Бивш вицепрезидент на "Мултигруп" официално получи орден "Стара планина"

Николай Вълканов

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай ВълкановБившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов официално получи орден "Стара планина" първа степен. Президентът Румен Радев вече е издал указ за отличието и той е публикуван в Държавен вестник в последното му издание от 25 ноември, петък.


Любопитен факт е, че в същия ден на въпрос на "Дневник" защо няма официална информация до медиите по повод решението от правителствената пресслужба коментираха, че то е дадено за предварително съгласуване, все още не е прието и ще бъде съобщено на медиите, ако това стане на следващото заседание на служебния кабинет.


Явно решението вече е било взето, но не беше вписано в разпространените до медиите решения на Министерския съвет. Точката дори не беше включена в обявения предварително дневен ред на правителственото заседание на 23 ноември. Текстът на решението с вносител премиерът Гълъб Донев (вицепремиер в кабинета "Янев 2") е качено в деловодната система на Министерския съвет и е забелязано първо от "Флагман". В деловодната система документът е в папка "Решения", има номер и е посочено, че е приет на 17 ноември.
Вълканов е собственик на "Минстрой холдинг", председател на надзорния съвет на "Горубсо Мадан", бивш вицепрезидент на "Мултигруп", като за него се знае, че през годините се ползва с политическата подкрепа на ДПС и на ГЕРБ. Неговата компания преди години беше изплатила хонорар от 1 млн. лв. на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган за хидроинженерна консултация. Правителството на ГЕРБ пък, непосредствено преди да падне от власт, реши да финансира изграждането на инфраструктура около тогава строящата се и вече построена 106-метрова офис кула на "Минстрой пропъртис" на Вълканов.


Без носталгия. Какво беше "Мултигруп"
Без носталгия. Какво беше "Мултигруп"

В момента той е зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, а от миналогодишната дискусия в кабинета по темата се разбира, че номинацията идва от председателя на организацията Кирил Домусчиев и е във връзка със 70-годишнината на Вълканов, настъпила през 2020 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK