ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" удължиха действието на Бюджет 2022

В присъствието на премиера Гълъб Донев (на преден план), финансовия министър Росица Велкова и вицепремиера по социалната политика Лазар Лазаров депутатите удължиха действието на тазгодишния бюджет.

© Георги Кожухаров

В присъствието на премиера Гълъб Донев (на преден план), финансовия министър Росица Велкова и вицепремиера по социалната политика Лазар Лазаров депутатите удължиха действието на тазгодишния бюджет.Със 127 гласа за, двама против и 90 въздържали се Народното събрание прие законът за бюджета за тази година да продължи да действа и през следващата. Едновременно с това беше удължено действието на бюджетите на общественото осигуряване и на здравната каса.


Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет
Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет


Предложението на служебния кабинет за удължаването подкрепиха 66 депутати от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 22-ма от БСП и шестима от "Български възход". Гласувалите против двама депутати са представители на "Продължаваме промяната". Към въздържалите се от останалите парламентарни групи се присъедини и един депутат от левицата.


Обсъждането продължи над пет часа в присъствието на премиера Гълъб Донев.
Основно спорът беше принципен - дали служебният кабинет е длъжен да внесе проектобюджет, около който политическите сили да търсят обединение, или той няма право на това, доколкото не може да задава нови политики и цели.


По червените линии на бюджета
По червените линии на бюджета

При първото четене парламентарните групи коментират текстовете на закона по принцип, а в комисии между първото и второто четене предстои да предложат промени. Депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев, който в продължение на десетилетия беше отговорен за съставянето на държавните бюджети, предупреди, че Законът за публичните финанси забранява на Народното събрание да гласува разходи, които влошават салдото по консолидираната фискална програма, предложения за изменения са възможни само по предложение на Министерския съвет и не се допуска започването на програми и проекти, за които няма предвидено финансиране.


Той призова парламентарните групи да седнат на масата на преговорите, да изготвят общ документ с най-важните политики и приоритети, които да се превърнат в програма за управление на редовно правителство на "коалиция на разума".


Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров подобно и на бившия финансов министър Асен Василев предупреди, че при създалата се политическа ситуация с удължения бюджет това или друго служебно правителство ще трябва да работи до лятото. "И няма да има парламент, който да може да даде допълнително бюджетно пространство, а това е съществен риск", предупреди той. Цитира отговор на Министерството на финансите на негов въпрос, в който се казвало, че ведомството разчита на доброто изпълнение на бюджета в началото на годината, за да може да се посрещат своевременно разходите.


Призова за по-големи буфери в бюджета като от думите му се разбра, че има предвид поемането на още дълг педи допълнително да се вдигнат лихвите, за да се заделят пари във фискалния резерв. Допълни, че въпреки тежкото политическо разединение България трябва да продължи с реформите, които в момента включват придвижване към еврозоната и Шенген, вместо провеждането на антиреформи като връщането на хартиената бюлетина.


Повече за изказванията в пленарната зала четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK