"Сякаш се е изпарило": Какво е (не)известно за изчезването на Александър от Перник

"Сякаш се е изпарило": Какво е (не)известно за изчезването на Александър от Перник

© Българска телеграфна агенция (БТА)"Според мен няма как 4 дни едно12 годишно дете да е без грам следа и без нито една камера да го е уловила. Хиляди хора го търсят през15-20 минути се проверяват едни и същи места от различни групи и как така 4 дни никой нищо не намери. Кучета, дронове, термокамери, екстрасенси и подобни. Все една следа щяха да намерят. Само някакви играчки (които даже не са доказани, че са на детето). Не знам нещо ми е много странна цялата ситуация! Дано само накрая детето да е добре".


Това е коментар в една от групите във "Фейсбук". "Да намерим Сашко" (вече с над 18 000 потребители) е специално създадена за издирването на момчето, но информация по темата се разпространява и в групи, свързани с Перник и местни организации. В тях доброволци и граждани денонощно обсъждат и разменят данни за търсенето на 12 годишния Александър Цветанов от Перник, изчезнал по официална информация в петък (11 ноември) следобед.


Повече от три денонощия, в които момчето, което е с аутизъм, се издирва, от него все още няма и следа (иформацията е към редакционното приключване на този текст в 21 часа на 14 ноември). "Сякаш се е изпарило", каза в коментар пред БНТ, кметът на града Станислав Владимиров в понеделник привечер.
Нито един от получените и проверени от МВР сигнали, нито видео, снимка или публикации в някои издания, че е видян или окрит не са потвърдени.


Операцията по издирването му беше определена и от официални лица като безпрецедентна по мащабите си, за първи път в България беше използвана и т.нар. система Amber alert - за изчезнали деца и липсата на каквито и да е следи, или ориентировъчни данни започнаха да предизвикват и повече съмнения какво точно се е случило и дали цялата изяснена информация е публична.

В издирването участват стотици доброволци (според тях дошли са дори хора от Бургас), полицаи от почти всички дирекции на МВР, използват се дронове, хеликоптер, ведионаблюдението в града и записи от частни камери, термокамери и следови кучета, започнаха и претърсвания с водолази. В понеделник са се включили и алпинисти, както и ескперти по пещери, защото заради диагнозата за тези деца е типично да се крият и по места като шахти. Работи се по всички версии, като засега официално няма данни да става въпрос за криминален случай.

По случая е образувано досъдебно производство за отвличане, което със заповед на главния прокурор Иван Гешев е под специален надзор от Софийската Апелативна прокуратура и Националната следствие. Но още в началото заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който е и шеф на националното следствие обяви, че разследващите не знаят дали става въпрос за отвличане или "детето е просто изчезнало" и че това е подходящият текст в Наказателния кодекс за случая.


Няма официално съобщена информация от МВР за всички проверени места. Според различни данни, някои от тях са претърсвани и през нощта, и през деня. Доброволците си разменят информация и се разпределят на екипи за поредна нощ. В понеделник вечерта се предвиждаше да се провери голям участък по северните райони в Перник, а по съобщения в социалните мрежи вече се правеха претърсвания дори в крайни квартали на София. За 21 часа имаше обявен отправен пункт и в град Брезник (на 26 км от Перник), както и да се поеме към Ковачевци (на 25 км в друга посока от града).


Какво е известно: за изчезването и момчето


Александър Цветанов изчезва, по данните на баща му, в района на Профилакториума - зона с болница и гора над Перник, в която често се разхождат хората от града в петък. Според това, което той казва пред медиите двамата отиват там след 14 часа на 11 ноември. Бащата, който е с церебрална парализа, остава в колата, а синът му, за когото районът не е нов, излиза да се разхожда и играе. Цветанов-баща казва, че си е погледнал в телефона за няколко минути ("5-10 минути" по думите му в тв репортаж), и когато го е потърсил от детето нямало и следа.


Според официалното съобщение на МВР сигналът към 112 е подаден към 17:05 часа.

Момчето е било със сив суичър и тъмен панталон (според описанието в една от групите, формирани за организирани доброволци) и е носил розова плюшена играчка. В официалните съобщения на МВР описанието на момчето е същото, с изключение, че е посочено и че е със сини дънки.

Според изявления на бащата и лелята пред медиите, малкият Александър е изчезвал и друг път. Но или е бил намиран, или сам е намирал пътя си към вкъщи. И двамата му близки твърдят, че той може да се оправи сам и да стигне до дома си от зоната на Профилакториума. В неделя вечер беше съобщено, че вратата на входа на блока, в който живее затова стои отворена.


Майката на момчето е в Англия и не живее с тях. От МВР заявиха за "Дневник", че до понеделник сутрин няма данни да е влизала в страната.

Александър е диагностициран с тежка форма на аутизъм според съобщенията в медиите. Това са деца с нарушени възприятия, хиперактивност, не различават безопасна от опасна ситуация, проблеми с говора. Според специалистите, които работят с деца с такава диагноза комуникацията при тях е изключително трудна. Детето може да изчезне с причина, която да не изглежда логична, тези деца обичат да се крият.

Според близките Сашко - както наричат момчето - викове и силен шум могат да го уплашат.


Клип с момче, което си играе с коте в зелена площ в квартал в Перник беше разпространено в неделя, но на него не е Александър. Първоначално стана объркване, защото бащата заяви, че това е неговият син. Пред БНТ той обясни: "със същите маратонки като цвят, същият панталон, по някакъв начин си е сменил якето, не знам как е станло, доста е слаб и немощен, защото не е ял от 3 дни, но държи вода в лявата си ръка".


Впоследствие приятел на бащата - Марио Антонов - заяви, че той се е объркал и на клипа не се вижда изчезналото момче. "Бащата се е подвел, според мен и според хора, които познаваме Александър. Определено на клипа не е Александър. Той не е с очила, на клипа детето е с очила. Александър е със сиво яке, на клипа детето не е със сиво яке", коментира също пред БНТ Антонов, който смята, че бащата е вече прекалено уморен. Че това не е Александър беше потръдено и от официалните власти.


Според говорителя на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова бащата е разпитван два пъти, показанията му като свидетел не са противоречиви, не се разминавали и с тези на други разпитани и той не е подлаган на детектор на лъжата.


Какво не е известно


Дали наистина детето е било в колата: Въпреки че официалната позиция е, че показанията на бащата на детето не са противоречиви, нито прокуратуррата, нито МВР може да потвърдят дали наистина момчето е било в колата, която е засечена от камери да навлиза в района на Профилакториума.


Двамата са били на занимания в града към 13 часа. След това бащата тръгва с автомобила си за разходка, но на камерите, които засичат колата, не се вижда колко души има в нея. Няма офицално потвърждение коя е точната начална точка, от която е започнало търсенето т.е. къде последно е видял сина си Цветанов.


Не е известно в колко точно часа двамата са започнали разходката.


"Аз спирам колата, той слиза, взима си зайо байо или някаква играчка и тръгва пред колата, защото аз имам церебрална парализа и ми е трудно да се справям с неговото темпо. Той тръгна, както си се разхожда пред мен, но той не тръгва да тича пред мен, а си играе с мравки, камъчета, пръчки и аз го догонвам с колата. Загледах се в моя интернет за няколко минути, но примерно 5-10 минути и след това го нямаше", разказа Цветанов в неделя пред "Нова телевизия".


"Той ми е единственото важно нещо, той ми е единствен в живота. Няма смисъл да живея, ако не го намеря. Така че каквото искат да си говорят, това са някакви глупости и измишльотини. Моята вина е, че си погледнах в телефона", каза още той.


Няма официална информация как Александър комуникира и дали и как може да говори.


Според говорителя на прокуратурата са установени навиците, особеностите в поведението на момчето, детайли за медицинското му състояние, но те не са публични и затова в социалните мрежи се появяват различни предположения как то всъщност би реагирало, как и къде да бъде търсено итн.


До момента няма данни изчезналият Александър от Перник да е жертва на престъпление
До момента няма данни изчезналият Александър от Перник да е жертва на престъпление


"Детето може да изчезне с причина, която на нас да не ни се струва логична. В този случай то е било в колата с баща си...то просто си тръгва. Ние не знаем от какво е искало да избяга, защото той не може да говори. Но той не е могъл да го комуникира какво не е наред и за това просто си е тръгнал", казва д-р Диян Фрейзър, създател на френската школа по поведенческа терапия, пред телевизия "България он еър".


Колко бързо реагира МВР


По информация на МВР сигналът е подаден към 17:05 ч. Според Александър Цветанов изчезването става малко преди 16 ч., като забавянето на сигнала се дължи на опитите на бащата да потърси сина си, който и друг път е бягал.


Лелята на момчето предположи, че може да се е скрило. "Надявам се, че детето има много добре развито чувство за съхранение и това да му помогне - някъде да се е скрило, да се предпази по този начин. Бащата полага грижи. Водил го е на какви ли не доктори и професори, на логопед ходи редовно. Той, по принцип, ни е правил такива забежки. Бягал е, после се връща, търси ни. Никога досега не се е губил по този начин. Съмнявам се, че би потърсил помощ от друг човек, просто защото контактите с непознати хора са му трудни", каза още тя през уикенда пред различни медии.


Кадър, качен от бащата Александър Цветанов - за тези снимки на момчето се смята, че са най-скорошни.

Кадър, качен от бащата Александър Цветанов - за тези снимки на момчето се смята, че са най-скорошни.


От МВР не коментираха дали има забавяне в обаждането към МВР и дали проверяват какво би забавило бащата да подаде сигнал.


"Таткото с приятел, е загубил ценно време в началото, защото си е мислил, че ще се справи. Наистина това ценно време в началото е ключово, защото след това настъпи вечерта, стана тъмно и заваля дъжд и това затрудни акцията в първата вечер", заяви пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му е обходен много голям терен, проверени са всички сигнали.


Към понеделник 14-ти ноември, момчето вече беше обявено за национално издирване.


Коя е водещата версия на разследващите?


Досъдебното производство е образувано по текста от Наказателния кодекс за отвличане, но по думите на Борислав Сарафов разследващите не знаят дали момчето наистина е отвлечено или просто е изчезнало.


Досега от МВР официално единствено казват, че се работи по всички версии. Това беше потвърдено и от президента Румен Радев, който в неделя посети щаба в Перник.


Не е официално коментирано дали една от версиите може да е свързана с факта, че имената на бащата Александър Цветанов съвпадат с тези на нотариус от Брезник, както и дали това може да има нещо общо с изчезването на детето.


Не е известно и дали все пак се разследва някаква връзка с изчезването и майката. По неофициална информация тя е понесла много емоционално болестта на детето си, но се вижда с него в разговори по телефона.


Как МВР ръководи и координира такива акции


Не е известно как МВР ръководи акцията по издирването на малкия Александър и как и дали координира действията на многото доброволци. В някои медийни изяви се споменава щаб, но не е известно кой влиза в него. Много често говорител е кметът на града Станислав Владимиров.


Според вицепрепрезидента Илияна Йотова в началото на акцията по издирването МВР не е предприело конкретни мерки, свързани с особеността на диагнозата на Александър.


"Слушах различни гледни точки по случая с малкия Сашко. Не сме убедени, че още от самото начало, предвид заболяването на детето, са взети необходимите мерки. Тези деца са различни и в случая е важна експертната помощ", смята Илияна Йотова, цитирана от Би Ти Ви.


Според нея подходът в началото на издирването е бил като при всеки един изчезнал човек, а е трябвало да бъде потърсена специализирана помощ и експерти. "Чувайки мнението на доброволците, мисля, че не е направено това, а трябваше да се направи", отбеляза още вицепрезиддентът.


Къде се намира Профилакториумът, до който по официално съобщена информация е изчезнало момчето

Къде се намира Профилакториумът, до който по официално съобщена информация е изчезнало момчето


Досега е прегледан районът, за който се твърди, че момчето последно е видян от баща му, както и всички квартали на Перник и околностите. В понеделник следобед водолази също се включиха в издирването, като преди края на работния ден бяха проверени два от язовирите покрай Перник, което е било безрезултатно. За вторник е предвидено оглеждане и на още два.


Доброволците, с които "Дневник" разговаря и които помагат с издирването заявиха, че благодарят на всички, които са се включили.

Първите два дни било хаотично, защото са пристигнали много хора, които не познават района и на няколко пъти е имало опасност да се търси повече от един човек. Затова от "Български студентски съюз Перник" - една от активните организации призовават хората, които искат да се включат в издирвателните дейности да идват със заредени телефони, челници/фенери, светлоотразителни жилетки.

В групите в социалните мрежи имаше и молби родителите да не пускат децата си, които приличат на Александър навън, за да улеснят търсенето. Както и молби в понеделник да проверяват къде са тийнейджърите им, защото деца също искали да се включат в издирването, а това може да е опасно за тях.


Доброволците ползват и мобилни приложения за размяна на информация. А сигнали към МВР и тях постъпват постоянно - за това, че са видели момче като Александър, за открити играчки, дрехи, за движещи се фигури, дори за бутилка кола, от която е пита, но нито един от тези случаи не води към разплитане досега или не е следа за разследващите.


Бащата също дава посоки в профила си във "Фейсбук", като в понеделник вечер малко преди 21 часа, той обяви "Всички на Профилакториума, имам локация", а по-рано (към 19:30) беше призовал - "Да видим Батановци" (град на 7 км от Перник - бел.ред.) В неделя той обясни, че има "следи" и информация от гадатели. МВР също съобщи, че получана сигнали от хора, които твърдят че имат ясновидски способности.


В понеделник вечерта се очакваше вътрешното ведомство да вземе решение как ще продължи операцията във вторник, 15-и ноември - дали ще прекрати издирването, или ще предприеме друга техника и организация.


Радев за издирването в Перник: Обсъждахме нужда от засилване на видеонаблюдението
Радев за издирването в Перник: Обсъждахме нужда от засилване на видеонаблюдението
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK