Всяка обществена сграда да има табела, че комунизмът е престъпен, предлага ГЕРБ

Декоративен елемент със сърп и чук на фасадата на Народното събрание (бившият Партиен дом на БКП)

© Георги Кожухаров

Декоративен елемент със сърп и чук на фасадата на Народното събрание (бившият Партиен дом на БКП)На всяка обществена сграда в България да бъде поставена табела, която да осведомява, че комунистическият режим и дейността на Българската комунистическа партия (БКП) са обявени за престъпни със закон, предлага парламентарната група на ГЕРБ - СДС.


Предложението идва 33 г. след падането на комунистическия режим, 22 г. след приемането на закона за обявяването му за престъпен и след като самата ГЕРБ е била на власт в продължение на повече от десетилетие. Инициативата съвпада по време с опитите на партията на Бойко Борисов (който е бивш член на БКП, отказал да се деполитизира след падането на режима) да сформира т. нар. евроатлантическо мнозинство за съставяне на правителство като привлече в управлението "Демократична България".

Защо Борисов управляваше толкова дълго
Защо Борисов управляваше толкова дълго

В проекта, с вносители лидера на СДС Румен Христов и бившите външни министри Даниел Митов и Екатерина Захариева, се предлага такива табели да бъдат поставяни на всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи и техни структури, на общини, културни институции, образователни центрове, училища и университети.


Вносителите предлагат от публичните места да бъдат премахнати всички символи, възхваляващи комунизма и БКП, а онези символи, които съдържат културна стойност, да бъдат предадени в Музея на социалистическото изкуство.

България единствена в северното полукълбо е претърпяла три фалита през ХХ век
България единствена в северното полукълбо е претърпяла три фалита през ХХ век

Предвиждат се и наказания: ръководителите на съответните учреждения ще бъдат глобявани с по една заплата за неизпълнение, а ако това продължи - с още две.
Петчленки към областните управители ще следят за спазването на разпоредбите.


На администрациите, областните управители, гражданските организации, юридическите лица и гражданите се вменява задължението да изпълняват закона в едномесечен срок след приемането му.


В мотивите към законопроекта се казва, че и след 33 г. се правят системни и целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на младите поколения, които нямат лични впечатления от него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK