ДПС иска да управлява, за да реши проблемите с "Лукойл Нефтохим"

ДПС иска да управлява, за да реши проблемите с "Лукойл Нефтохим"

© Юлия ЛазароваДвижението за права и свободи (ДПС) иска да управлява, за да реши проблемите с "Лукойл Нефтохим" и рафинерията да работи нормално и в полза на България. Това каза пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.


Вчера парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене проект, предложен от движението, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Тъй като въпросът е залегнал в европейски регламент, от който България получи временно изключение (дерогация), проектът е за контрол върху прилагането на дерогацията. Освен това с него се въвежда своевременно облагане с акциз и ДДС на продуктите на "Лукойл Нефтохим", за да може да са финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.


Енергийната комисия пусна проекта на ДПС за забрана "Лукойл Нефтохим" да изнася продукция
Енергийната комисия пусна проекта на ДПС за забрана "Лукойл Нефтохим" да изнася продукция


Аталай уточни, че Унгария е имала клауза в дерогацията, която е позволявала да се изнасят нефт и нефтопродукти с произход Русия. По думите му правителството на Кирил Петков е трябвало да поиска от Европейската комисия същите условия. Тъй като това не се е случило, сега служебното правителство има за задача да намери помещения, в които да складира произведените от "Лукойл Нефтохим" продукти.
"Ако това правителство не може да свърши работата, да даде на нас властта, за да оправим всичко. ДПС ще сме последните, които ще искат да се затвори "Лукойл Нефтохим". Ако това се случи, тогава трябва да има виновни политици и това са Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Затова трябва да има ново правителство, което да стабилизира икономиката", каза още Рамадан Аталай.


По думите му при спирането на рафинерията цената за крайния пазар няма да е тази, която е в момента, но и никой все още не може да я определи.


Росен Христов: "Лукойл Нефтохим" трябва да работи, защото осигурява горива на приемливи цени
Росен Христов: "Лукойл Нефтохим" трябва да работи, защото осигурява горива на приемливи цени

Пред БНТ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев обяви, че обмисля да предложи Националната агенция за приходите (НАП) да направи проверка на "Лукойл" за последните 6-10 години за трансферно ценообразуване. Повод за намерението му е заявката на ръководителите на "Лукойл", че ако България не им разреши да изнасят петролни продукти, те ще затворят рафинерията.


Според Мирчев "Лукойл Нефтохим" не е длъжен да работи с руски петрол и може да работи с чужд, като до началото на войната 60% от петролът, който се е преработвал в Бургас, не е бил руски.


Вчера вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че България използва 3 млн. тона горива и петролни продукти годишно, като от тях 2.5 млн. тона са дизелово гориво. Тези 2.5 млн. тона се произвеждат в рафинерията в Бургас. В момента България поради сериозните дефицити на дизел няма възможност по никакъв начин да го осигурява, освен той да бъде произведен в рафинерията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK