Бункер вкъщи, или как сe променят разбиранията за сигурност на българите

Бункер вкъщи, или как сe променят разбиранията за сигурност на българите


"Предвидливи хора" - така определя клиентите си инж. Любен Сигридов, основател на българската компания за изграждане на лични съоръжения за сигурност BUNKER BG.


Той и екипът му започват работа в началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г., като изграждат луксозни частни бункери по индивидуални проекти. Сградите предлагат усилени стени и покриви, защитени прозорци и врати и системи, гарантиращи автономно съществуване за дълъг период от време - комуникационни системи, резервоари за гориво, храна и вода, соларни панели, вятърни турбини. В същото време имат отделни стаи с бани, а дори - при съответната цена - сауни, фитнес зали и кино салони.


"Бункерът не е срещу апокалипсис, а срещу реална заплаха", каза пред "Дневник" Любен Сигридов, според когото това е най-сигурното съоръжение, измислено от човек. По негови наблюдения граждански размирици, прекъсване на хранителни доставки и прекъсване на захранване с горива или източници на енергия са сред водещите причини, които карат хората да търсят лична защита в собствено съоръжение.
Смята, че пандемията е била катализаторът на този интерес, подсилен впоследствие от войната в Украйна.


"Определено пандемията повиши интереса към нашия бизнес. За съжаление, малко хора от тези, които проявяват интерес, могат да си го позволят".


Логично е човек да осъзнае, че ако прекалено еволюира светът, нещата, които предстоят, могат да бъдат доста по-сериозни


инж. Любен Сигридов,

основател на BUNKER BG


По официални данни в България има 704 укрития - 551 са скривалищата, които предоставят по-висока степен на защита. Укритията за защита от радиационно замърсяване са 153. От всички тях собственост на МВР са по-малко от половината - 269, а частна собственост (на големи производствени обекти) са 287. Останалите са държавна или неустановена собственост. Всички тези съоръжения са стари и са строени преди повече от 60-70 години по съветски норми. Конструкциите им са здрави, но оборудването е извън строя.


С изричната уговорка, че не иска да всява излишна паника, Сигридов посочва като повод за размисъл дали човек да си осигури защитено пространство, че в Европа има над 100 атомни централи, а голяма част от тях са със стари реактори, които тепърва трябва да се ревизират: "Повечето са с руска технология, а поради настоящата ситуация трудно може да разчитат на подкрепа от Русия".


Държавата знае как, не откриваме топлата вода


"Далеч сме от мисълта, че откриваме топлата вода. Държавата има достатъчно експерти по сигурността и при достатъчно воля и желание може да изгражда нови бункери или да ремонтира съществуващите", казва собственикът на BUNKER BG и допълва, че той и колегите му могат да помогнат със знанията и опита си.


Струва му се странно, ако не се мисли в тази посока, при положение че близо до България има война.
"Държавата знае как. В Министерството на отбраната много добре знаят как да правят бункери, въпросът е, че до момента, след 1990-та година, нещата лека полека вървят надолу и западат в посока сигурност и в посока армия. Това е общоизвестна истина", заявява Сигридов.


Фотогалерия: Архивът на Гестапо в София днес е бомбоубежище >


Той е категоричен, че е от съществено значение да се знае дали дадено съоръжение е използваемо и годно да побере хора, колко хора и за какъв период от време: "Не е достатъчно да кажем, че нещо е използваемо, то трябва да отговаря на конкретни изисквания".


Компанията работи с партньори от Швейцария - страната, в която има над 9 млн. бункера - повече, отколкото са жителите на страната. Швейцария има дългогодишен опит в изграждането на бункери. Там почти всяка къща, строена след Втората световна война, е оборудвана с личен бункер, разказа Сигридов. Подчертава, че изграждането на едно сигурно съоръжение опира до бюджет и това в случая е широко понятие.


Базовият модел на BUNKER BG - с площ от 30 кв. м., предлагащ жилищна площ за 6-членно семейство, половин метрови стени, с инсталация за 100-процента приток на пречистен въздух и вода, автономен генератор и датчици за радиационния фон, започва от 97 800 евро.


Американски производител на бункери: Правим добър оборот в Полша и Украйна
Американски производител на бункери: Правим добър оборот в Полша и Украйна

Като далеч "по-бюджетна опция" посочва паник стаята - тя се намира вътре в къщата или апартамента, но има висока защита.


Моят дом е моята крепост


Според Сигридов бункерното съоръжение е най-сигурното средство за защита в размирни времена. Човек притежава автономна система - дом, в който може да скрие семейството си и да бъде напълно независим от външна мрежа по отношение на електричество, вода, комуникация, храни. Има и различни нива на секюритизация - т.е може да следи периметъра отвън и да противодейства. Затова когато се издава обект се правят тестове на всички системи. Разиграват се различни ситуации и начините, при които човек и неговото семейство да действа. Издава се т.нар. "Червена книга", в която има пълен инструктаж за запечатване и експлоатация на бункера.


Сигридов обяснява, че всяко съоръжение се прави след получаването на всички разрешителни за строеж и оползотворяването на тази "полезна площ" от къщата е "по буквата на закона".


Бункер вкъщи, или как сe променят разбиранията за сигурност на българите


Защита и инвестиция


Смята, че съвременните технологии позволяват да се излезе от нормите и човек да мисли не само за физическото, но и за психическото си оцеляване. "Това съоръжение може да ви даде един по-добър старт на живот. Представете си, че докато се овладее някаква ситуация, могат да минат 2 -3- 6 месеца дори. Но след като се овладее, въпросът е в както състояние ще излезем - ще имаме ли активи, ще имаме ли храни? В този ред на мисли ние мислим в бъдеще - не само за физическото оцеляване, а за цялостното оцеляване - физическо и психологическо".


За Сигридов бункерът е само първата крачка към сигурност, но никак не е достатъчна. Затова от следващата година планира да започне нов проект - "Оцеляване", който ще включва много и най-различни направления за подготовка, специалисти и курсове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK