Екоминистърът е дала на антикорупционната комисия бившия директор на парк "Централен Балкан"

Росица Карамфилова

© Velko Angelov

Росица КарамфиловаСлужебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова е дала на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) бившия директор на национален парк "Централен Балкан" Светослав Тодоров. Пред Би Ти Ви тя уточни, че има доклад на инспектората, който е установил, че при встъпването си в длъжност той не е напуснал една от организациите, които е ръководил.


В Министерството на околната среда се връщат кадри на ГЕРБ
В Министерството на околната среда се връщат кадри на ГЕРБ


Екоминистърът уточни, че не знае дали Тодоров е подал декларация за напускане и се е водила в решението си да го отстрани и да сигнализира КПКОНПИ само от доклада на инспектората. Тя каза още, че другите уволнени от нея директори на национални паркове са допускали сериозни пропуски в работата си.


"Ще дам пример с парк "Пирин" (бел. ред. директор там беше Владимир Милушев). Там е установено нарушение в изключително държавна собственост, в национален парк, където са дадени разрешителни за паша, които надвишават с 4 хил. дка определените такива от годишния план. Има нарушение на закона", каза Карамфилова.
Природозащитници ще протестират срещу кадровата политика на екоминистерството
Природозащитници ще протестират срещу кадровата политика на екоминистерството


Тя обаче не е подала сигнал срещу него, а само го е уволнила. Екоминистърът допълни, че вече е обявила конкурс за нови директори на националните паркове.


С отворено писмо пред около 3 седмици туроператори и планински водачи от 20 организации призоваваха служебното ръководство на Министерството на околната среда и водите да възстанови на ръководните им постове уволнените през последните два месеца директори на трите национални парка - Пирин, Рила и Централен Балкан. Според гилдията на планинските туристически професионалисти през последните месеци с работата си уволнените Владимир Милушев, Валери Мечев и Светослав Тодоров са доказали, че "поставят на първо място българската природа" и са въвели "добри практики в управлението на националните ни паркове в комуникация с хората в планината".


Планинари и туроператори искат екоминистерството да върне директорите на националните паркове
Планинари и туроператори искат екоминистерството да върне директорите на националните паркове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK