На живо

Всички военни на границата от утре ще са с очила за нощно виждане и бронежилетки

Всички военни на границата от утре ще са с очила за нощно виждане и бронежилетки

© Велко АнгеловДва дни след убийството на граничния полицай Петър Бъчваров на българско-турската граница разследването продължава, а коментарите не спират. "Дневник" събра най-важното от деня по темата.


Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов увери, че от утре всички военнослужещи, които са изпратени да охраняват границата с Турция от мигранти, ще бъдат снабдени с очила за нощно виждане и бронежилетки.


Новият стар шеф на следствената служба Борислав Сарафов направи важното уточнение, че Турция не екстрадира свои граждани, за да бъдат съдени в други страни. Така ако се потвърдят първоначалните данни, че двамата задържани за убийството братя са турски граждани, те ще бъдат съдени в Турция. Сарафов допълни, че аутопсията на полицая е показала, че по него е стреляно с ловни сачми, с което отпада версията за престрелка между български и турски гранични полицаи.


Днес двамата братя, обвинени за стрелбата, бяха изправени пред съд в Одрин, който реши единият от тях да остане в ареста. България пък поиска от турските власти разследването по случая да се води съвместно. При ареста на братята беше открита ловна пушка с 23 патрона.


Към исканата от ГЕРБ оставка на вътрешния министър пък се присъедини само БСП.

На живо

Съдът остави в ареста обвинения за убийството на граничния полицай

Съдът остави в ареста обвинения за убийството на граничния полицай

© Велко АнгеловСъдът в Одрин остави в ареста мъжът, който е обвинен за убийството на българския граничар, съобщава Би Ти Ви. Брат му, който е обвинен за помагачество, е пуснат от ареста. Двамата обяснили пред съда, че са стреляли по светлините от фаровете на автомобила на българския патрул и не разбрали, че са убили човек.

Костадинов призова само военни да пазят границите и да стрелят, ако се налага

Костадинов призова само военни да пазят границите и да стрелят, ако се налага

© Георги КожухаровЛидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред БНТ, че не е работа на МВР да пази българските граници. По думите му по Конституция това задължение е на армията. Именно заради това той призова само военни да контролират достъпа до границите и ако се налага, да стрелят срещу нарушители.


"Ако не изпратим армията на границата, ако няма извънредни мерки след случилото се, какво да очакваме после? Да ни стрелят в центъра на София ли? Армията трябва да стреля срещу всяка една заплаха срещу български войник и тогава никой няма да смее да премине нелегално границата ни. Ако аз управлявах, още тази вечер щях да разпоредя подобни действия", добави Костадинов.

Гранична полиция не искала помощ от Фронтекс, за да не се допускат мигранти

Гранична полиция не искала помощ от Фронтекс, за да не се допускат мигранти

© Надежда Чипева, Капитал


Експертът по гранична и вътрешна сигурност на ЕС и бивш заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев се съмнява, че България е искала помощ, която европейската гранична агенция "Фронтекс" е отказала. Според него изказването за това на президента Румен Радев не отговаря на реалността.


"Фронтекс" ежедневно наблюдава българската граница и ако "Гранична полиция" поиска такава помощ, тя не може да бъде отказана. По-реалистично е, че българската "Гранична полиция" предпочита сама да охранява границите на държавата по различни причини. Една от водещите причини е, че това недопускане на мигранти - като се види група мигранти, тя бива отблъсквана и недопусната, което в България от години се смята за нормално, но по европейските стандарти не може да бъде правено това, води се за недопустимо връщане. За да могат да не се допускат мигранти, "Фронтекс" не е предпочитан партньор", обясни Гунев пред БНР.


Според експерта техническите средства - доброто поддържане на оградата, на пътищата, както и системи за видеонаблюдение, биха заместили в много голяма степен липсата на достатъчно служители и биха помогнали за безопасната охрана на границата.


По думите му всичко се прави на парче, като се чакат единствено пари от Европейската комисия, а ежегодно в бюджета на МВР политиците не отпускат необходимите средства. "Искат се оставките на министъра и на главния секретар на МВР, а никой не казва, че ни трябват още 50 млн. лева на година, за да можем да инвестираме в охрана на границата по един модерен и цялостен начин", коментира Гунев.

Министърът на отбраната: никой не е очаквал да се стреля на границата

Димитър Стоянов

© Юлия Лазарова

Димитър Стоянов


От утре Министерството на отбраната е предвидило всички военнослужещи, които охраняват границата с Турция, да бъдат снабдени с очила за нощно виждане и бронежилетки. Това обеща служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БТА, макар че убитият граничен полицай Петър Бъчваров беше прострелян в главата.


Добави, че никой не бил очаквал да се стреля на границата, защото очакванията са това да са бежанци, които бягат от насилие и не биха използвали насилие. "Ще бъдем много по-внимателни как са екипирани нашите военнослужещи и как действат на границата", отбеляза той и допълни, че българските военнослужещи имали добра подготовка.


Стоянов разкритикува изпълнението на граничната ограда. "Тази "Китайска стена" се оказа прекалено ниска за прескачане", коментира той и допълни, че не е сериозно да се искат оставки по повод исканата от ГЕРБ и БСП оставка на колегата му вътрешен министър Иван Демерджиев.

Стотици изпратиха убития граничен полицай на погребението му

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна


В Елхово днес беше погребан с почести убитият при престрелка на българско-турската граница 32-годишен граничен полицай Петър Бъчваров. В общината е обявен ден на траур. Стотици изпратиха в последния му път младши инспектор Бъчваров.


Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев посмъртно го награди с почетен знак на МВР. Пред опечалените той обеща, че ще направи всичко по силите си виновните да бъдат наказани. Подчерта, че ще настоява да се увеличи щатът на Гранична полиция, както и за по-доброто оборудване на служителите.

Сарафов: Турция не екстрадира свои граждани, за да бъдат съдени

Борислав Сарафов

© Юлия Лазарова

Борислав Сарафов


Турция не екстрадира свои граждани, за да бъдат съдени, и ако се потвърди, че задържаните са такива, те ще бъдат съдени в Турция. Това обяви новият шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БТА.


По думите му при това положение България щяла да направи максималното, за да има разследване в пълнота, и ще предаде доказателства на Турция. "Нямам съмнение в турския съд", каза още Сарафов.


По-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза точно обратното, а именно, че съществувала възможност задържаните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България. За целта по неговите думи прокуратурата трябвало да отправи искане до турските власти, които трябва да решат дали да ги изпълнят.

Аутопсията на полицая е показала, че по него е стреляно с ловни сачми

Аутопсията на полицая е показала, че по него е стреляно с ловни сачми

© Георги Кожухаров


С ловно оръжие е стреляно срещу граничния полицай Петър Бъчваров, като аутопсията му е показала, че по него е стреляно с ловни сачми. Това обяви новоизбраният директор на следствието Борислав Сарафов, цитиран от БТА.


По думите му с това отпада версията за престрелка между турски и български гранични полицаи. Предстои съпоставяне с барутните частици, посочи той и потвърди, че по първоначални данни става дума за двама братя, които са турски граждани. Експертиза ще установява от какво разстояние е стреляно.

Двамата арестувани могат да бъдат екстрадирани и съдени в България

Двамата арестувани могат да бъдат екстрадирани и съдени в България

© министерство на отбраната


Съществува възможност задържаните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България. Това заяви в Елхово служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, цитиран от БНР.


"Има такава възможност, естествено тя зависи от решението на турските власти - дали ще бъдат екстрадирани. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и съответно турските власти ще се произнесат по него", коментира Демерджиев.

Двамата обвинени турци са изправени пред съда в Одрин

Двамата обвинени турци са изправени пред съда в Одрин

© Велко Ангелов, Капитал


Двамата обвинени за стрелбата на българско-турската граница, при която загина младши инспектор Петър Бъчваров, са изправени пред съда в Одрин. Вчера двамата (E.E. и М.Е.) бяха заловени при операция на жандармерията. Турските медии, цитирани от БНР посочват, че двамата имат регистрация в полицията за множество кражби. Те имат родствена връзка.


Междувременно България е поискала от Турция разследването за убийството да се води съвместно.

Само ГЕРБ и БСП искат оставката на вътрешния министър

МВР, Иван Демерджиев представи екипа си зам. министри. Венцислав Китанов

© Цветелина Белутова, Капитал

МВР, Иван Демерджиев представи екипа си зам. министри. Венцислав Китанов


Единствено БСП се присъедини към призива на ГЕРБ президентът Румен Радев да освободи служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заради убийството на граничния полицай Петър Бъчваров на границата с Турция. Останалите политически сили смятат, че това е твърде пресилено и че отговорността трябва да се понесе именно от бившите управляващи от ГЕРБ, по времето на които започна строежа на оградата с Турция.


Повече за позициите на партиите по темата вижте тук.

Ловна пушка с 23 патрона е открита при ареста на двамата братя

Ловна пушка с 23 патрона е открита при ареста на двамата братя

© Георги Кожухаров


Ловна пушка с 23 патрона е открита при ареста в Турция на двамата братя, които се смята, че са извършител и помагач на убийството на българския граничен полицай в понеделник. Това са научили българските представители на среща при валията на Одрин.


На срещата, в която са участвали представители на Министерство на вътрешните работи на България и Турция, е обсъдено подобряване на съвместна дейност срещу мигрантите.


Заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев заяви след разговорите пред журналисти, че Турция ще увеличи нарядите на жандармерията по границата.


Бил е поет и ангажимент за по-активна работа срещу каналджиите. Договорено е създаване на съвместни комисии по проблема, които ще се събират поне веднъж в месеца.

Атанас Атанасов: искането на оставката на Демерджиев от Борисов е пресилено

Атанас Атанасов

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Атанас Атанасов


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира, че искането на оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е пресилено, защото проблемите по българско-турската граница не са резултат от неговата работа.


"Ако вземем да разгледаме внимателно целия казус в дълбочина, трябва да си дадем сметка колко, 200 милиона мисля, че бяха похарчени за ограда и виждате какво е нейното качество. Така че сега от този криминален случай, между другото, такива драматични искания да се правят е несериозно. Според мен Борисов, вместо да си зарови главата в пясъка от цялата тази история, според мен изпреварващо иска да избяга от отговорност."

От ГЕРБ поискаха оставката и на главния секретар на МВР

Даниел Митов

© Лили Тоушек

Даниел Митов


Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов поиска оставката на главния секретар на МВР, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов настоя президентът Румен Радев да отстрани служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.


Митов отбеляза, че работата на главния секретар е свързана с оперативното ръководство на охраната на границата. "Очевидно е, че професионалното и политическото ръководство не са си свършили работата. Помните, че допреди година и половина за подобни инциденти не можеше да става въпрос", коментира той, имайки предвид по времето на управлението на Борисов.


По думите му липсвала координация между българското правителство и правителството на Турция в случая, както и с Гърция, по контрола на миграционните потоци. Наблюдавал се и пик в трафика на наркотици, твърди Митов.

За МВР няма нужда от допълнителни сили по границата

За МВР няма нужда от допълнителни сили по границата

© Надежда Чипева, Капитал


Не са изпратени допълнителни сили по границата ни с Турция след убийството на граничния полицай. Това обяви пред БНР заместник главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев.


Според него разположените сега сили са достатъчно и добре разпределени. Станев посочи като проблем липсата на достатъчно кучета, които да помагат за охраната на границата.


"Натискът през тази година е безпрецедентен. Над 7 пъти е увеличен в сравнение с миналата година. Ние имаме съответно реципрочен отговор на това. Към днешна дата, натискът към нашата граница е сведен наполовина от този, които беше през септември", посочи Станев и допълни, че МВР засича засилено присъствие на марокански групи от мигранти, които са по-агресивни.

Служители на МВР отдават последна почит към загиналия си колега

Служители на МВР отдават последна почит към загиналия си колега

© Надежда Чипева, Капитал


В памет на загиналия граничен полицай Петър Бъчваров служители на МВР в няколко града се събират пред полицейските управления в 12 часа. С вой на сирени и едноминутно мълчание те ще отдадат последна почит към своя колега.


Ден на траур е обявен днес в община Елхово.

За премиера критиките към кабинета за смъртта на полицая са неуважение към българите

Гълъб Донев

© Велко Ангелов

Гълъб Донев


Служебният премиер Гълъб Донев обяви в началото на днешното заседание на правителството, че критиките към служебното правителство за смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров били "проява на неуважение към българските граждани".


"Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата, смущават с безпаметност. Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицаи, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента - съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява на неуважение към българските граждани", настоя той.


Донев коментира още, че "всяка неточна дума срещу нашата граница е изстрел срещу авторитета на България".

Ръководството на МВР било подвеждано за ситуацията по границата

Ръководството на МВР било подвеждано за ситуацията по границата


"Съоръжението по границата е технически добро, но трябва да бъде допълвано. Много от камерите не работят. На доста места датчиците и сензорите не работят", каза днес пред Би Ти Ви бивш зам.-директор на Гранична полиция, отговарящ за миграцията - старши комисар Тодор Зимбилев. Според него назначения през август директор на Гранична полиция Росица Димитрова подвежда ръководството на МВР за реалната ситуация.


"Те не познават нещата на място. Не са толкова елементарни и има проблеми, които са належащи", добави Зимбилев. Като проблем той посочи това, че границата се обхожда от хора, които не я познават. Проблеми има също с техниката и оборудването, като дори системата за комуникация ТЕТРА не покрива цялата граница, а радиостанциите били остарели.

Зам. главен секретар на МВР: Нужна е нова ограда

Зам. главен секретар на МВР: Нужна е нова ограда

© Велко АнгеловОградата по границата с Турция е лесно преодолима. Трябва да се направи нова, със съответното оборудване за контрол, каза днес пред "Нова телевизия" заместник главният секретар на МВР Станимир Станев. Според него проблема на сегашната ограда е, че е оборудвана със стара техника, която не работи ефективно. "Работеща е, поддържа се с наличните средства, но проблемът е, че от малко повече от 2-3 години назад за тази техника реално не са отделяни необходимите ресурси, за да бъде абсолютно на 100% ефективна", уточни Станев. Той обаче подчерта, че служителите на реда, които охраняват периметъра, са добре оборудвани.

Турция дава повече информация за разследването

Среща между екип следователи от България и двама заместник-министри на вътрешните работи и представители на Турция е започнала в Одрин, съобщи Би Ти Ви. На нея ще бъдат дадени повече данни за разследването на убийството на граничния полицай Петър Бъчваров в понеделник вечер, съобщи днес главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Би Ти Ви. По българския граничен патрул беше стреляно от турска територия.


Вчера от турските власти бяха задържани два души, считани за извършителя и негов помагач. Днес се разбра, че те са братя. Намерено е и оръжието, с което е стреляно - ловна карабина.


Всички за инцидента вижте тук


Подробности от интервюто на Тодоров тук

14 гранични полицаи се проверяват за връзки с каналджии

14 гранични полицаи се проверяват за връзки с каналджии

© Скрийншот БНТВ нощта на убийството на гранични полицай Петър Бъчваров в понеделник колегите му са предотвратили 123 опита за преминаване на границата. През изминалата нощ са предотвратени около 130 опита, каза днес пред БНТ директорът на Гранична полиция, главен комисар Росица Димитрова.


Тя каза, че 14 служители на Гранична полиция са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Те са от Бургас, Елхово и Малко Търново. "След доклада от съответната проверка ще преценя какво ще следва", заяви Димитрова.


Ръководството на МВР е одобрило предложението на Гранична полиция за увеличаването на щата на дирекцията с 1260 души. Първите 150 се очаква да бъдат обучени до март 2023, съобщи още тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK