Три партии обявиха проекти за промени срещу домашното насилие

Екатерина Захариева поиска да се работи по превенция още в детските градини

© Велко Ангелов

Екатерина Захариева поиска да се работи по превенция още в детските градиниГЕРБ и БСП направиха заявка за законодателни промени, свързани с мерки срещу домашното насилие, а "Демократична България" внесе проект за изменения. В декларации от парламентарната трибуна депутатът от левицата Вяра Емилова заяви, че "България все още се държи сякаш насилието, основано на пола, и домашното насилие не са проблеми, изискващи целенасочени действия от институциите". Народният представител от ГЕРБ Екатерина Захариева също от трибуната заяви, че се надява, "колкото и време да работи това Народно събрание, да компенсира недостатъците в българското законодателство".

25 ноември е Международният ден за елиминиране на насилието, основано на пола. В България няма единна статистика колко са жертвите и пострадалите от домашно насилие. Но различни източници посочват 19 жертви от началото на годината и над хиляда пострадали.
В деня за борба с насилието над жени: повече жертви, малко центрове и в очакване на промени
В деня за борба с насилието над жени: повече жертви, малко центрове и в очакване на промени


Предишният кабинет прие промени в закона за домашното насилие, които не стигнаха до гласуване в предишното Народно събрание. В настоящото "Демократична България" внесе същият проект.


Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова, под чието ръководство измененията бяха изготвени, написа във "Фейсбук", че "предвидените промени ще допринесат за осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица или лица в риск, както и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието".


БСП: Липсват достатъчно услуги за подкрепа
Ваня Емилова заяви, че основен проблем за пострадалите лица от домашно насилие е липсата на достатъчно услуги, с които те да бъдат подкрепяни, както и малкият брой кризисни центрове. По думите й капацитетът на съществуващите често е запълнен и не всички нуждаещи се могат да получат закрила. "У нас не се води всъщност официална статистика, но по данни на неправителствения сектор от 30 до 50 процента са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие по време на извънредното положение заради разпространението на COVID-19", каза още Емилова.


"Ние от БСП нееднократно сме настоявали за предприемане на мерки и законодателни промени за борба с домашното насилие. Още през 2018 г. след поредица от срещи с неправителствени организации внесохме законопроект, който цели осигуряване на по-високо ниво на закрила на лица, пострадали от домашно насилие. Акцентът е поставен върху една от мерките за оказване помощ на тези лица, която в доста случаи е и единствената първоначално възможна, а именно настаняването им в кризисни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за защита от домашното насилие", заяви депутатът.


Според Емилова България все още се държи сякаш насилието, основано на пола, и домашното насилие не са проблеми, изискващи целенасочени действия от институциите.


"Все още няма достатъчни мерки за превенция. Все още не се разпознава свръх уязвимата позиция, в която се намират жертвите на тези типове насилие.

Обществото ни трябва да прогледне. Насилието срещу жените не е частен въпрос и именно това е най-често срещаната форма на нарушение на човешките права. Този тип насилие все още твърде често се толерира от обществото и не достигат и средствата за ефективната борба с него.

Това е тихо и невидимото страдание, защото насилието срещу жените и момичетата все още твърде често се премълчава, тушира и омаловажава", смята още Емилова. По думите й проблемът е тиха война, в която освен жените жертви са и децата, дори и когато те не са пряко засегнати.


В България няма официална статистика колко са жертвите на домашно насилие

© Валентина Петрова

В България няма официална статистика колко са жертвите на домашно насилие


ГЕРБ: Трябва да има превенция в училищата и детските градини


"Това, което според мен и според нашата група трябва да направим, е да довършим това, което е започнато и няколко правителства работиха, а именно да предоставим на жертвите на домашно насилие най-съвременната защита в законодателството", заяви от трибуната бившият правосъден министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.


Според нея трябва да се работи и за превенция на проблема в училища, детски градини, социални работници, служители на МВР, с неправителствени организации. "Много се надявам и мога да изразя нашата позиция от името на нашата група, че ако Министерският съвет не внесе този закон, който се работеше по време на правителството "Борисов 3", ние ще направим това", заяви още Захариева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK