Кабинетът одобри компромисен вариант за износа на горива от "Лукойл Нефтохим"

Кабинетът одобри компромисен вариант за износа на горива от "Лукойл Нефтохим"

© Велко АнгеловСлужебното правителство е приело решение, с което България да приложи дерогацията (изключението) от петролното ембарго на ЕС срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна. Дерогацията беше договорена от предишното коалиционно правителство с цел България да продължи да се снабдява с петрол и да задоволява вътрешните си нужди и след влизането в сила на санкциите - 5 декември 2022 г.


С решението на кабинета се разрешава до 31 декември 2024 г. купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия.


Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите
Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите


На практика това означава, че кабинетът формализира, но гъвкаво, тезата си, че произведените горива в "Лукойл Нефтохим" от руски петрол не са руски продукти, а произведени в България, тоест те са с произход ЕС, което означава, че може да се изнасят. С уточнението, че това е възможно до 5 март догодина или месец след общата за ЕС забрана за покупка на руски готови продукти. След това експортът на бензин, дизел, и авиационно гориво ще може да се извършва по списък на правителството. Това решение дава възможност да не се влиза в конфронтация с европейските санкции.
През седмицата тезата за това, че произведените в България горива от руски петрол са всъщност европейски бе обяснена от няколко представители на различни ведомства на заседание на енергийната комисия. На него вицепремиерът Христо Алексиев обясни, че при преработката на нефта в Бургас се получават редица продукти, част от които са забранени за употреба в ЕС, а рафинерията може да ги съхранява само около 2 седмици и ако не ги изнася, ще спре да работи. Освен това бе подчертано и от експерти от Министерството на финансите и Агенция "Митници", че санкциите обхващат петрол, доставян по тръбопроводи, а не с танкери.


С правителственото решение се отменя решение на предишното коалиционно правителство от 3-и юни за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата.


Неотдавна служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев обяви, че пълна забрана за износ на продукти от суров руски петрол щяло да има много сериозни последствия за хората, бизнеса и всички потребители на петролни продукти. По тази причина служебното правителство води разговори с представители на Европейската комисия, за да бъде уточнено как да се прилага дерогацията.


Гълъб Донев: Чакаме решението на Еврокомисията за "Лукойл Нефтохим" до дни
Гълъб Донев: Чакаме решението на Еврокомисията за "Лукойл Нефтохим" до дни
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK