ГЕРБ атакува Кирил Петков за нередности в банката за развитие

ГЕРБ атакува Кирил Петков за нередности в банката за развитие

© Надежда ЧипеваПредставители на ГЕРБ изнесоха данни, според които в Българската банка за развитие (ББР) е имало нередности по времето, когато неин принципал беше съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който тогава беше служебен министър на икономиката.


Депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова уточни по време на пресконференция в партийната централа, че от отговор на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев по темата са установили, че е имало решение на управителния съвет на ББР за емитиране на облигации за 1 млрд. лв. на 19 октомври 2021 г., потвърдено на 18 ноември от надзорния съвет, но нямало решение на принципала. От отговора на министъра, добави тя, ставало ясно също, че тази процедура е прекратена, но само с решение на управителния съвет, надзорният съвет не е потвърдил решението му.


От сайта на ББР и отчетите ставало ясно, че намерението е било облигациите да бъдат емитирани второ-трето тримесечие на тази година или изобщо емисията да не се състои, т.е. ръководството на банката е обсъждало и вариант да не бъде емитирана тази облигационна емисия, посочи Петкова.


Кирил Петков: Един милиард от 1.4 млрд. лв. от ББР са отишли в едва 8 фирми
Кирил Петков: Един милиард от 1.4 млрд. лв. от ББР са отишли в едва 8 фирми
На свой ред председателят на парламентарната група на партията на Бойко Борисов, Десислава Атанасова, допълни, че ББР е обмисляла да развие облигационната емисия в някакъв срок с решение на управителния съвет, като за това възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни по тази емисия. Взето е обаче решение единствено и само от управителния съвет да се прекрати емисията, но били изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски договори.


В петък Атанасова е получила отговор от Пулев, но щяла да продължи да пита дали има становища на адвокатските и консултантските кантори за причината да се откаже ББР от тази емисия и дали той ще търси от двете управителни тела на ББР отговорността, която следва да носят по устава на банката. Междувременно за същия период ББР ползвала и други консултантски и адвокатски услуги за 560 хил. лв.


Атанасова запита, ако се харчи държавен ресурс единствено и само с решение от управителния съвет, без знанието на надзорния съвет, на принципала, кой ще носи отговорност за изхарчения милион, без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия.

Петков беше служебен министър на икономиката от 12 май до 16 септември 2021 г. Обвинението към него от ГЕРБ във връзка с казуса с облигационната емисия е, че той е назначил ръководството на ББР.


Минимум 250 млн. лева от кредити от Банката за развитие никога няма да бъдат върнати
Минимум 250 млн. лева от кредити от Банката за развитие никога няма да бъдат върнати


Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева допълни, че на 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента за съставяне на първото служебно правителство и без да имал такова законово право, Петков се е представял за министър на икономиката и е депозирал документи в Българската народна банка (БНБ), с които е поискал одобрение на нови членове на надзорния съвет на ББР.


По думите на Сачева в нарушение с нормите таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията били посочени неверни данни. Според нея в този момент Петков не е имал никаква власт да извършва подобни действия. Затова и на 21 май документите са били изтеглени.


Припомня, че малко след това той развива тезата си, че при управлението на ГЕРБ голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците ББР е дала на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Отчетите на БНБ обаче показвали, че парите са налични в ББР, твърдят от партията на Бойко Борисов, а освен това отпуснатите кредити били със солидни обезпечения.


Според Сачева твърденията на Кирил Петков, че банката не е подпомагала средни и малки предприятия, били лъжа, а също така през юни 2021 г., когато вече е министър, правел опити да смени ръководството на ББР, назначено по времето на ГЕРБ, и се произнасял като собственик на акциите на банката, с което нарушавал законите, като документите по смяната нямали номер и печат, както и че не са излезли от деловодството на министерството.


Сачева спомена и договор на ББР с адвокатска кантора, в която е работела Лена Бориславова, преди по-късно през годината да бъде избрана за депутат от "Продължаваме промяната" и да стане началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Този казус беше раздухан от жълти медии, а прокуратурата се беше самосезирала и проверяваше договора. Не е известно да е произтекло нещо от проверката. ГЕРБ повтарят твърденията на жълти медии, че Бориславова е имала договор за месечна заплата от 13 690 лв., или над 164 хил. лв. годишно. Тя е отричала тези информации като лъжа.


Във връзка с изнесеното от ГЕРБ от служебното Министерство на иновациите и растежа излязоха с позиция, че твърденията на партията на Бойко Борисов за подготвяната облигационна емисия за 1 млрд. лв. отговаряли на истината, както и твърденията за изплащане на адвокатски и консултантски хонорари по сделката за близо 1 млн. лв., макар че облигационната емисия не е реализирана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK