Фон дер Лайен увери президента, че България има подкрепа от еврокомисията за влизане в Шенген

Фон дер Лайен увери президента, че България има подкрепа от еврокомисията за влизане в Шенген

© ReutersУрсула фон дер Лайен потвърди в телефонен разговор с президента Румен Радев подкрепата на Европейската комисия за присъединяването на България към Шенген, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Радев е изразил очакването на България постигнатите от страната резултати в охраната на външните европейски граници да бъдат признати от всички европейски партньори и страната да се присъедини в най-скоро време към Шенгенското пространство.


"Свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати или силно затруднени вериги на доставки, затова улесняването на комуникацията между страните членки от ЕС в Югоизточна Европа чрез разширяването на Шенгенското пространство следва да бъде приоритет", подчертал президентът Радев.


Председателят на ЕК откроила постигнатите от България резултати в охраната на границите на Европейския съюз, въпреки силния миграционен натиск. До момента две проверки на Еврокомисията установиха, че България и Румъния са готови да влязат в Шенген. Въпреки това Австрия и Швеция остават на мнение, че това не трябва да се случва. Решението за разширяването на Шенгенската зона трябва да бъде взето с пълно единодушие.


По време на разговора били обсъдени и предприетите от служебното правителство действия за справяне с последиците от икономическата криза за гражданите и бизнеса и за гарантиране на макроикономическата и финансова стабилност на България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK