Най-много студенти учат икономика, но и там има най-голям отлив

Най-много студенти учат икономика, но и там има най-голям отлив

© Надежда Чипева, КапиталоВ сравнение с миналата година най-голямо намаление на действащите студенти се отчита в икономическите специалности. В сравнение с 2021 г. студентите в направление "Икономика" са 1098 по-малко. Въпреки това то продължава да е най-масовото в България с 28 223 действащи студенти. Това стана известно при представянето на новото издание на рейтинговата система на висшите училища днес в Министерството на образованието и науката (МОН).


Увеличение на действащите студенти се отчита в "Педагогика" (709 студенти повече в сравнение с миналата година) и "Педагогика на обучението по ..." (366). Направление "Педагогика" е на второ място по брой студенти със 17 083 души, а на трето - "Медицина" с 13 271.


По думите на служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов поне две са положителните тенденции във висшето образование за 2022 г. - по-добра реализация на завършилите и увеличен брой на научните публикации, включително на международно разпознаваемите.


Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет
Най-добре се реализират завършилите IT в Софийския университет


Рекордно ниска безработица сред завършителите студенти
Министърът посочи, че независимо от негативните икономически ефекти, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред завършилите български студенти през последните 5 години спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3.5% през миналата година. Това е най-ниската регистрирана безработица сред завършилите, откакто съществуват данни за този показател.


Почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по медицина, фармация и стоматология е около и под 1%. Толкова е делът на безработните и сред завършилите военно дело и математика. Най-висок е той в направление "Социални дейности" с 3.7%.


Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1647 лв. през 2022 г. при 1520 лв. през миналата година и едва 867 лева през 2014 г. Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по "Информатика и компютърни науки" - 3456 лв. облагаем доход. Следват завършилите "Математика"(2771 лв.), "Комуникационна и компютърна техника" (2731 лв.), "Медицина" (2711 лв.), "Обществено здраве" (2703 лв.).


Модерните доскоро университетски специалности вече не се търсят, медицината е новият хит
Модерните доскоро университетски специалности вече не се търсят, медицината е новият хит

На ниво конкретно висше училище най-високи облагаеми доходи получават завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет (5592 лв.), следвани от завършилите "Администрация и управление" в Американския университет (4568 лв.) и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет (4333 лв.).


Софийският университет остава на първо място


В стандартизираните класации на Рейтинговата система за 2022 година СУ "Св. Климент Охридски" се класира на първо място в 21 професионални направления от общо 28, с които участва в класациите. Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 9, с които участва в
класациите. Медицинският университет в София е първи в четири направления от общо 5 в класациите.


"Св. Климент Охридски" е университетът с най-много действащи студенти - 19 999. Следват го Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с 16 9334 и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши училища в страната броят на обучаваните студенти е под 1000, включително в три от тях броят на обучаваните студенти е под 100.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK