"Бързите" промени, обещани за кръвните проби за наркотици, ще са готови догодина

Тестовете, които МВР ползва, са чувствителни и реагират често и на проби на хора, които употребяват различни лекарства.

© Велко Ангелов

Тестовете, които МВР ползва, са чувствителни и реагират често и на проби на хора, които употребяват различни лекарства.Бързите промени, които ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР) обеща, за да спре порочната практика кръвните проби на тестваните за наркотици шофьори да се бавят с месеци, ще са готови едва след Нова година.


Това се разбра в отговор от Министерството на здравеопазването на въпроси на "Дневник". Заедно с вътрешното ведомство то трябваше да изготви промени в наредбата, която урежда как трябва да действат органите на МВР при спиране на шофьор и тестването му за наркотици.


Обещанието на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев дойде в средата на октомври, като намерението беше пробите да може да се изследват във всяка лаборатория във всеки областен град, а не само на три места - в София, Пловдив и Варна, и да излизат до дни, а не за няколко месеца.
Проблемът с тестването стана видим, след като МВР започна акция по проверка на шофьори след катастрофата в началото на юли на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени. Много шофьори се оплакаха, че въпреки че никога не са употребявали наркотици, резултатите им при случайно тестване са излезли положителни.


Тестовете, които МВР ползва, са чувствителни и реагират често и при проби на хора, които употребяват различни лекарства. Подобни констатации направиха и полицаите, за които ръководството на МВР поиска да бъдат тествани за наркотици и алкохол преди работа. Няколко дни след издаването на заповедта за това служители се оплакаха, че има много фалшиви позитивни резултати.


Според сега действащите правила, независимо дали шофьорът оспори резултата и отиде на кръвна проба, номерата на колата се свалят, книжката му се отнема, а след като даде кръв, бива задържан за 24 часа.


Дори и шофьор да откаже да бъде тестван на място, а поиска кръвна проба, се оказва в ситуация, в която регистрационните табели на колата му се свалят, тя се спира от движение, а това създава допълнителни неудобства и неприятности.


"Работи се много усилено, работната група уточнява в кои лаборатории ще може да се дават пробите и други детайли. Не можем да дадем повече информация, защото се надяваме да представим промените около или след Нова година", коментираха пред "Дневник" от Министерството на здравеопазването, което е водещо в изготвянето на промените.


Междувременно МВР продължава с акцията, като от изпращаните ден за ден данни се разбира, че през ноември над 230 души са били засечени да шофират по въздействието на наркотици и техни аналози, а 80 други са отказали да бъдат тествани.


"По принцип "след Нова година" е абстрактно понятие, особено ако още са на етап работна група. И то работната група трябва да бъде на представители на МВР, Министерството на здравеопазването и правосъдното министерство. Те трябва да постигнат консенсус какви промени и в какъв смисъл да се направят, с което да се представят на министрите, които също трябва да постигнат консенсус", коментира пред "Дневник" адвокат Силвия Петкова, която в практиката си има много клиенти, пострадали от фалшиви позитивни тестове за наркотици.


Тя казва, че не е привърженик на бързите промени, "защото това е сигурна формула за влошаване на лошото законодателство и още по-лошото му прилагане в тази сфера". "А защо МВР иска да бъдат "бързи" е ясно - защото министерството внезапно се оказа изненадано от резултатите от тестовете на собствените си служители", коментира още адвокат Петкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK