Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Външният министър поиска с 30% по-високи заплати за служителите си

Николай Милков

© Велко Ангелов

Николай Милков


Служебният министър на външните работи Николай Милков е поискал 30% увеличение на заплатите във ведомството. На редовната си седмична пресконференция той каза пред журналисти, че е изпратил доклад до премиера Гълъб Донев, в който е настоял за по-високи заплати на служителите в министерството. Преди няколко седмици те се оплакаха от ниските си трудови възнаграждения и заплашиха, че на 2 декември ще започнат активна стачка. Милков каза още, че увеличение на заплатите е необходимо, но не знае дали финансовата рамка ще го позволи.

От АЕЦ "Козлодуй" съобщиха за авария, която не пречи на работата

Кратки новини

© АЕЦ ''Козлодуй''


За авария по време на експлоатацията на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" съобщиха от атомната централа. Регистриран е пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. Не са достигнати стойности, надхвърлящи ограниченията за безопасност в технологичния регламент на блока. Уточнява се, че при достигане на ограниченията за експлоатация в регламента, блокът ще бъде спрян за отстраняване на пропуска. "Количеството на пропуска е предмет на непрекъснат контрол, като към момента стойността му е неколкократно по-ниска от съществуващите ограничения. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй", уточняват от атомната централа.

Започнало е сглобяването на първия български изтребител F-16

Кратки новини

© Цветелина Белутова


Започнало е сглобяването на първия български изтребител F-16С/D Block 70. Това информира компанията производител - американският военнопромишлен гигант "Локхийд Мартин".


"България ще получи доказано най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО", уверяват от компанията, цитирани от БТА. Всички български изтребители ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, щата Южна Каролина. В завода се сглобяват изтребители и за Бахрейн и Словакия, като първият тестов полет на F-16С/D Block 70, който е за Бахрейн, ще бъде в началото на 2023 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK