закони "арестуваха" чужденци, имаше по границата през 2016 г., когато започна мигрантския натиск от границата с Турция. Тогава със задържането на афганистанци и сирийци нашумяха имената Петър Низамов - Перата и Динко Вълев.


Сега в Харманли т.нар. граждански патрул се води от общинският съветник от националистическата партия "Възраждане" Николай Георгиев. Той и съмишлениците му настояват за вечерен час в центъра в града, който е един от големите в страната, а по данни на МВР почти 80% от капацитета му вече е запълнен. Преди дни имаше протест с участието на над 100 души, на който беше издигнато и искане центърът да стане от затворен тип, т.е. настанените да нямат право да излизат от територията му.


"Война срещу държавата": Дронове и още военни ще пазят границата с Турция от мигранти
"Война срещу държавата": Дронове и още военни ще пазят границата с Турция от мигранти

Георгиев обяснява действията си с поведението на мигрантите и страха на местните хора, особено на жените от действията им. Пред телевизия "България он ер" той обяснява, че доброволците ще следят за престъпления и ще подават сигнали до полицията. Служителите на МВР са единствените, които имат право да спират, проверяват, да ограничават придвижването или да издават разпореждания на гражданите.


Според служители на неправителствени организации участници в "патрула" започнали да снимат бежанците и да ги обвиняват в действия, за които няма доказателства в опит да ги представят в лоша светлина. По неофициална информация имало и опити да се връщат обратно на границата хора, успели да стигнат до Харманли. "Под моста в Харманли имаше една група от 14 души, които ги беше страх да излязат оттам и да потърсят помощ, за да не бъдат върнати насилствено", разказва Диана Димова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK