Служители на външното министерство започват ефективна стачка от 1 декември

Служители на външното министерство започват ефективна стачка от 1 декември

© Георги КожухаровСлужители на Министерството на външните работи започват ефективни стачни действия от 1 декември. Това съобщи БТА, позовавайки се на информация от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.


На 20 октомври служители на ведомството обявиха символични стачни действия с искания за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства, преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.


"Поради липсата на конструктивен, открит и ефективен диалог с ръководството на министерството по поставените стачни искания, считано от 1 декември, стачните действия преминават в ефективни за служителите от Централно управление", коментират от обединението.
В съобщението се казва още, че при продължаваща липса на резултат по стачните искания ще бъде допълнително организиран процесът по започване на ефективни стачни действия и в задграничните представителства на България. В периода до декември ще се проведе едночасова ефективна предупредителна стачка в Централно управление на външното министерство.


През миналия месец стачните действия коментира и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, който заяви, че служителите на министерството отправят призив за достойно заплащане в системата.


В бюджета на ведомството за 2022 г. са предвидени 46.7 млн. лева приходи и 156.4 млн. лева разходи, като за персонал разходите възлизат на 38.4 милиона лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK