Съветите на експертите: Кои гирлянди са безопасни

Съветите на експертите: Кои гирлянди са безопасни

© Лили ТоушекПо повод наближаването на коледните празници платформата за взаимопомощ между гражданите "Ние, потребителите" направи препоръки за покупка и безопасна експлоатация на електрически гирлянди.


Когато избирате светещите гирлянди, първо проверете за маркировката СЕ, която гарантира съответствието на продукта с европейските изисквания за безопасност. Символът трябва да бъде поставен върху изделието или на прикрепен за него стикер, на опаковката или в придружаващите документи. Прегледайте и за формални и видими несъответствия.


Друга задължителна информация, която непременно трябва да потърсите, са основните електрически характеристики на гирлянда: напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа. Броят на лампите, от които е съставен светещият гирлянд, също трябва да бъде посочен. Добре е при покупката да се поинтересувате дали лампичките са сменяеми и предлагат ли се резервни и да си вземете няколко още сега. Имайте предвид, че за да останат безопасни гирляндите, изгорелите лампички трябва да се заменят само с такива от същия тип или с тип, определен от производителя.
Избягвайте лампички с тънък кабел с цел намаляване риска от пожари и нека при гирляндите с лампички с нажежаема жичка разстоянието от щепсела до първата лампа да бъде поне 1.5 метра, съветват експертите.


Безопасността на електрическия гирлянд е свързана и с правилната експлоатация. Затова проверете за инструкция за употреба, която трябва да е предоставена от производителя, включително и на български език. Преди да включите лампичките, запознайте се подробно с указанията и ги спазвайте стриктно. Уверете се, че предоставените инструкции се отнасят за конкретния продукт. Не купувайте електрически гирлянди, за които липсва информация за името и адреса на производителя и/или вносителя.


Ако сте решили да украсите борчето на двора или къщата отвън, изберете предназначени специално за това гирлянди. Тази информация следва да откриете върху стикер на самата гирлянда, на опаковката или в инструкцията за употреба. Обърнете внимание на т.нар. IP защита, която представлява степен на защита от твърди частици и влага, като минималната препоръчителна защита е IP44. За безопасността на цялата инсталация е важно при използването на удължители тяхната IP защита да е същата или по-висока от тази на гирляндите.


Най-често констатираните при проверки несъответствия са липсата на данни за производител/вносител или на инструкция за употреба, както и наличието на видими несъответствия. Анализите сочат, че обикновено става дума за изделия от нисък ценови клас.


Сериозният подход при избора и употребата на електрически гирлянди изобщо не е за подценяване, защото са известни случаи на пожари както в чужбина, така и в България.


При съмнение относно безопасността на предлагани за продажба или закупени от вас електрически гирлянди незабавно преустановете употребата им, информирайте търговеца и подайте сигнал в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. За доказано опасни продукти имате право да получите парите си обратно.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK