Актрисата Албена Колева: Скандалът в Народния театър цели Морфов да напусне

Албена Колева, снимката е архивна

© NA

Албена Колева, снимката е архивнаСрещу режисьора Александър Морфов се води целенасочена война, която цели той да напусне, а директорът Васил Василев с бездействието си го подтиква. Това коментира пред Би Ти Ви актрисата Албена Колева, назначена от директора в комисията, която да установи дали режисьорът е нарушил Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на пиара на театъра и дългогодишен кадър на движението Велислава Кръстева.

На изборите на 2 октомври Кръстева придружи до избирателната урна почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути Морфов и той надраска вратата й в театъра, като я обвини в липса на морал и политическа пропаганда. Кръстева пък го обвини в тормоз.

"Защитаваме Морфов от целенасочената война срещу него, която цели той да напусне - нещо, което той е правил няколко пъти, след което всеки път театърът се е спихва като балон", каза Колева, която заедно с колегата си Валери Йорданов отправи апел за спасение на Народния театър (текста на посланието вижте тук).


Жената, която следва Доган, представлява Народния театър! Не съм съгласен
Жената, която следва Доган, представлява Народния театър! Не съм съгласен


"Сашо винаги е бил сред нас и с нас, той винаги е бил с огромно присъствие и не знам дали си даваме сметка, ще остане в историята на българския театър, развивал е духа, идеята и умее да разказва магически", каза актрисата и добави, че режисьорът е емоционален, сръхчувствителен и ако не е такъв, не би могъл да създава това, заради което зрителите отиват на постановките му.


Проблем в Народния театър няма, обяви директорът
Проблем в Народния театър няма, обяви директорът
Колева упрекна директора, че е оставил без отговор опитите на Морфов да обсъдят въпроса с присъствието на Кръстева в театъра, както преди да се стигне до скандала, така и след него. "Г-н Василев не взима никакви мерки, въпреки че проблемът се разраства. Имам чувството, че с огромно желание го подтиква, държи на Кръстева и има задно желание да бъде изгонен Морфов", каза Албена Колева и напомни, че в концепцията за развитие на Народния театър, с която Василев стана директор, четири пъти е споменато името на режисьора.


Галин Стоев: По случая в Народния театър се смесват две напълно различни истории
Галин Стоев: По случая в Народния театър се смесват две напълно различни истории


Тя призова Велислава Кръстева да подаде оставка, "ако тя е приятел на театъра, както твърди, и приятел на Василев, да освободи театъра от присъствието, което създаде тази конфликтна ситуация".


Албена Колева, която е председател на организацията на КНСБ в театъра, разказа, че освен драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев, които подадоха оставки заради скандала, от театъра си е тръгнала и служителката, която отговаря за посрещането на зрителите и вечерния персонал, т. нар. комендант на салон. Това станало след като Велислава Кръстева и екипът, с който е дошла в театъра, са насилили заключената врата на кабинета на служителката, където се съхраняват програми, за които тя е материално отговорна. На въпрос на служителката защо не са я извикали, за да отключи, тя получила отговор: "Ние се разширяваме". Жената, която е дългогодишен служител на Народния театър, напуснала работа и веднага била назначена във филхармонията. "Сега филхармонията се радва, че има интелигентен шеф на вечерен персонал", каза Колева.


"Администрацията не е никак важна за един театър. За театъра е важно единствено какво се случва на сцената, това знам от моите учители и родители. За да се превърне пиарът в най-важната точка на Народния театър, от където всички трябва да си тръгнем, но пиар да има", каза актрисата, която е дъщеря на актьорите Тодор Колев и Адриана Палюшева и е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян.


Тя се възмути и от това, че със създаването на комисия директорът се опитва да вкара актьорите в чиновнически рамки. "Актьорът трябва да бъде освобден от всякакви политически глупости, административни тъпотии, чиновнически заповедчици, комисии, другарски съд. Артистът не е човек, който стои в театъра от осем до пет. Токсична е обстановката, защото се настройва колективът един срещу друг, създава разделение между хората, които вечер трябва да се хванат ръка за ръка, да изкарат едно представление и да се поклонят заедно", каза Колева. Според нея всеки умен и разсъдлив директор не би допуснал такъв скандал.


Цялото интервю гледайте във видеото.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK