"Спрямо тях с военновременни стандарти": Bird.bg обвини Telus в цензура във "Фейсбук"

"Спрямо тях с военновременни стандарти": Bird.bg обвини Telus в цензура във "Фейсбук"

© ReutersРазследващият сайт Bird.bg и фирмата "Телъс" (Telus International), която според медиата, отговаря за модерирането на съдържанието във "Фейсбук" в България, влязоха в остър конфликт. Началото сложи медията, като обвини фирмата за аутсорсинг услуги в тенденциозни действия и реши да укори служителите й.


В неделя, 27-ми ноември, на фейсбук страницата си "Bird" публикува снимки, на които се виждат профили на част от служителите на компанията, извадени от търсачката на фейсбук, независимо че част от тях са написали, че вече не работят за фирмата, а други са отбелязали, че се занимават с поддръжка на игри, например. Разследващата медия предложи да им станат информатори за модерирането на българското съдържание във "Фейсбук" под заплаха, че ще публикува координатите им. И намекна, че вече има информатори.


Според BIRD фирмата прави модерация в полза на ГЕРБ и ДПС и"блокира достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим". Факт е, че откакто е започнала войната на Русия срещу Украйна, в социалната мрежа се лее руска пропаганда, а много противници на путинския режим биват блокирани за 30 дни, защото са докладвани заради позициите си от т.нар. тролове.
Липсва официална информация дали модерацията на българския фейсбук се извършва в България, ако не броим едно старо интервю на Габриела Чех, ръководител "Публични политики" за Централна и Източна Европа във Facebook, пред сайта Economy.bg през 2019 г.


Казусът предизвика множество реакции в подкрепа на сайта, но и срещу действията му - някои потребинели застанаха напълно зад тях, а други ги обвиниха в кибертормоз. От Асоциацията на европейските журналисти в България призоваха медиите да не подлагат на публичен линч хора в социалните мрежи.


Bird vs. Telus - началото


Тонът на поста на разследващите журналисти от неделя привечер е заплашителен, но не става известно какъв е поводът за реакцията.В него се казва, че сайтът разполага с координатите на десетки служители и е пред моралната дилема да ги публикува, "за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки". "И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно", завършва публикацията.


"Дневник" попита главния редактор на сайта Атанас Чобанов какъв е поводът за становището на сайта.

"Резултатът от дейността им е вече много видим. Модерирането им обслужва наратива на терористичния режим на Путин. В този смисъл ги считаме за enabler (бел. ред. помощник) и спрямо тях не прилагаме журналистически стандарти, а военновременни", заяви Чобанов.

Един от журналистите в сайта, на който "Дневник" също изпрати въпроси, Димитър Стоянов, е написал във фейсбук профила си:


"Ние имаме основание да считаме, че компанията упражнява политическа цензура и оказва подкрепа на един терористичен режим! Извеждаме тези изводи от наличните факти. Дали тази компания е влязла в "ролята" на Cambridge Analytica и моделира обществените настроения? Дали си набавя някаква облага от това? Имаме мнение по тези въпроси, но не и достатъчно доказателства. Определени елементи от фактическата обстановка обаче пораждат тежки съмнения в корупция. Имаме основание да считаме, че с действията си от името на публичната компания Facebook Inc от #Телус накърняват правата на потребителите в социалната мрежа с цел облага за трети лица. Считаме, че начинът, по който се модерира Facebook е недопустим за която и да е публична компания!' Стоянов не дава повече данни, а до редакционното приключване на текста не отговори на въпросите ни.


Ден след публикацията на Bird.bg, от компанията разпространиха позиция също във фейсбук, в която наричат твърденията на журналистите неверни и обявяват, че са предприели необходимите юридически действия. "Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение", пишат от компанията.

"TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS, водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиента и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители. Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит", пише в позицията.

От компанията не казват категорично дали отговарят и в каква степен за модерацията на съдържанието във Фейсбук за България. Но решително се противопоставят на "всякакви внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии" и заявяват: "Публикуването на фалшиви твърдения в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни факти и проверена информация, категорично противоречи на етичните принципи на журналистиката".


Във вторник от Bird.bg приветстваха новината, че компанията ще ги съди: "В съда ще представим многобройни доказателства за това как модерирането на българоезичното съдържание на Facebook обслужва наратива на терористичния кремълски режим и елиминира критичните гласове срещу корупцията и политиката на пета колона на Путин. Чакаме с нетърпение съдебните прения"."В ерата на алгоритмите, обвиняването на произволни служители е неоправдано"


От Асоциацията на европейските журналисти призоваха в своя позиция разследващият сайт да премахне постовете в социалната мрежа, защото те са форма на тормоз, както и създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите.


"Необяснимото в този случай е, че чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания", пишат от АЕЖ. От организацията обръщат внимание, че постовете на Bird съдържат и потенциални заплаха към служителите на компанията и осъжда подобна практика. Според организацията, ако разследващият сайт не премахне постовете, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

"В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа фейсбук. Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Онлайн тормоз срещу служители на компании, които извършват услуги за фейсбук, обаче няма да помогне за решаването на тези въпроси. Напротив - той би принудил платформите вместо да станат по-прозрачни, още по-внимателно да крият информацията за това по какъв начин се регулира съдържанието в тях".


От организацията обръщат внимание, че алгоритмите играят все по-голяма роля в модерирането на съдържанието и голяма част от тези процеси се извършват от софтуер, а не от хора. "Често свалянето на съдържание погрешка е резултат от масирано докладване от страна на организирани групи, т.нар. тролове, и от решение, взето от изкуствен интелект. Всичко това не прави тези инциденти по-малко значими, но показва, че обвиняването на произволни служители е крайно необосновано".


Връзката Telus - Facebook ?


TELUS International Europe е основана преди 17 години и е един от големите изпълнители на аутсорсинг услуги. Според официалната визитка се занимава с обслужване на клиенти, поддръжка на бизнес и технологични процеси, разработка на иновативни дигитални решения, обвързани с автоматизация и изкуствен интелект, осигуряване на качествено потребителско преживяване, анализ на големи бази данни.


За това, че фирмата модерира съдържание, се разбира от интервю на Габриела Чех, ръководител "Публични политики" за Централна и Източна Европа във Facebook, пред сайта Economy.bg през 2019 г.


В него тя съобщава, че офис на фейсбук в София ще бъде в партньорство с TЕLUS International. Основната му задача ще бъде да преглежда и модерира съдържание в социалната мрежа.


"В рамките на следващата година в този център ще работят 150 модератори на съдържание, които ще отговорят за различни общности, които ползват Facebook. Нашият екип от модератори е глобален и преглежда съдържание 24/7 на над 50 езика. Екипът на TELUS International в София ще разшири възможностите ни за бърз и ефективен преглед на съдържание на няколко езика, включително турски, казахски, грузински, руски и български", се разбира от интервюто. Досега тази информация не е отречена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK