Властта правела всичко възможно медицински хеликоптери все пак да бъдат купени

Властта правела всичко възможно медицински хеликоптери все пак да бъдат купени

© Велко АнгеловСлужебното Министерство на здравеопазването увери, че полагало всички необходими усилия за успешното завършване на проекта за осигуряване на спешна въздушна медицинска помощ, въпреки че потвърди, че е прекратена обявената обществена поръчка за придобиване на шест медицински хеликоптера.


Причина за прекратяването на поръчката е предвиденото в документацията задължително изискване предлаганите хеликоптери и оборудване към тях да са на цена равна или по-ниска от заложения от държавата максимален финансов ресурс.


Парите за хеликоптерите се предвиждаше да дойдат по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, която е съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие и по Националния план за възстановяване и устойчивост.
С цел преценка и анализ на условията за реализиране на проекта в Министерството на здравеопазването е сформирана работна група, която да разгледа отново параметрите на обществената поръчка и, в зависимост от потенциалните рискове, в случай на необходимост да предложи и промени в условията на процедурата.


Към настоящия момент нямало риск от неспазване на сроковете, заложени по проекта за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха, който е част от Плана за възстановяване.


В началото на ноември служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че вече има осигурени два екипажа от петима петима души, както и необходимия инженерно-технически състав за системата за въздушна медицинска помощ, която предстои да заработи в България.


Поръчката беше обявена през юли. Първият хеликоптер трябваше да пристигне до началото на декември. Преди това имаше опити от министерството на регионалното развитие да купи такива хеликоптери. В края на юли също бе обявено, че държавата създава дружеството "Хелимед сървисис", което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. До декември се предвиждаше да бъде взет един хеликоптер, за да се обучават на него пилоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK