Съдът оправда бившата съдия Ченалова и на втора инстанция

Румяна Ченалова наскоро влезе в листите на "Възраждане"

© Георги Кожухаров

Румяна Ченалова наскоро влезе в листите на "Възраждане"Софийският апелативен съд (САС) оправда бившата съдийка Румяна Ченалова по обвиненията за документни и длъжностни престъпления, съобщиха от съда. С решението на състав с председател Снежана Душкова и членове Карамфила Тодорова и Маргаритка Шербанова съдът потвърди оправдателната присъда на Ченалова за длъжностно престъпление и я оправда по обвинението в документно, по което на първа инстанция Ченалова беше осъдена.


Решението не е окончателно, предстои изготвяне на мотивите, както и да стане известно дали прокуратурата ще протестира пред Върховния касационен съд.


Ченалова беше съдия в Софийския градски съд, но беше уволнена през ноември 2015 година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов заради неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт. Повод стана проверка в съда след изказване на тогавашния френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, който, говорейки за :гнили ябълки" в съдебната система на България, даде за пример работата на Ченалова по гледано от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор "Белведере".
Впоследствие Ченалова беше задържана и съществуващото тогава звено "Антикорупция" към прокуратурата я обвини в длъжностно престъпление в работата и по дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" ЕООД срещу Националната електрическа компания (НЕК).


Според държавното обвинение Ченалова е извършила 14 различни деяния с цел да набави облага за ОЕТ. Обвинението и за документното престъпление е свързано със същото дело - според прокуратурата Ченалова е поправила протокол от съдебно заседание. Обвинителният акт срещу Ченалова беше внесен в СГС още в края на 2016 г., но двукратно връщан на прокуратурата, с което се съгласяваше и Софийският апелативен съд.


Впоследствие делото започна да се разглежда в Специализирания съд, който обаче беше закрит през 2022 година. Оправдателната й присъда на първа инстанция беше произнесена през 2021 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK