Двама членове на надзора на банката за развитие са отстранени

Александър Пулев - служебен министър на иновациите и растежа.

© Юлия Лазарова

Александър Пулев - служебен министър на иновациите и растежа.Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов, са отстранени, съобщи Министерството на иновациите и растежа, под чиято шапка е държавната банка.


В мотивите ресорният министър Александър Пулев посочва като причина това, че при решението да започне процедура по емитиране на емисия облигации не е получено съгласието на принципала. "Управителният съвет взема решение да поиска разрешение от принципала си (министър по онова време е била Даниела Везиева) да емитира емисията, в крайна сметка такова разрешение не е получено нито от тогавашния
ресорен министър Везиева, нито от последващия - Даниел Лорер", се казва в съобщението от министерството. Така надзорният съвет не е упражнил достатъчен контрол и е допуснал ощетяването на банката с направените разходи по емисията в размер на 929 856 лева.

Министър Пулев: Пишем "слаб 2" на ръководството на Банката за развитие
Министър Пулев: Пишем "слаб 2" на ръководството на Банката за развитие

Този аргумент обаче косвено се оспорва от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който преди ден в отговор на обвинения от ГЕРБ по същата тема написа във "Фейсбук", че съгласно изискванията на закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса. "Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на банката в изцяло съответствие с нормативната база", пише изпълнителният директор. Арабаджиев декларира също така, че въпреки това управителният съвет и надзорният съвет са съгласували емисията с трима ресорни министри - Кирил Петков, Даниела Везиева и Даниел Лорер и двама финансови министри - Валери Белчев и Асен Василев, и всички те са изказвали ясна и недвусмислена подкрепа за инициативата".

Вторият мотив за отстраняването на Михов и Щонов е това, че не са упражнили достатъчно контрол върху бюджета на банката за 2022 г., като не била заложена целта да се финансират публични инвестиции и приоритетни за икономиката на страната проекти.


Уволненията идват след доклад до министъра от надзорния съвет във вече обновения му състав - бившите депутати от БСП Росен Карадимов (междувременно станал председател на надзора) и "Има такъв народ" Деляна Иванова. Двамата бяха назначени на 7 ноември.


ГЕРБ атакува Кирил Петков за нередности в банката за развитие
ГЕРБ атакува Кирил Петков за нередности в банката за развитие

В съобщението за кадровите промени се допълва, че Щонов и Михов не са освободени от отговорност.


"Продължаваме Промяната": Връща се банката за развитие на приятелски фирми


В декларация от парламентарната трибуна от името на "Продължаваме промяната" Даниел Лорер заяви, че от банка за развитие на малкия и среден бизнес ББР е на път отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта. По думите му служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази институция с прозрачен конкурс, който е започнал реално прочистване на порочните практики от миналото и е възстановил доверието на малкия бизнес в нея.


"В края на септември банката излезе на печалба от 30 млн. лв. В резултат на това служебният министър реши да й пише "слаб" 2. Същият момент вече бившето ръководство оповести, че същият министър е отказал да съдейства за изясняването на обстоятелствата около известните проблемни кредити в тази банка, отпуснати в миналото", посочи Лорер. Той допълни, че двойката има друг смисъл - тя е "слаб" 2 за бъдещето на малкия и среден бизнес и борбата с корупцията от това служебно правителство.


По думите му прокуратурата удобно бави разследването по сигнала за един от тези заеми - 150 милиона лева за фирмата "Роудуей кънстракшън", свързвана с Румен Гайтански - Вълка. Той не се обслужва и се наложи банката да назначи свой представител в дружеството.


Изглежда юмрукът, вдигнат за борба със завладяната държава миналата година, се обръща и започва да натиска самите хора, които наистина заработиха за тази кауза, добави Лорер.


Кои са новите попълнения в банката


По информация на "Капитал" се предвиждат промени и сред изпълнителни директори като предстоящите назначения Димо Спасов и Илия Караниколов, а имената им вече са внесени в БНБ за одобрение. И двамата са заемали тези постове в по-далечното минало, но при различни правителства и конфигурации на властта. Освен това управителният съвет предстои да се попълни с още две лица - Иван Церовски и Валери Маренски.


Караниколов е назначен за изпълнителен директор на ББР за пръв път през 2011 г. от тогавашният принципал на държавната банка - финансовият министър Симеон Дянков. Преди това той е бил началник отдел "Финансови институции и структурни фондове" в Пощенска банка. Запазва поста си до 2013 г., когато при кабинета "Орешарски" е сменен. Влиза в ръководството на Фонда на фондовете, а последният му пост е началник-управление "Мониторинг и финансови инструменти" в ББР.


Другият нов стар изпълнителен директор Димо Спасов е бил начело на ББР през 2013-2014, като по ирония именно с идването му е отстранен Караниколов. Той е назначение на тогавашния финансов министър Петър Чобанов, който понастоящем е депутат от ДПС. Преди това е бил началник "Трежъри" в Първа инвестиционна банка, а след отстраняването му от ББР няма данни за развитието на кариерата му. По времето когато той и Билян Балев са изпълнителни директори банката нашумя с рефинансирането на кредитирани от КТБ фирми, свързани с Делян Пеевски покрай конфликта му с Цветан Василев. Така тогава сред най-големите й клиенти се озоваха "Булгартабак" и "Водстрой 98", припомня "Капитал"


От останалите попълнения на борда, предприети от Пулев сега, Иван Церовски идва от ЕБВР, където обаче не е на ръководна позиция. Повече недоумение според изданието буди изборът на Валери Маренски, който е бил директор "Риск" в ББР от 2018 до 2022 - т.е. в периода в който са сключени най-големите й скандални експозиции.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK