Хаосът с храната за украинските бежанци продължава

Снимката е от кризисен център за украинци в Бургас

© Цветелина Белутова

Снимката е от кризисен център за украинци в БургасХаосът с изхранването на украинските бежанци, настанени в хотели и държавни и общински бази, продължава, като за пореден път доброволци съобщават за проблеми и липса на храна в една от базите. Засегнати отново са предимно майки с деца. По данни на Стела Николова, бивш депутат в две Народни събрания от "Демократична България", има проблем с настанените в района на Варна.


Друг доброволец написа, че ситуацията в базата в Рибарица е критична. "Освен че все още нямат храна, днес споделиха, че вече не им разрешават и да си готвят. Там са деца от футболен отбор от Николаев, заедно с майки, баби, дядовци", написа в "Туитър" Светлозара Колева. Проблем е имало и в центъра в Елхово.

На всички места са се активизирали доброволци и хора от Българския червен кръст.

За проблема стана известно в края на миналата седмица. На 15 ноември правителството реши да удължи срока, на програмата за подпомагане на украинци до 24 февруари и така да избегне поредния хаос с преместването на настанените в хотели към държавните бази. Кабинетът реши в хотелите да останат украинците, които и досега са били там, а към базите да се насочват новопристигналите, като първо те ще минават през центъра в Елхово за оценка на нуждите.
В решението на правителството е записано, че ще се изплащат по 15 лева за нощувка и подслон. Но никъде не е уточнено, че тази сума включва и храна. Но хора от националния щаб коментираха пред "Дневник", че преди плащането е било по 10 лева за настаняване без храна и по 15 за настаняване и храна. Откъдето и следвало, че правителството не е вземало решение за спиране на изхранването.
В понеделник, 21 ноември, щабът трябваше да издаде инструкции към хотелиери и управители на бази как да тълкуват текста от решението.


Пред "Дневник" от щаба обясниха, че указания, че в 15-те лева се включва и предоставянето на храна, са били издадени. Проблемът с настанените в центъра в Елхово е бил решен.

От Българския хелзинкски комитет (БХК) съобщиха, че техните представители са се срещнали с членове на щаба, които са обещали проблемът с изхранването да бъде разрешен в спешен порядък.


"Припомняме, че някои от най-уязвимите украински бежанци - предимно многодетни майки, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни или общински бази, останаха без изхранване след 15 ноември. То не беше включено в издръжката им при преместването им в държавни и общински бази. По време на срещата БХК подчерта приоритетните потребности на децата и другите уязвими категории хора, както и че е недопустимо България като държава от Европейски съюз да остави деца, бягащи от ужасите на войната, да гладуват или да бъдат отново изхранвани от доброволци и дарения. БХК оценява като позитивна стъпка поетото от страна на Временната оперативна група обещание, че още днес, 24 ноември, изхранването на украинските бежанци в държавните и общински бази ще бъде осигурено", написаха от организацията.


За организацията, свързана с настаняването и грижите за украинците, пристигащи у нас, се грижеше оперативна група към Министерския съвет, създадена по време на предишния вицепремиер в кабинета на Кирил Петков Калина Константинова. Впоследствие програмата започна да се управлява от Временна оперативна група, която е към Националния съвет по миграция, който е консултативен съвет към МВР.


В нея влизат представители на ангажирани с украинските бежанци институции и е под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, неин координатор е Мариян Дянков, зам.-директор на Дирекция "Миграция".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK