Иван Шишков обвърза строителството на пътища с даването на концесия на тунела през Петрохан

Иван Шишков обвърза строителството на пътища с даването на концесия на тунела през Петрохан

© Надежда Чипева, КапиталСлужебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков постави като основен приоритет изграждането на тунел през прохода Петрохан, който да бъде даден на концесия. Пред Би Ти Ви той уточни, че ако държавата поеме изцяло разходите по този проект, то тогава няма да има пари за изграждането на други планирани пътни участъци.


Шишков обясни, че тунелът през Петрохан ще спести 70 км от сегашния път, който държавата изгражда. В момента се извършва разширение, а на места се строи и чисто нов път между Монтана и Ботевград.


"Подобно съоръжение е изключителна директна връзка. Тунелът обаче трябва да бъде даден на концесия. Ако в един момент държавата трябва да плати всички пътища, които си е поставила за цел да построи, и не получи помощ, ще има тежък социален проблем", добави министърът.
В началото на годината регионалният министър в кабинета "Петков" Гроздан Караджов даде подробности за тунела, който е дълъг почти 7 километра и ще бъде с магистрални габарити. Предвиждаше се до 2026 г. да има издадено разрешение за строеж и евентуално да бъде построен през 2031 г. Тогава идеята е проектът да получи пари по инициативата "Три морета".


Министър и експерти определиха 2027 г. като реалистичен срок за завършване на магистрала "Хемус"
Министър и експерти определиха 2027 г. като реалистичен срок за завършване на магистрала "Хемус"

Шишков каза още, че почти сигурно България ще загуби част от европейското финансиране за магистрала "Европа". Той определи като "низ от абсурди" цялото строителство на аутобана. По думите му последният етап между Сливница и София е този, който няма да бъде довършен в срок до края на 2023 г. По него все още има места за отчуждаване.


Министърът добави, че изграждането на вече пуснатия в експлоатация интерконектор с Гърция все още продължава. Това обаче не пречи на подаването на природен газ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK