Здравното министерство прекрати поръчката за медицински хеликоптери

Здравното министерство прекрати поръчката за медицински хеликоптери

© Велко АнгеловМинистерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка за доставката на 6 медицински хеликоптера. Причината е високата цена, предложена от единствения кандидат - италианската компания "Леонардо", съобщава "Медиапул".


Това е поредният неуспешен опит на държавата да купи такива хеликоптери, а в момента в България няма нито един след продажбата преди години на притежавания от "Лев инс".


Компанията е предложила обща цена 123.3 млн. лв. без ДДС, докато министерството е определило за горен праг 102.5 млн. лв. без ДДС.
Това е и мотивът поръчката да бъде прекратена на 23 ноември, пише изданието.


Според негови източници техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними.


Поръчката бе обявена през юли. По идея първата машина трябваше да пристигне до началото на декември. Преди това имаше опити от министерството на регионалното развитие да купи такива хеликоптери. В края на юли също бе обявено, че държавата създава дружеството "Хелимед сървисис", което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. До декември се предвиждаше да бъде взет един хеликоптер, за да се обучават на него пилоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK