Кабинетът предлага незаконни инфраструктурни строежи да се узаконят

Магистрала "Хемус"

© Надежда Чипева, Капитал

Магистрала "Хемус"Служебното правителство одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с който се дава правна възможност да се определят за търпими транспортни инфраструктурни строежи, които отговарят на техническите правила и норми, но са изградени, реконструирани или ремонтирани без изискващите се строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж.


Промените в ЗУТ бяха подготвени от служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, който е подчертавал, че след лот 3 на строящата се магистрала "Хемус" истинското строителство приключва, а на следващите лотове 4 и 5 е извършено незаконно строителство, допуснато в "строителния хаос" по времето на третото правителство на Бойко Борисов.


Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Цеков пък коментира, че според него е показателно, че над 2 млрд. лв. по време на управлението на ГЕРБ са възложени за изпълнение на незаконни пътни строежи, които към момента следва или да бъдат премахнати, или депутатите трябва да търсят "креативно законодателно решение" да ги обявят за търпими.


Шишков атакува Караджов, че нищо не е направил за незаконните строежи на язовири при ГЕРБ
Шишков атакува Караджов, че нищо не е направил за незаконните строежи на язовири при ГЕРБПредлаганите от кабинета промени в ЗУТ ще са валидни също за преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; както и за хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите.


Ако предложеният законопроект бъде приет в този вид от Народното събрание, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.


Предвид случаите с трагични инциденти при реализиране на захранване с временни връзки на преместваеми обекти е предложено временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на обектите да се реализират с издаване на разрешение за строеж. Определят се и изискванията, които трябва да бъдат представени за издаване на разрешение за строеж за тези временни връзки, както и се прецизират изискванията за издаване на разрешение за строеж.


Със законовите промени също така се възстановява общия 5-годишен срок за отчуждаване и обезщетяване на собствениците на имоти, предназначени за озеленени площи. Въведеният по-дълъг 15-годишен срок в предишна промяна на закона беше обявен за противоконституционен с решение на Конституционния съд от октомври 2020 г., тъй като беше определен за прекомерен и нарушаващ баланса между нуждите на общия интерес и защитата на основните права на гражданите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK