Кметът на Пловдив е оспорил в съда увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" (допълнена)

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

© Димитър Марков

Кметът на Пловдив Здравко ДимитровКметът на Пловдив Здравко Димитров е завел в Окръжния съд в Пловдив иск срещу дружеството "Пълдин туринвест" на бизнесмена Георги Гергов заради решението за увеличаване на капитала му, взето на извънредно събрание на акционерите му на 24 ноември т.г. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация в града.


Заведеният иск срещу "Пълдин туринвест" АД има за цел отмяна на решенията на извънредното общо събрание на акционерите с мотива, че те са взети в противоречието със закона и с учредителния договор на дружеството.


"Едновременно с това е направено искане за спиране на охранителното производство по вписването на решенията на извънредното Общо събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" АД, заявени по партидата на дружеството на 28 ноември т.г.", пише още в прессъобщението.
По този начин трябва да бъде елиминиран рискът от вписване на заявения апорт на акции и промени в устава на дружеството, които ще доведат до намаляване на дела на община Пловдив в капитала на "Пълдин туринвест" и компанията "Международен панаир Пловдив".


Вписването на увеличението на капитала трябва да бъде спряно до окончателното произнасяне на Окръжния съд в Пловдив по редовността и законосъобразността на взетите решения от Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест".


Реакцията на пловдивския кмет идва само ден след като вчера сутринта Гергов подаде пред Търговския регистър заявление за вписване на увеличението на капитала на дружеството "Пълдин туринвест", в което е мажоритарен собственик. Поисканото увеличение е с размера на акциите от Пловдивския панаир, които варненският кмет Иван Портних апортира в "Пълдин туринвест" по искане на самия Гергов. Заявлението пред Търговския регистър бе подадено въпреки несъгласието на Общински съвет в Пловдив, изразено с решение му от 24 ноември т.г.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Още вчера групата съветници на "Демократична България" в Пловдив отправиха искане до Здравко Димитров, с което го призоваха да защити обществения интерес и незабавно да поиска от съда отмяна на решенията, взети на Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" на 24 ноември т.г. Според Текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.


Освен това Общинският съвет в Пловдив изрично изрази желанието си за активиране на т.нар. блокираща квота по Закона за общинската собственост.


Освен всичко останало според съветниците от "Демократична България" в Пловдив Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" е нередовно свикано. В устава на компанията е записан 7-дневен срок за свикване, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни. "Цялата съдебна практика по подобни казуси до момента показва, че се дава предимство на срока, заложен в закона, тъй като според него акционерите трябва да разполагат с 15-дневен срок, в който да направят предложения за промяна, или допълване на дневния ред на свиканото събрание. С определения в устава на "Пълдин туринвест" 7-дневен срок това законово условие няма как да бъде спазено.


Как общинският съвет във Варна послушно изпълни нареждане на Бойко Борисов - тук.


В късния следобед днес (вторник, 29 ноември) в сайта на Окръжния съд в Пловдив беше публикувано определение, с което вписването на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" в Търговския регистър е спряно


По този повод пак в профила си във "Фейсбук" общинският съветник Веселина Александрова ("Демократична България") написа следното:


"Защо спирането е важно и настоявахме за него? Ако беше вписано увеличението на капитала с апорта на варненските акции от Панаира, този факт поражда действие за всички, независимо че има съдебен спор. Така щяхме да имаме един "прозорец от време", през който апортът да е факт и 79 % за еднолични решения да е факт. Поне така казва съдебната практика".


Сега, след определението на Окръжния съд в Пловдив докато не приключи производството по подадения от Община Пловдив иск за отмяна на решенията на общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", вписването в Търговския регистър не може да бъде извършено.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK