Министър Демерджиев: От седем години в Гранична полиция не са получавали функционални облекла

Министър Демерджиев: От седем години в Гранична полиция не са получавали функционални облекла

© Велко Ангелов



Системата на Гранична полиция е недофинансирана от 2009 г., ние полагаме огромни усилия, но трябва време, за да се усети ефектът. Започваме да раздаваме облекла, защото от седем години не са получавали функционални облекла, каза днес в парламента пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след като бе изслушан в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.


Той допълни, че предстои Гранична полиция да получи още нови автомобили, по-леки и удобни бронежилетки и уреди за нощно виждане. Министърът не скри, че в момента граничните полицаи използват морално остаряло и амортизирано оборудване.


Полицаите срещу нелегалните мигранти: недостатъчно, необучени и без оборудване
Полицаите срещу нелегалните мигранти: недостатъчно, необучени и без оборудване


В отговор на въпрос Демерджиев каза, че полицаите вече са снабдени с нови по-модерни ленти за принудително спиране на превозни средства. Те създават по-малък риск от тежки инциденти, при който да има пострадали. Служителите на полицията вече били обучени как да работят с тях и резултатите били добри. Пред депутатите в комисията главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че екипи на жандармерията са минавали 3-дневни курсове как да боравят с новите ленти.




Текат обучения и за начините, по които трябва да действат екипи на полицията, когато спират подобни превозни средства, а самите обучения се записват като след това се установява дали са достатъчно ефективни, обясни Тодоров.Провеждат се и тактически подготовки на автомагистрала "Тракия", която се използва най-често от каналджиите.


"Аз толерирам използването както на личното оръжие, така и на наличните средства за противодействие, ако те се използват съобразно закона", каза Демерджиев в отговор на реплика от бившия вътрешен министър Младен Маринов (ГЕРБ), който няколко пъти посочи, че се дава лош сигнал на каналджии и трафиканти, ако министърът заявява, че няма да изпозлва технически средства като лентите с шипове например.


Вътрешният министър подчерта, че навлизането на нелегални мигранти не се е увеличило спрямо броят им преди да встъпи в длъжност.


Престъпни групи, които доскоро са се занимавали с трафик на наркотици или купуване на гласове, пренасочват дейността си към трафика на нелегални мигранти през страната. Освен това България привлича и криминален контингент от цяла Европа - чужденци от Италия, Полша, Литва, Латвия и Украйна идват в страната точно с тази цел, обясни министър Демерджиев.


Демерджиев поиска съдействие от Народното събрание за подобряване дейността на МВР и по-ефективна защита на границата и противодействие на трафика с мигранти в две посоки - приемане на законопроекти за по-високи наказания за каналджии и повече средства за купуване на съвременна техника, която да подобри ефективността на полицаите - очила за нощно виждане, камери, сензори. Нужни са средства и за увеличаване щатния брой на служителите на Гранична полиция, обясни министърът пред депутатите.


Той посочи, че от години е била наложена практиката да бъдат командировани на границата с Турция полицаи от Русе и Драгоман, например, някои от тях за срок от 2 години и вместо да се увеличи щатната численост се трупат командировъчни и извънреден труд. В момента служители от вътрешността на страната се обучават, изпращат се на границата, след което отново се връщат на старите си работни места като това се повтаря многократно и не е ефективно.


"Трябва да има щат на Гранична полиция, а не служителите на МВР да се командироват постоянно. Поддържаме връзка и със синдикатите и по повечето от исканията им ние работим, тонът на разговори с тях е добър и конструктивен. Необходими са обществени поръчки за оборудване и дрехи, но и първите резултати вече са налице. Поетапно ще бъдат задоволени всички потребности на граничарите", уточни министър Демерджиев.Министърът на вътрешните работи посочи, че е поискал средства и от Европейската комисия, но подчерта, че разчита и на Народното събрание за помощ и подкрепа не за себе си като министър, а за ведомството и служителите в него.


Депутати от парламентарната група на ДПС предложиха ведомството да проведе спешна среща с Турция за обсъждане на съвместни действия на границата, но Демерджиев увери, че това вече е направено и работи постоянно действаща комисия с Турция с екипи на двете държави на високо експертно ниво. Регулярни срещи се провеждат и с Гърция.


В последните месеци зачестяват случаите на преследване от полицията на автомобили, превозващи мигранти. При опит да бъде спрян автобус с нелегално влезли чужденци в края на август в Бургас загинаха двама полицаи. При подобен случай, но с бус, във вторник тежко беше ранен служител на жандармерията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK