Въпреки протестите общинските съветници допуснаха строителство в пловдивски парк

Паркът се намира точно до гребния канал.

© Цветелина Белутова, Капитал

Паркът се намира точно до гребния канал.Въпреки протестите на граждани общинският съвет на Пловдив днес одобри новия общ устройствен план на града, който предвижда възможност за застрояване на част от парк "Отдих и култура", съобщи сайтът "Под тепето".


След близо петчасови дебати общинските съветници приеха изменението, с което част от парка, която е частна собственост, се обявява за "зона за рекреация", тоест може да бъде застроена.


Теренът от 81 дка в парк "Отдих и култура", който се намира на метри от гребния канал, е предвиден да бъде със статут за "рекреационни дейности". Това позволява 30% от него да бъдат застроени, или около 24 дка. Апетитът към този терен е очевидно голям, тъй като това е всъщност и една от поправките спрямо предходния вариант на плана, който РИОСВ не прие. Тогава теренът беше предвиден като "Зона за спорт и атракции", където разрешеното строителство е дори по-голямо от сега - до 80%. За да се задоволят изискванията, застрояването е намалено, но е оставено, пише "Капитал".
Според Добромира Костова, общински съветник от "Демократична България", цитирана от изданието, в парка не бива да се строи въобще, защото противоречи на разпоредба в Закона за устройство на територията, според която "не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове".


Коментар пред "Капитал" за момента отказа и управителят на дружеството собственик на терена "Тея Инвест" Тодор Чанков. Чанков твърди, че е разбрал от медиата, че се планира изменение на ОУП точно за неговия терен в "Отдих и култура".


Справка на "Капитал" в Имотния регистър (ИР) показва, че целият имот от 81 дка, както и съседният от 50, е собственост на регистрираното в края на октомври 2013 г. "Тея инвест". Това са най-атрактивните активи в имуществото на дружеството, което без почти никакви печалби и без заети в него лица се сдобива с терените срещу 5.7 млн. Дружеството придобива двата парцела от общо 130 дка в парк "Отдих и култура" само месец след основаването му, а продавач по сделката е "Увеселителен парк".


Дружеството продавач е основано като публично-частна инициатива още през 2002 г., по времето на кмета Иван Чомаков, когато в него от страна на общината са апортирани терените в "Отдих и култура". Целта му е върху тях да бъде изграден увеселителен парк, т.нар. "Пловдивски Дисниленд". Въпреки апорта община Пловдив получава едва 25% от акциите в новоучреденото дружество, което не ѝ дава право да взима каквито и да е решения. В крайна сметка начинанието не се реализира, а през декември 2014 г. е решено дружеството "Увеселителен парк Тракия" да влезе в процедура по ликвидация.


От рано сутринта пред сградата на общината протестираха десетки пловдивчани, които присъстваха и на заседанието на общинския съвет. След дебати, продължили близо четири часа, планът беше одобрен с гласовете на 39 съветници, шестима бяха против, също толкова се въздържаха. Протестиращите освиркаха общинските съветници, съобщи БНР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK