Хотели ще спрат да настаняват украинци след два дни

Снимката е илюстративна.

© Цветелина Белутова

Снимката е илюстративна.Кризата с изхранването на украинските бежанци се задълбочава. Хотели от Южното Черноморие ще прекратят настаняването на украинци в базите си от началото на декември. Решението за това е взето на заседание Българска асоциация по туризъм, за което съобщава в. "Сега".


Ситуацията беше предизвикана, след като правителството реши да продължи програмата за подпомагане на украинци до края на февруари 2023 година, но в решението беше записано, че ще се изплащат 15 лева за подслон и нощувка, без да се уточнява изрично, че тази сума включва и разходите за храна.


Хаосът с храната за украинските бежанци продължава
Хаосът с храната за украинските бежанци продължаваТова накара много от хотелите и държавните бази да не изхранват бежанците. Така се стигна до ситуацията - втора седмица доброволци и Българския червен кръст (БЧК) да се занимават с доставянето на храна и провизии. По информация на "Дневник" националният оперативен щаб е издал указания към хотелите и държавните бази, че сумата, която ще получат включва и разходи за храна.


Според правителственото решение в хотелите остават хората, които са били там преди края на октомври, а всички новопристигнали първо преминават през центъра в Елхово, а оттам в държавни бази. През уикенда стана известно, че голяма част от хората, които са стигнали до там са решили да се върнат към Румъния.


Мотивите на хотелите да спрат настаняването е, че обработката на пакетите, готвенето и т.н. носи разходи.


Колко точно украински бежанци ще засегне процесът засега не се знае. Според приетите от правителство правила в държавни бази се приемат само новопристигнали хора, а останалите следва да останат на местата, на които са били до първи ноември. Затова за хората, които ще бъдат принудени да напуснат остава вариантите - да намерят жилище под наем на собствени разноски или да напуснат България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK