Областният управител на Хасково подаде оставка, проверяван е за контрабанден внос

Минко Ангелов

© Областна администрация Хасково

Минко АнгеловОбластният управител на Хасково Минко Ангелов е подал оставка, обяви той в профила си във "Фейсбук". Поводът е вървяща проверка по сигнал във връзка с информации в медиите за покровителстване от него на контрабанден канал за внос на парфюми от Турция.


"Морално и почтено е да си депозирам оставката като областен управител, докато приключат проверките на отговорните институции, въпреки това, че изнесената информация е пасквил, съшит с бели конци, и опит за омаскаряване с цел дискредитирането ми като борец за законност и справедливост. Аз съм с чиста репутация и няма от какво да се притеснявам, защото винаги съм бил честен пред съвестта си", написа Ангелов.


Служебното правителство смени почти всички областни управители (обновена)
Служебното правителство смени почти всички областни управители (обновена)


Уточни, че е в отпуск, за да нямало съмнения, че влияе върху проверката на органите. Искрено вярвал в безпристрастността и независимостта им и в професионализма на извършваните от тях действия. Също така твърди, че винаги се е борил срещу корупцията, трафика и контрабандата през границата и именно заради това е била продиктувана, по думите му, "клеветническата кампания" срещу него.
"За клеветническата кампания, организирана срещу мен, ще защитя правата си по съдебен път. Искрено вярвам в безпристрастността и прозрачността на правораздавателните органи. Вярвам, че справедливостта ще възтържествува и ще докажа правотата си", коментира още той.


Започналата проверка срещу областния управител на Хасково беше повод за депутатски въпрос по време на вчерашния парламентарен контрол. От трибуната депутатът от БСП Смиляна Нитова поиска да разбере какви действия ще предприеме служебното правителство по казуса с намесването на името на Ангелов в контрабанден внос.


Кои са депутатите в 45-ия парламент и откъде идват (пълен списък)
Кои са депутатите в 45-ия парламент и откъде идват (пълен списък)

В отговор служебният премиер Гълъб Донев увери, че при наличието на най-малко съмнение по отношение на действията на областния управител на Хасково той ще бъде освободен.


Минко Ангелов беше депутат в 45-ото Народно събрание от групата на "Изправи се, мутри вън!". През август беше назначен от служебното правителство за областен управител на Хасково за четвърти път, като преди това е заемал длъжността в периода февруари - май 2017 г. (по време на първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев), както и в периода май 2021 г. - януари 2022 г. (по време на второто и третото служебно правителство на Радев). Бил е заместник-кмет на Хасково през 2012 - 2014 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK