Гълъб Донев: Чакаме решението на Еврокомисията за "Лукойл Нефтохим" до дни

Гълъб Донев: Чакаме решението на Еврокомисията за "Лукойл Нефтохим" до дни

© Велко АнгеловИзпратилите сме на Европейската комисия един правно-технически анализ за приложението на регламента и дерогацията и се надяваме до края на седмица да имаме резултат от разговорите. Това каза служебният премиер Гълъб Донев пред БНТ по повод спорът между България и ЕК за това дали "Лукойл Нефтохим" има право да изнася нефтопродукти, произведени с руски петрол, получен благодарение на дерогацията.


Той твърди, че износът на тези продукти е за трети страни и не би трябвало да е забранен. "Ние твърдим, че сме прави. Работи се интензивно и от двете страни. Ако не се разреши износът на тези продукти към трети държави, рискуваме затварянето на рафинерията. Ще бъдат засегнати 10-12 000 човека, свързани с нея, каза Донев.


Той припомни, че миналата година "Лукойл Нефтохим" е внесъл в бюджета 3.5 млн. лв. До края на тази се очаква сумата да е 100 млн. лв. През следващата, когато цялата икономическа дейност на рафинерията ще се облага в България, отчисленията от данъци вероятно ще стигна 600-700 млн. лева.
В отговор на въпрос служебният премиер увери, че правителството ще намери средства, за да се разплати с коректните пътните фирми. "Ще се справим с проблема, който решението на Конституционния съд създаде", подчерта Донев.


Ще намерим пари за пътните фирми


Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоречащо на конституцията решение на 47-то Народно събрание от април тази година, с което фирмите за пътна поддръжка трябваше да получат 50% от дължимото им, а останалото да се изплати след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена в парламента.


С произнасянето на конституционните съдии решението на парламента става невалидно от момента на приемането му, тоест се заличава със задна дата.


Гласуването с машини е абсолютно сигурно


"Гласуването с машини е абсолютно сигурно, не може да се направи вмешателство и не е правено такова на изборите на 2 октомври", увери той, в отговор на въпрос до друга актуална тема - как да се гласува на следващите избори.


Гълъб Донев посочи, че правителството е отчело всички възможни рискове, които едно не приемане на нов бюджет създава. Такова решение приеха днес депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".


"И бизнесът, и гражданите могат да са спокойни. Правителството прави всичко възможно цените на енергоносителите да са поносими за бизнеса и хората. продължават се мерките за подкрепа. Пенсии и заплати са гарантирани до нивата, достигнати до 31 декември", поясни премиерът


Депутатите използват бюджета за популизъм


Според него депутатите опитват да използват бюджета за популистко привличане на по-голям електорат. "Народното събрание не трябва да предлага мерки и политики, зад които не стои редовно правителство. То може да определи друг приоритет, да има друга политика", поясни Гълъб Донев.


Попитан какво оръжие и кога ще достави България на Украйна служебният премиер каза: "Не мога да кажа какво оръжие ще доставим, дали ще доставим и кога ще доставим. Министерският съвет ще свърши своята работа, ще внесе решението в Народното събрание. Каквото реши то, ние ще изпълним", беше краткият коментар на Донев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK