Общинският съвет удължи концесията на "Софийска вода" до 2034 г.

Общинският съвет удължи концесията на "Софийска вода" до 2034 г.

© Цветелина Белутова, КапиталСтоличният общински съвет реши на днешната си сесия да удължи до 2034 г. договора на "Софийска вода" за концесията на ВиК - мрежата в София, съобщава "Сега". Решението бе взето с гласовете на съветниците от ГЕРБ-СДС и ВМРО - "Атака".


През 2019 г. кметът на града Йорданка Фандъкова заяви, че в началото на 2020 г. ще се сформира комисия от общински съветници, която да подготви приемането на активите и да реши как да се управлява ВиК секторът след 2025 г., тъй като договорът със "Софийска вода" бил неизгоден. Днес Фандъкова потвърди, че през 2019 г. становището й е било такова, но добави, че през последните години концесионерът е подобрил значително работата си и че досега договорът с него е променян 3 пъти в положителна за София посока.


По силата на на този договор общината предоставя на концесионера право да експлоатира ВиК инфраструктурата на София, като съществуващите активи и всички нови съоръжения и инвестиции в публични активи остават собственост на общината. От 2010 г., когато френската компания "Веолия" придоби 77% от "Софийска вода", са инвестирани 512 млн. лева във ВиК мрежата на града. Новите и рехабилитирани водопроводи са 534 км, а загубата на питейна вода по мрежата спадна от 60% на 39%, посочи Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството.
Като аргумент за поисканото удължаване на срока от "Софийска вода" посочиха "частично възстановяване на икономическия баланс на концесията, който е нарушен". В същото време "Веолия" няма да има претенции за пълното възстановяване на инвестициите, подчерта Тренев. Ако концесията продължи само още три години, до 2025 г., както е по действащия договор, това би могло да наложи на дружеството сериозно да повиши цената на водата за софиянци или рязко да свие инвестициите във ВиК сектора на София, за да компенсира вложенията си.

Въпреки пандемията и инфлацията "Софийска вода" е единственият ВиК оператор в страната, който не е увеличил цената на водата в последните три години, докато останалите - средно с 40% повишение.
В понеделник (21 ноември) в общинската комисия по инженерна инфраструктура докладът с предложението за удължаване на концесията, внесен от двама съветници от ГЕРБ-СДС - Прошко Прошков и Николай Стойнев, и един от "Демократична България", Пеню Пенев, срещна съпротивата на БСП и ВМРО.
Днес представителят на "Спаси София" Борис Бонев попита Фандъкова и шефа на Столичния общински съвет Георги Георгиев защо не са обявили публично, че планират да удължат концесията и защо софиянци са разбрали за това часове преди гласуването. Кметът и Георгиев не дадоха конкретен отговор на този въпрос. Малина Едрева от ГЕРБ обаче заяви, че нямало защо гражданите да бъдат "тревожени", тъй като дейностите се случвали "изключително успешно". Бонев предложи още докладът на Прошков и Стойнев да се отложи до организиране на обществено обсъждане, на което ползвателите на услугата да кажат дали искат удължаване на концесията. Искането му обаче не бе прието.


В новото споразумение със "Софийска вода" се предвижда намаляване на нормата на възвръщаемост на капитала на акционерите от 17% на 13%. До 2034 г. фирмата трябва да направи инвестиции в размер на 634 млн. лв. 337 млн. лева от тях ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на Столичната община. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост и за други инвестиции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK