Въпреки помощта на Варна овладяването на Пловдивския панаир от Георги Гергов се отлага

Георги Гергов

© Юлия Лазарова

Георги ГерговОвладяването на дружеството "Международен панаир Пловдив" от бизнесмена Георги Гергов се отлага до произнасяне на съда, към койото по Решение на Общинския съвет в града кметът Здравко Димитров трябва да се обърне след днешното извънредно Общо събрание на акционерите на компаният.


Днес по предложение на варненския кмет Иван Портних и с решение на Общинския съвет в града, акциите, които Варна притежава в Пловдивския панаир бяха апортирани в контролираното от Гергов дружество "Пълдин туринвест". До този момент то държеше 50.3% от акциите на панаира. С дяловете на Община Варна в размер на 29 % от капитала на компанията Гергов трябва да контролира вече общо 79% от акциите на Пловдивския панаир.


Увеличаването на капитала на "Пълдин туринвест" с акциите на Варна в дружеството "Международен панаир Пловдив" стана на
извънредното общо събрание на на акционерите


проведено днес следобед. На него са присъствали само представителят на Гергов адв. Нина Пантелеева и представляващият дяловете на Община Пловдив Ясен Михайлов.


"Гласувах против апорта на варненските акции в панаира, както ме упълномощи днес Общинският съвет", каза пред БНР представителят на община Пловдив Ясен Михайлов. Според него от тук нататък думата ще имат юристите на общината и кмета на града Здравко Димитров.


По-рано днес Веселина Александрова, председател на групата съветници на "Демократична България" в пловдивския Общински съвет заяви, че както и да се гласува на извънредното общо събрание на "Пълдин туринвест" ситуацията в дружеството няма как да се промени, защото според Закона за общинската собстеност


Пловдив има блокираща квота


като публичен акционер в него.


Пак днес след над едночасови дебати по текст, предложен от "Демократична България" Общинският съвет на Пловдив, прие решение, с което възложи на представителят си в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" Ясен Михайлов да гласува против предложението за апорт на акциите на община Варна в Пловдивския панаир, съобщи сайтът "Под тепето".


По предложение на "Демократична България" на Михайлов е било възложено да направи и изрично изявпение пред Общото сьбрание на акционерите на дружеството, че Община Пловдив упражнява правото си на "бпокираща квота" при вземането на решения за изменение на устава на компанията за увеличаване на капитала. Тази възможност е предвидена в текстовете на Закона за общинската собственост.


Става дума за член от закона, според който, когато в търговско дружество, в капитала на което се внася непаричната вноска, има и частно участие освен това на общината, тя има блокираща квота при вземането на решения за изменение на устава или на дружествения договор, за увеличаване и намаляване на капитала, сключване на сделки и разпореждане с имущество - предмет на непаричната вноска на публичния съдружник, както и при преобразуване или прекратяване на дружеството.


Със същото решение днес Общинският съвет е задължил кмета на Пловдив, ако все пак акциите на Варна от Пловдивския панаир бъдат апортирани в "Пълдин туринвест",


да обжалва този акт по съдебен ред


Решението е гласувано след едночасови дебати като 39-ма са гласували "за", нито един не се е обявил против, а деветима са се въздържали. По информация на "Под тепето" въздържалите се са представителите на групите "Автентична лява БСП" (която не се ползва с доверието на ръководството на партията) и ГЕРБ.


"Демократична България" ще се опита да блокира превземането на пловдивския панаир от Георги Гергов
"Демократична България" ще се опита да блокира превземането на пловдивския панаир от Георги Гергов


"Не е пресилено да кажа, че извоювахме голяма победа, тъй като с предложенията, които направиме за промени в решението, предложено от Здравко Димитров на практика изработихме "оръжието", с което ще продължим битката си за защита на обществения интерес в Пловдивския панаир от тук нататък", каза Веселина Александрова.


Става дума за точки от днешното решение на Общинския съвет в Пловдив, с които на Ясен Михайлов е възложено да гласува против увеличение на капитала на "Пълдин туринвест"


с мотивите на текст от Закона за приватизация и следприватизационен контрол


Според него общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.


Второто "оръжие", което Пловдив ще може да използва от тук нататък е изрично заявеното желание на Общинския съвет за активиране на т.нар. "блокираща квота" по Закона за общинската собственост.


"Освен изброеното до тук,


Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е нередовно свикано


каза за "Дневник" Веселина Александрова. То е свикано според залегналия в устава на компанията 7 дневен срок, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни. Цялата съдебна практика по подобни казуси до момента показва, че се дава предимство на срока, заложен в закона, тъй като според него акционерите трябва да разполагат с 15 дневен срок, в който да направят предложения за промяна, или допълване на дневния ред на свиканото събрание. С определения в Устава на "Пълдин туринвест" 7 дневен срок това законово условие няма как да бъде спазено", обясни тя.


Според Александрова, в случай, че кметът на Пловдив не обжалва по съдебен ред днешното решение за увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" дс акциите на Варна в Пловдивския панаир, идва ред на прокуратурата, която трябва да се асамосезира, или да бъде сезирана за нарушенията на два закона.


Друг съветник от "Демократична България" - Владимир Славенски е предложил днес общината да започне процедура за обявяване на Пловдивския панаир за паметник на културата, за да бъде защитен от презастрояване, съобщиха днес от пресцентъра на обединението.


Съдът окончателно обяви прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир в полза на Гергов за законно
Съдът окончателно обяви прехвърлянето на акции от Пловдивския панаир в полза на Гергов за законно

Преди решението на общинските съветници в Пловдив да бъде взето, от трибуната на Народното събрание в София прозвуча декларация на групата на БСП, която предупреди, че"алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана", ако съветниците одобрят сделката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK