Венелин Петков: Като директор в Би Ти Ви бях подложен на почти непрекъснат натиск

Венелин Петков беше финалист в конкурса за генерален директор на БНТ.

© Цветелина Белутова

Венелин Петков беше финалист в конкурса за генерален директор на БНТ.Бившият журналист в Би Ти Ви Венелин Петков разказа за натиска, на който той и колегите му са били подложени в периода 2014 - 2020 година, когато той оглавява дирекцията "Новини и актуални предавания" в телевизията. Пред Радио София - програма на Българското национално радио (БНР) - Петков споделя, че "бившите управляващи са намерили начин да оказват натиск", изпращайки анонимни и не само сигнали до централата на телевизията.


Попитан дали става въпрос за управляващите от ГЕРБ, той отговаря положително. Петков беше директор в периода 2014 - 2020 година, когато на власт бяха две коалиционни правителства на Бойко Борисов.


По думите на Петков натискът е "бил почти непрекъснат, може би непрекъснат". Сигналите са съдържали обвинения за това, че той и неговите колеги са били необективни. Имало е и сигнал от бивш евродепутат от ГЕРБ, който Петков не назова по име, който е твърдял, че Би Ти Ви е отразявала несъразмерно министър-председателя (бел. ред. вероятно става въпрос за бившия премиер Бойко Борисов, въпреки че Петков не го назовава поименно) и се преекспонира отразяване на президента.


"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ
"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ"Беше изключително трудно. Аз и моя екип от главни редактори, нито един от които не работи в Би Ти Ви, бяхме подложени на почти непрекъснат, може би непрекъснат натиск от тогавашните управляващите. Те бяха намерили начин да оказват този натиск, изпращайки анонимни сигнали до централата в Прага. Сигнали, в които обвинявайки мен, моите колеги, репортери и журналисти за абсолютно несъществуващи опити за дискредитиране за липса на обективност", казва Петков.


По думите на бившия журналист, който беше кандидат за директор на Българската национална телевизия (БНТ), но в момента е преподавател, всеки сигнал е предизвиквал щателна вътрешна проверка, продължаваща със седмици. "Вместо с журналистика се занимавахме с детайлите по вътрешните разследвания. Всички доказаха, че аз и моите колеги сме били прави, но това беше успешна форма за оказване на натиск", казва още Петков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK