Георги Гергов спешно е поискал увеличеният капитал на "Пълдин туринвест" да бъде вписан

Георги Гергов

© Юлия Лазарова

Георги ГерговТази сутрин пред Търговския регистър е било подадено заявление за вписване на увеличението на капитала на дружеството "Пълдин туринвест", в което мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Това съобщи в профила си във "Фейсбук" общинският съветник в Пловдив Веселина Александрова (Демократична България). Поисканото увеличение е с размера на акциите от Пловдивския панаир, които варненският кмет Иван Портних апортира в "Пълдин туринвест". Заявлението пред Търговскиая регистър е подадено въпреки несъгласието на Общинския съвет в Пловдив, изразено с решение от 24 ноември т.г.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Според Александрова, подаденото днес заявление драстично съкращава срока, в който кметът на Пловдив Здравко Димитров трябва да поиска отмяна на решенията на Общото събрание на "Пълдин туринвест". "По правилата на Търговския регистър, подаденото заявление се разглежда и заявеното може да бъде вписано след три работни дни, т.е. кметът следва да предяви иск най-късно до утре", написа в профила си в социалната мрежа тя .
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.


За тази цел групата съветници на "Демократична България" в Пловдив са отправили днес искане до Здравко Димитров, с което го призовават да защити обществения интерес и незабавно да поиска от съда отмяна на решенията, взети на Общо събрание на акционерите в "Пълдин Туринвест" също на 24 ноември т.г. Според текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.


Освен това Общинският съвет в Пловдив изрично изрази желанието си за активиране на т.нар. "блокираща квота" по Закона за общинската собственост.


Според съветниците от "Демократична България" в Пловдив Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е нередовно свикано. В устава на компанията е записан 7 дневен срок за тази процедура, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни.


"Цялата съдебна практика по подобни казуси до момента показва, че се дава предимство на срока, заложен в закона, тъй като според него акционерите трябва да разполагат с 15 дни, в които да направят предложения за промяна, или допълване на дневния ред на свиканото събрание, каза за "Дневник" Александрова. С определения в Устава на "Пълдин туринвест" 7 дневен срок това законово условие няма как да бъде спазено", обясни тя.


Как общинският съвет във Варна послушно изпълни нареждане на Бойко Борисов - тук.


В случай, че кметът на Пловдив не обжалва по съдебен ред решение за увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" с акциите на Варна в Пловдивския панаир, прокуратурата би трябва да се асамосезира, или да бъде сезирана за нарушенията на два закона, смята още Веселина Александрова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK