Покрай хартиената бюлетина ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район "Чужбина" и увеличиха изборната комисия

Покрай хартиената бюлетина ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район "Чужбина" и увеличиха изборната комисия

© Цветелина БелутоваПод предлог, че обсъжда преди второ четене връщането на хартиената бюлетина, правната парламентарна комисия започна да изменя изборното законодателство извън първоначалните заявки и за час и половина успя да заличи изборния район "Чужбина" и да увеличи броя на заявленията, необходими за разкриване на секции зад граница. Това се случи по време на заседанието на комисията по правни въпроси, която разглежда промените в изборното законодателство.


Повече за 17-часовото заседание на комисията четете тук.
Какво ще предприемат "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заради промените в Изборния кодекс - четете тук.


Предложенията, ограничаващи изборните права на българите в чужбина, бяха внесени от ГЕРБ в последния възможен срок и по тях няма становища на неправителствени организации и институции.


Без изборен район "Чужбина"
Закриването на район "Чужбина" се случи чрез наглед невинната редакцията на Десислава Атанасова, гласяща, че "територията на страната се разделя на избирателни райони". Това предложение е извън обхвата на текстовете, които трябваше да са само за връщането на хартиената бюлетина. Въпреки това текстовете бяха допуснати за разглеждане от комисията след гласуване. Така с гласовете на коалицията, която на първо четене подкрепи връщането на хартиените бюлетини, ГЕРБ на практика заличи изборния район "Чужбина", още преди да бъде въведен.


Районът беше създаден от 45-ото Народно събрание с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се. БГ!Ние идваме!". ГЕРБ обаче успя да отложи въвеждането му за след излизането на резултатите от последното национално преброяване (което стана на 3 октомври т.г.) и така на изборите през ноември 2022 г. гласовете на живеещите в чужбина българи отново бяха преразпределени между районите в страната.


Парламентарната комисия прие, отново по предложение на ГЕРБ, че нови изборни секции ще бъдат откривани след подаването на 100 заявления, а не 40, както е сега. Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство е заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.


Надежда Йорданова ("Демократична България") възрази и на двете предложения, като се аргументира, че заличаването на район "Чужбина" е принципен въпрос и няма нищо общо с проведения дебат на първо четене. Тя посочи, че и двете предложения не са били обсъждани на първо четене и обвини ГЕРБ, ДПС и БСП, че се опитват през задната врата да променят фундаментални въпроси.


По пътя, по който сме тръгнали между първо и второ четене ще обърнем Изборния кодекс с хастара нагоре.


Надежда Йорданова ,

Демократична България


Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") поиска вносителите да се мотивират, но председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова се обърна към председателстващия Радомир Чолаков с репликата: "Не сме длъжни, може и в зала да се мотивираме". Стою Стоев от "Продължаваме промяната" заяви, че двете предложения на ГЕРБ ограничават правата на българите зад граница и противоречат на мотивите за връщането на хартиената бюлетина, които включваха даването на повече права на българските граждани.


С по-голяма ЦИК и без Обществен съвет


Членовете на правната комисия одобриха предложенията на "Възраждане" и БСП съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се увеличи от 15 на 25 души. Аргументът на депутата от "Възраждане" Петър Петров бе, че по този начин ще се разпределят по-добре пропорциите в комисията, които трябва да отговарят на тежестта на партиите в Народното събрание. Единствено "Демократична България" не подкрепи предложението, повтаряйки тезата си, а именно, че ЦИК трябва да се деполитизира.

Последната промяна в състава и броя на членовете на изборната комисия беше направена от 45-тото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ". Тогава съставът на ЦИК бе намален от 20 на 15 души, а съставът му бе обновен с представители на "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!"


Според предложението на "Възраждане" съставът на ЦИК може да бъде обновяван след всеки избор като целта е да отразява разпределението на парламентарните групи в Народното събрание. По сегашните правила съставът на изборната комисия е с мандатност от 5 години. Назначаването на нови членове на пък се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове.


По предложение на ГЕРБ правната комисия заличи Общественият съвет към Централната избирателна комисия, въпреки несъгласието както на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Български възход", така и на представителите на самия съвет.


Опит за забавяне на "безумното бързане"


Заседанието започна с опит от страна на "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Възраждане" да отложат заседанието с аргумент, че е нужно да се даде време представените предложения да бъдат подробно разгледани, за да може да се формира становище, да бъде проведено обществено обсъждане по тях и да се формират становища от български институции.


Бившият правосъден министър Надежда Йорданова отбеляза, че голяма част от предложенията са взаимно противоречащи и "рискуваме да приключим с един Изборен кодекс, който да влоши процеса". Подчерта, че не го правят, за да шиканират процеса, а за да се случва той с необходимото качество.


Бившият председател на ресорната комисия Милен Матеев от "Продължаваме промяната" добави, че заседанието нарушава правилника за работата на Народното събрание, защото новите законопроекти изискват становище от министъра на правосъдието Крум Зарков, който по право има две седмици да го предостави, както и от неправителствени организации. Той поиска създаване на работна група, която да се занимава с промените в изборния закон.


Съпартиецът му Мирослав Иванов се присъедини към призива и обвини Чолаков, че се опитва да наложи своето виждане за ситуацията и "с това безумно бързане няма как да се върне доверието в институциите". Добави, че не вижда как ще се произведе нещо качествено днес, до колкото докладът е 67 страници. В подкрепа на позицията се изказа и Златан Златанов от "Възраждане", прилагайки подобни аргументи.


В крайна сметка предложението за отлагане на заседанието беше отхвърлено с 10 гласа "за" и 12 - "против", като очаквано ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" и комисията продължи с разглеждането на докладите. След гласуването председателят на комисията Радомир Чолаков се съгласи с думите на Надежда Йорданова, че голяма част от предложенията са извън предметния обхват на закона. Въпреки това депутатите гласуваха за това те да бъдат разгледани от комисията.


Заседанието на правната комисия по Изборния кодекс продължава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK