Интереси около €1 млрд. субсидии за въглища бламират зеленото бъдеще на България, твърди доклад

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bazinga
  bazinga
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много добра статия,наи-сетне някои да каже нещата както са, без изкривяване.

  in vino veritas
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  На ковашки тец-а, няма стъкла. Който е минавал от там си мисли, че това е нещо изоставено.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Като закрият тецовете и цената на тока ще нарасне в пъти.Естествено на писалите доклада не им пука,за тях са важни грантовете.

 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 794 Весело
 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#4] от "bruno__dante":

  По въпроса за българските екоталибани отдавна имам мнение. Боклуци!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 342 Неутрално

  В името на обективната истина, непозната за този сайт, хубаво е да изчислят в какъв размер са и интересите на "зелените бизнесмени" за закриването на централите, от които произвеждаме ток със собствени ресурси.

 7. 7 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  На ковашки тец-а, няма стъкла. Който е минавал от там си мисли, че това е нещо изоставено.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Интересно, защо няма стъкла, предполагам, че вътре няма и вентилационна система и счупените стъкла играят ролята на такава. Само предполагам, защото в едно предприятие в Хасково работещо изключително за енергетиката е точно така.

 8. 8 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 127 Неутрално

  При такъв "дим" , трите ТЕЦи АЕЦ за година правят пари колко седемгодишната субсидия от ЕС !! Всеки дим може да се пречисти, и това да запази екологията по силно. Но не ! Една мафия ( тази на батерии , ветроргенератори, соларни инсталации) иска да се наложи чрез сила) Тя иска забрани ( новата зелена мафия) -тя иска забрани ,тя иска субсидии -те искат да са без алтернативни..

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Доклад и ЦИД?

  "което рязко отслаби амбицията на българското правителство да изпълни ангажимента си за частично изваждане на въглищата от употреба до 2026 г. като част от обвързващото споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаляване на емисиите в енергийния сектор не по-късно от 2026 г..."

  Тоест Киро в момента отново лъже отричайки, че е разписал затваряне на ТЕЦ до 2026 г.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#8] от "Камен":

  Господин пречиствател, какво ще прочистиш?
  Първо знаеш ли химичния състав на отпадните газове от изгарянето на въглищата.
  Сярата ще я прочистиш донякъде, но какво ще направиш със въглеродните окиси. Хайде да те видим колко можеш да пречистваш.
  Второ защо плюеш срещу зелената енергия, аз искам чист въздух за децата на България.
  Да не би да си от старата въглещна мафия. Изпята ти е песента да знаеш.
  Трето, да не би да си русороб и да ти плаща кремъл и тук ти е изпята песента да знаеш.
  А ако си израждане, не бих се учудил, те плюят срещу всичко.

 11. 11 Профил на mso351112049
  mso351112049
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":
  Много добре е цената на тока да порасне в пъти , в моята фирма откакто тока ми стана 1.20 лв , консумацията сме я намалили 3 пъти , регулираме климатици , тоци ,даже вече си изключваме и работещите денонощно компютри ,които се оказа ни носят също по 50-60 лв разход за месеца да стоят на спящ режим ,сега си поставяме и фотоволтаици ,каквито имам на друг обект , този месец са ми произвели в лошото време 1300 киловата ,което за мен си е 1300 лв спестен разход за ток на един от обектите ми , а субсидията за въглищните централи е далавера ,на която са се настанили всички комунисти , които ще направят всичко възможно да не си я развалят и лапкат парички ,независимо какво замърсяване постигат за околната среда , те са доказали ,че за пари са готови и кръв да леят .

 12. 12 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Изключително манипулативна статия.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":Много добре е цената на тока да порасне в пъти , в моята фирма откакто тока ми стана 1.20 лв , консумацията сме я намалили 3 пъти , регулираме климатици , тоци ,даже вече си изключваме и работещите денонощно компютри ,които се оказа ни носят също по 50-60 лв разход за месеца да стоят на спящ режим ,сега си поставяме и фотоволтаици ,каквито имам на друг обект , този месец са ми произвели в лошото време 1300 киловата ,което за мен си е 1300 лв спестен разход за ток на един от обектите ми , а субсидията за въглищните централи е далавера ,на която са се настанили всички комунисти , които ще направят всичко възможно да не си я развалят и лапкат парички ,независимо какво замърсяване постигат за околната среда , те са доказали ,че за пари са готови и кръв да леят .
  —цитат от коментар 11 на mso351112049


  В твоята фирма може и да разхищавате ток,но повечето български пенсионери спестяват на макс. Така че ако се вдигне цената на тока няколко пъти, то това ще ги ощети.А и не само пенсионерите при положение, че доходите в България са 4 пъти по-ниски от тези в Германия и 6 пъти по-ниски от тези в Дания.

 14. 14 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Честито преминаване на магистралата през Кресненското дефиле на българските еко талибани и най-вече на другаря Сандов, честито им и че осигуриха България вместо да ползва собствените си шистови газови находища да ползва американски шистов газ, е и съветски конвенционален, честито им, че не можаха са спрат строителството на вятърни генератори, честито им и затова, че Германия, Франция, Гърция и други пускат отново въглишните си централи, честито им и за това, че в Германия и други страни вече се очакват недостиг на електроенергия, а Гърция произведе цели 50% от електричеството си от възобновяеми енергоизточници, като основна причина за тази "победа" е " силно ограничената консумация на електроенергия поради високите цени". Това ни очаква и нас ако изпълним мечтите на еко талибаните начело с татко Петко, любим татко та малкия лъжлив Кики. Чудя се как са се уредили тия "гадове" от ТЕЦ да получават един милиард дотации, след като дотации могат да се дават саво с разрешение на ЕС. Седим пъти еко талибатите внасяха жалби в европейски органи за вагистпалата през Кресненското сефиле, четири години техните другари от ДБ И БСП топят България за някакви въображаеми случай с чекмеджета, къщи в Барселона, корупция къде ли не, година и половина малкия лъжлив Кики повтаряше същите опорки и топеше родината си, а като стана министър председател нищо не свърши, родмазваши се на Рюте и се хвалеше как ке бори с въображаемата корупция е за седем месеца не откри никаква корупция, то пък дасе повод на Рюте да твърди, че такава има. Виж за върховенството на закона в последните две години Рюте е прав защото точно бореца за върховенство на закона малкия лъжлив Кики наруши конституцията за да стане министър, ЩС неколкократно отмени решения на партията на Кики като противоконституционна, а ВАС отмени актове на администрацията на Кики на конвейер. А сега лъжливия Кики обяснява на Борисов защо не ни приемат в шенгенското пространство. Същите ония доносници топили България пред страните членки на ЕС сега плачат, че заради тяхните измислени проблеми не ни приемат. Честито на българите гласували да доносниците от ПП, ДБ и БСП клеветили родината си само и само да се доберат до властта, е добраха се и сега българина си плаща със спестяванията а парите за двегодишното управление на тези боклуци и пРезидента Радев.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Не дамо,но едни Добри Олигарси ще намажат.

 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Другаря Ковачки, другаря Вълканов (с ордена) и др. подобни.

  Медведев, Дмитрий Анатольевич, очевАдно е решил след време като го съди международния трибунал в Хага да се обяви за НЕВМЕНЯЕМ, и затова в момента дрънка такива безумици, подготвя си защитата.
 17. 17 Профил на Парапетизация чрез Презкуролация
  Парапетизация чрез Презкуролация
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Интереси около €1 млрд. субсидии за въглища бламират зеленото бъдеще на България, твърди доклад

  ..от батерийната мафия

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Зеленото бъдеще е ток от 1500 лв за мегават, няма да е лесно

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#6] от "uchuden":

  Бърз отговор- 3-5 млрд лв за "проучване възможността за ММР, за батерии, ...." Искаш ли имената на заинтересованите олигарси?
  Изровете и четете казаното от шефа на Нуклеар консултинг, намесен е в меморандума с Джемкорп и ИП3.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalanche":

  Господин пречиствател, не ми отговорихте на въпроса, как ще пречистиш въглеродните окиси?
  За мурзилките всички са тъпи, защото те са НАЙ-УМНИТЕ, НАЙ-КРАСИВИТЕ, НАЙ-СИЛНИТЕ
  Само те са разбрали, че хамериканците се размножават с пъпкуване.
  Киев за три дни и накрая москва на дъното!

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalanche":Господин пречиствател, не ми отговорихте на въпроса, как ще пречистиш въглеродните окиси? За мурзилките всички са тъпи, защото те са НАЙ-УМНИТЕ, НАЙ-КРАСИВИТЕ, НАЙ-СИЛНИТЕСамо те са разбрали, че хамериканците се размножават с пъпкуване.Киев за три дни и накрая москва на дъното!
  —цитат от коментар 21 на vdq361141334


  Стига тъпи опорки.Има интерактивна карта на замърсяването на въздуха в цяла Европа в реално време. И замърсяването на въздуха над област Стара Загора е в нормите.

 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Много добра статия,наи-сетне някои да каже нещата както са, без изкривяване.
  —цитат от коментар 1 на bazinga


  Нещата са си ясни ..

  През 1999 г. американската компания AES купува 88-процентен дял от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и започва да строи нови мощности в непосредствена близост до старата централа.
  За да е сигурна, че ще възвърне инвестицията си, AES сключва с НЕК т. нар. договор „take or pay“. Той предвижда държавната НЕК да изкупува цялата произвеждана от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 електроенергия на предварително определени цени, като е включена и инвестиционна компонента – надценка, която цели защита на инвестицията.

  Именно това прави електроенергията от МИ1 по-скъпа спрямо пазарните цени. До 2027 г., когато изтича сключеният договор, AES има правото да експлоатира централата.

  Благодарение на един стар, все още пазен в тайна договор, подписан четири дни преди парламентарните избори през 2001 г., Националната електрическа компания се задължава с 250-280 млн. лв. годишно към дружество, контролирано от въпросния „Резервоар Кепитъл Груп“. Плащането е за „разполагаемост“, тоест не е свързано с конкретна дейност или продукция, а с обещанието в случай на нужда да се задействат мощности за производство на електричество.

  Отделно от това, за разглеждания период са платени 258 млн. лв. на компанията оператор. Това е много любопитен разход. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ плаща на фирма от същата структура („КонтурГлобал Оперейшънс България АД“) за „опериране, поддържане и управление на обекта“. Най-важен елемент в тази сума са заплатите и социалните осигуровки на над 400 души, заети в ТЕЦ.

  Но освен това “КонтурГлобал Марица Изток 3” ежегодно плаща на “КонтурГлобал Оперейшънс България” близо 5 млн. лв. такса за управление. Тоест, собственикът плаща на себе си за управлението на актива, който притежава. Освен това, в разходите за “опериране, поддържане и управление” не попадат разходите за техническа поддръжка, застраховки, юридически и счетоводни услуги, които са изведени в отделни статии.

  Този разход, осигуряващ тлъстите бонуси на професионалните инвеститори, бледнее пред друго несъответствие: през 2018 г. разходите за въглища на електроцентралата са близо двойно по-ниски по сравнение с разходите за квоти за емисии.

  А разходите за квоти, според клауза във все още секретния договор от 2001 г., са за сметка на НЕК.

  Плащането за въглища, доставяни от „Мини Марица Изток“ ЕАД, също е уредено в Онзи договор и за 2018 г. възлиза на малко под 120 млн. лв. А разходите за квоти за емисии са 225 млн. лв (при 79 млн. лв. година по-рано). Ако централата работеше на пазарен принцип, новата цена на квотите вероятно щеше да я вкара в дълбок дълг или фалит. Но „КонтурГлобал“ няма защо да се тревожи: тя има споразумение с България, в което, освен всичко друго, е записано, че „в случай на промяна на законодателството, която има отрицателен ефект върху финансовата позиция на дружеството, то има право да възстанови позициите си“.

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalanche":Господин пречиствател, не ми отговорихте на въпроса, как ще пречистиш въглеродните окиси? За мурзилките всички са тъпи, защото те са НАЙ-УМНИТЕ, НАЙ-КРАСИВИТЕ, НАЙ-СИЛНИТЕ
  —цитат от коментар 21 на vdq361141334


  Мурзиките са ебати тъпите ..

  Разбира се, че НЯМА КАК да се пречисти СО2 ..

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Изключително манипулативна статия.
  —цитат от коментар 12 на Daniela Kovacheva


  Статията САМО ЗАГАТВА за общия обем на плащанията от държавната НЕК към въглищните централи ..

  Основно към "Марица Изток"..

  Явно в далечната 2001 г. България е сключила договор с типична ISDS-клауза – от типа, който Европейската комисия днес се опитва да отмени в целия съюз.

  Отработена схема

  Но защо българското правителство навремето е сключило този ощетяващ страната договор? Надали някога ще разберем, освен ако виновниците не направят признание на смъртния си одър. Но анализът на наличната информация навежда на две заключения: първо, американската дипломация активно лобира в полза на своите енергийни компании и подтиква новите си съюзници да сключват договори с тях. Второ, става дума за добре отработена схема, прилагана на много места в Източна Европа.

  През септември 2019 г. беше получен отговор от Главна дирекция „Конкуренция“, че договорите с двете ТЕЦ представляват държавна помощ и действително могат да се развалят.
  Под звук от фанфари правителството на ГЕРБ обяви, че възлага на министрите Томислав Дончев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова да преговарят в тази насока.

  среда, в която разходите за квоти са двойно по-високи от разходите за въглища, ерата на Маришките централи неминуемо върви към своя край и всеки нов дългосрочен договор с техните чуждестранни собственици е равнозначен на ново предателство.

  Пробито корито

  Не са само „американците“, които извличат финансова изгода от заробващите договори. През 2006 г. във връзка с рехабилитацията, банка Сосиете Женерал – Париж отпусна на ТЕЦ „Марица Изток 3“ кредит в размер на 450 млн. долара. Само за периода 2010-2018 г. са извършени плащания по главницата от 600 млн. лв. плюс близо 140 млн. лихви. Към началото на 2020 г. този кредит вероятно ще се стопи до 120 млн. евро. Погасяването му върви по план и няма опасност да се изпадне в несъстоятелност, освен ако не е умишлено.

  НЕК също получава дивидент от своя дял в централата – общо 260 млн. лв. за периода. Но това плащане има и вредни странични ефекти: Националната компания също се превръща в лобист на „КонтурГлобал“, както четем в решенията на енергийния регулатор. Разбира се, „заслуга“ за това може да има не толкова дивидентът, колкото назначаването на висши функционери от НЕК в съвета на директорите на печелившата и щедра централа.

  До 2012 г. възможности осигуряваха и доставките на варовик – основен консуматив в производствения процес. ТЕЦ-ът плащаше по 17 млн. лв. годишно за варовика, доставян от „Каолин“ АД, тогава собственост на Иво Прокопиев. След като проблемът стигна до медиите и събуди интереса на парламента, разходите за варовик изведнъж спаднаха до 10-12 млн. лв. Междувременно Добрин Далов, бившият финансов директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, пое същия пост в „Каолин“ АД.

  Междинният собственик на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е Люксембургска компания, наложила странна практика в предприятието: щом в ТЕЦ-а се появят някакви парични средства, те се влагат „на депозит“ в люксембургската банкова сметка на „КонтурГлобал“. Компанията-майка уж плаща някаква лихва, но целта е друга. Ако възникнат спорове за задължения и договори, парите вече са в чужбина и българската държава не може да сложи ръка върху тях. А хедж фондът текущо прихваща каквото иска от сметката на „дъщеря си“.

  Колко губим

  Според разчет на КЕВР от юли 2019 г., плащанията на „КонтурГлобал“ за разполагаемост, квоти и електричество оставят НЕК с 168 млн. лв. некомпенсирани разходи. Те, естествено, се поемат от крайните потребители. Споразумението от 2001 г. повишава крайната цена на дребно на електроенергията у нас с 5.02 лв. на мегават час, или с 0.5 стотинки на киловат час. Това не изглежда много, но означава, че електричеството в България е с 3% по-скъпо само заради неизгодния договор с тази една централа.

  Доста време по-късно, новини за развитие по случая няма.

 26. 26 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 558 Весело

  Българският кюмюр е най-голям (вярно - по обем), най-тежък (има най-високо пепелно съдържание, включително тежки метали) и най-скъп (точно за тия тецове се дават най-големите субсидии)… защото точното му название е ТОРФ.

  73! Go Go
 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  . Второ защо плюеш срещу зелената енергия, аз искам чист въздух за децата на България.
  —цитат от коментар 10 на vdq361141334


  "Зелената енергия" е всичко друго НО НЕ И ЧИСТ ВЪЗДУХ..

  Съгласно Зелената сделка биомаса и отпадъци СЕ СМЯТАТ ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛНИ ..

  На 12 декември 2019 новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ.
  Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/EU_PM2.5.png

 28. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Господин пречиствател, не ми отговорихте на въпроса, как ще пречистиш въглеродните окиси?
  —цитат от коментар 21 на vdq361141334


  Още с по-голяма тежест е въпросът А КАК, КАТО ГОРИШ ОТПАДЪЦИ, ИЗСЕЧЕНИ ДЪРВА И СТАРТИ ГУМИ намаляваш СО2 парниковата емисия и защо това да е Зелена Енергия ??

  То е лесно да се скача "Зелената енергия! Зелената енергия!"

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  А какво му е "доброто" при ползване на алтернативно гориво?
  Ми то има ПОВЕЧЕ вредни емисии ..

  Въздухът става ПО-МРЪСЕН , а не по-чист ..

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Като спрат мафията да продава ток-а от АЕЦ-а и го пуснат за народа - цената на тока ще падне в пъти - така може да се затворят въглищата - и оттам ще спестим екоплащанията и от здравеопазване. Защото въглищата замърсяват много повече, отколкото е на хартия, подписана от подкупен чиновник.

  Но има и друг вариант - нали сме централизирана държава, както си бе при Тато - ще жертваме провинцията - ще махнем и мижавите филтри на въглищата и така цената на тока ще падне малко, даже ако вкарваме пълни с токсична химия боклуци и ги горим в провинцията - тока ще падне значително. Там ако провинциалистите мрънкат - ще обявим червена зона Ковид 19 и че това е причината за трудното дишане и задушливите газове в атмосферата.

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Интереси около €1 млрд. субсидии за въглища бламират зеленото бъдеще на България, твърди доклад..
  —цитат от коментар 17 на Преkрояваме Парцалите


  Докладът ПРОСТИЧКО ЛЪЖЕ ..

  Само за "разполагаемост", за "управление " , за фиксираните цени на енергията и на цената на въглищата и за въглеродни квоти НЕК плаща над 3 МИЛИАРДА на въглищните централи в маришкия басейн!

  за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите. Това е при условие, че.... квотите са закупени при цени от 25 евро/тон."

  Демек - тука за година отиват 163 милиона .. изчислено на цена 25 евро.

  В момента обаче е 50 евро и за в бъдеще, ако остане така ще плащаме 326 милиона..

  Да, ама има и още един ТЕЦ ..

  "При другата американска централа - ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, сметката дори е по-голяма. От нея за девет месеца НЕК е закупил над 3 млн. мвтч електроенергия. Докато изпуснатите в атмосферата вредни емисии са за около 3,3 млн. тона и разходът за този мръсен въздух се изчислява на около 161,4 млн. лева.."

  За девет месеца, при цена 25 евро - 161,4 .. за 12 месеца - 215.2 ..
  Като цената не е 25, а е 50 - тогава идва да е 430.4 милиона..

  Общо - 430.4 + 326 = 756.4 милиона на година.

  ПРИ 50 евро за квота.. ама сега е към 80-90 евро!

  И отиват ДВА МИЛИАРДА от НЕК, САМО ЗА ВЪГЛЕРОДНИТЕ КВОТИ !!!

  А докладът вика " един милиард"..

  Ребята докладчики, вие въобще можете ли да смятате?

  Ако на едно място има три ябълки, а на друго още две - колко ще е общо?

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Но има и друг вариант - нали сме централизирана държава, както си бе при Тато - ще жертваме провинцията - ще махнем и мижавите филтри на въглищата и така цената на тока ще падне малко
  —цитат от коментар 29 на Deaddark


  Кои точно "мижави филтри" имаш идея да се махат и защо???
  Що ще ги махаш??

  Сигурно си си махал катализатора на "Голфа" за да "дърпа" а ?

  Конкретно, може ли да изброиш поне ТРИ ВИДА ФИЛТРИ, дето се монтират в очистката ??

 32. 32 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На дългите текстове ще отговоря така/малко хаотично/. Американските ТЕЦове американски ли са ?Или са руски капитали с регистрация в САЩ. Как може да се справя Австри само на зелена енергия ,а тук не можем? Видите ли пенсионерите щяли да изпукат...ами това зависи не от наìна на добив на енергия,а от кражбите на енергия ,.. Колко организации смуàт ресурс след АЕЦ до потребителя.Има ли наистина свободен пазар на ел енергия,и т.н.

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  А какво му е "доброто" при ползване на алтернативно гориво?
  Ми то има ПОВЕЧЕ вредни емисии ..
  —цитат от коментар 28 на sim4o


  Колкото и минуса да има , при Зелена енергия ИМА ПОВЕЧЕ вредни емисии ..

  https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Boian-Rashev-Vazhodat-na-VEI-v-Evropa-chista-energiia-ili-vrashtane_144731.html

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":Като спрат мафията да продава ток-а от АЕЦ-а и го пуснат за народа - цената на тока ще падне в пъти - така може да се затворят въглищата - и оттам ще спестим екоплащанията и от здравеопазване. Защото въглищата замърсяват много повече, отколкото е на хартия, подписана от подкупен чиновник.Но има и друг вариант - нали сме централизирана държава, както си бе при Тато - ще жертваме провинцията - ще махнем и мижавите филтри на въглищата и така цената на тока ще падне малко, даже ако вкарваме пълни с токсична химия боклуци и ги горим в провинцията - тока ще падне значително. Там ако провинциалистите мрънкат - ще обявим червена зона Ковид 19 и че това е причината за трудното дишане и задушливите газове в атмосферата.
  —цитат от коментар 29 на Deaddark


  Интересна работа-въглищата замърсявали, а на интерактивната карта за замърсяването в реално време въздуха над Стара Загора е много по-чист от почти всички райони в Германия.

 35. 35 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Още да попитам какъв бизнесмен е Ковачки/пък и всички останали/ ,все завършили в СССР,и дума на английски не обелват....Къде влагат печàлбите си-в заробването на народа ..Погледнете как Ковачки завладя Мальовишката долина,веè и цвете не може да поникне без негово разрешение...Но катафалка с ремарке няма.

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  На дългите текстове ще отговоря така/малко хаотично/. Американските ТЕЦове американски ли са ?Или са руски капитали с регистрация в САЩ.
  —цитат от коментар 32 на wpo34378687


  Лично мене - не ме много интересува, баш какви са ..
  Нямам идея - ако са американски, да говоря едно .. ако са руски - да говоря друго ..


  ЗАЩО ДОКЛАДЪТ ЛЪЖЕ за тях, коментирам .. та те получават КЪМ 3 МИЛИАРДА..

  А доклада вика "общо ЕДИН милиард" .. къде е един, къде са три?

  Иначе - комуто му е интересно, американски ли са, руски ли са.. ей да чете ..

  https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/5258/sveshtena-doina-krava-conturglobal-maritsa-iztok-3-nek-iztochvane/

 37. 37 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#11] от "mso351112049":

  Лъжеш за цената на тока по 1.20 за киловат с компенсацият ти е 25 ст +мрежови разходи и ддс ....Няма как д повеè от 35-40ст А колко ти идва поставянето на фотоволтаици и тази седмица без слънце колко ток ти произведоха ...

  https://twitter.com/talibanprd/status/1638582563911475201
 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Интересна работа-въглищата замърсявали, а на интерактивната карта за замърсяването в реално време въздуха над Стара Загора е много по-чист от почти всички райони в Германия.
  —цитат от коментар 34 на Мусаши


  Заради ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ..
  https://www.cewep.eu/waste-to-energy-plants-in-europe-in-2018/

  Германия изгаря в ИНСЕНЕРАТОРИ 30 МИЛИОНА ТОНА ОТПАДЪЦИ ..
  И отделно изгаря в разни циментови пещи, в разни производства и т.н. малко по-малко ..

  Зелената Енергия се води НИСКОВЪГЛЕРОДНА .. а дървата, се водят БЕЗВЪГЛЕРОДНИ..

  Зелената сделка ..

  В Британия например ТОВА , е основен ВЕИ източник ..

  -- --
  .. .." A burning issue: biomass is the biggest source of renewable energy consumed in the UK
  Analysis reveals the contribution of burning organic material from plants, trees and animals – including millions of tonnes of imported wood pellets from the USA and Canada – to the UK's energy mix...""
  -- --

  А от дърва и боклуци - много ясно, че "пушеците" са повече ..

  Зелената енергия!

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Какво ти е мнението за изнасящите евтиния ток от АЕЦ-а относно българските пенсионери? Смяташ ли за нормално пенсионера да плаща скъпия ток от въглищата и да мръзне и пести от храна, докато мутрата да захлебва голямата пара? Колега, виж цялото уравнение, а не само едната му част.

 40. 40 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3042 Весело

  Още с по-голяма тежест е въпросът А КАК, КАТО ГОРИШ ОТПАДЪЦИ, ИЗСЕЧЕНИ ДЪРВА И СТАРТИ ГУМИ намаляваш СО2 парниковата емисия и защо това да е Зелена Енергия ??
  —цитат от коментар 28 на sim4o  До коментар [#28] от "sim4o":

  Това, което си описал като "зелено енергийно гориво" от отпадъци, дървета и гуми си е чиста порнографска лъжа, защото няма нищо общо с екологията и зелената енергия!!!
  Така че престани да манипулираш!
  В статията най-общо се описват насоките за развитие и грешките които се допускат с полягането, на интересите на крупните "биснесмени енергртици", от страна на държавните им лобисти и недалновидни политици!
  Не се нервирай, че екологията е бъдещето на планетата! Всички неекологично мислещи ще си измрете като динозаврите! Това е научно доказано! ;)

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Някой видя ли точни разчети, колко ще ни струва закриването на ТЕЦ-овете?
  Само общи приказки. Тези 15000 души и семействата им какво ще работят след това? Най-вероятно ще отидат да слугуват на господарите ни пт ЕС. А откъде ще попълним дупката в енергийното производство? Да позная - пак ще купуваме скъпо от господарите.
  Няма да се намери един БЪЛГАРСКИ политик да каже на ЕВрозелките - закриването на централите и мините и рекултивирането на земята струва толкова, още толкова за преквалификация на хората, заместваща мощност (Белене) толкова, всичко ще отнеме 8 години. Значи давате ни примерно 15 млрд. евро и след 8 години ще спрем Мариците.

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#21] от "vdq361141334":

  Ти кажи азотните окиси как ще пречистиш - че те унищожават земята и растителността. После 'що зеленчуците и плодовете не са като едно време - тази гнилоч, дето я горят, не е като донбаските въглища - много по-ниско калорична е и много повече отпадъци има, не само серни и въглеродни окиси. Въглеродния окис (не двуокис), е вреден за кръвта - и оттам им падат зъбите на работещите в мините.

 43. 43 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 873 Неутрално

  сим4о се е развихрил нещо...
  само дето не става ясно, защо поставя знак на равенство между "получават" (льошите американски тецове, това) и "субсидии" (които отиват в държавните и ковачките добри и патриотични наши такива).

  нейсе.

 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Какво ти е мнението за изнасящите евтиния ток от АЕЦ-а относно българските пенсионери? Смяташ ли за нормално пенсионера да плаща скъпия ток от въглищата и да мръзне и пести от храна, докато мутрата да захлебва голямата пара? Колега, виж цялото уравнение, а не само едната му част.
  —цитат от коментар 39 на Deaddark


  Естествено подобна практика трябва да се прекрати. Но докато това е обратим процес, то закриването на тецовете ще е завинаги. И пак ще плащат сметката най-бедните.И средната класа.

 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Собственикът на медията е енергийния бизнес. Толкова за плурализма в журналистиката, както и за обективността.

  А иначе, почти няма държава в ЕС която да не е разконсервирала ТЕЦ-овете си. Щото със зелената енергия прокопсаха...

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Аз на очите си ли да вярвам или на твоята приказка за интензивна карта, дето даже не си дал линк към нея, защото явно и ти се срамуваш от източника на въпросната карта.

  Ще връщаме ли комновините, колега, където всичко е цветя и рози, мед и масло и още малко да помизерстваме и с гръм и трясък пристига светлото бъдеще. Не може да се лъжат всички постоянно.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#21] от "vdq361141334":Ти кажи азотните окиси как ще пречистиш - че те унищожават земята и растителността. После 'що зеленчуците и плодовете не са като едно време - тази гнилоч, дето я горят, не е като донбаските въглища - много по-ниско калорична е и много повече отпадъци има, не само серни и въглеродни окиси. Въглеродния окис (не двуокис), е вреден за кръвта - и оттам им падат зъбите на работещите в мините.
  —цитат от коментар 42 на Deaddark


  Така или иначе земята в тия райони е замърсена.По-чиста няма да стане.А чичо ми бивш миньор в мини Марица изток вече е на 83 години и в добро здраве.

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#31] от "sim4o":

  Това беше ирония, колега - казвам че нямат всички филтри за пречистване (и да - има филтри за СО2 и СО), затова така и така тровят хората, да махнат и филтрите, които имат - столицата не веднъж е предпочитала да замърсява провинцията, за да прибере повече пара.

  Ако ти е интересно - има по NG и в тубата клипчета за филтри на западни въглищни централи - гледай и се учи, видно не си запознат.

 49. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Това, което си описал като "зелено енергийно гориво" от отпадъци, дървета и гуми си е чиста порнографска лъжа, защото няма нищо общо с екологията и зелената енергия!!!
  —цитат от коментар 40 на batzdravo


  РАЗБИРА СЕ, че няма нищо общо с екологията ..
  По-вредно е от въглищата!

  Но МАЛОУМНИТЕ ГРЕТЕНИ са си приели идиотско "зелено законодфателство" и беснеят..

  Те го те :

  -- --
  "The "Renewable and waste sources" category includes Hydroelectric, Wind, Wave, Tidal, Solar photovoltaic, Geothermal aquifers, Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass.."


  "Burning wood is considered carbon-neutral because it does not increase the amount of carbon dioxide.."
  -- --

  Ама мани другото, зелената идиотска сган, мине не мине все вика :
  "Добра новина.. с ВЕИ въздухът непременно ще е по-чист"..

  Ми как ще е "по-чист" с категории като :

  Landfill gas, Sewage gas, Biogas from autogeneration, Municipal solid waste (MSW), Poultry litter, Straw, Wood, Charcoal, Liquid bio-fuels, Bioethanol, Biodiesel and other Biomass..

  Тука, освен да ги запалиш, какво друго може да се направи?..

  Виж им го Парижкото споразумение, на Гретените.. па им крой капа ..

  .."Burning wood is considered carbon-neutral because it does not increase the amount of carbon dioxide .."

  И виж я, сганта нагла - не се признават, че те са криви ..

  "Ама те лощите олигарси правят замърсяване .. "

  Ама нали ВИЕ СТЕ НАПРАВИЛИ ЗЕЛЕНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО БЕ, Гретени .. нали ВИЕ БЕСНЕЕТЕ за Зелената сделка?

  Burning wood is considered carbon-neutral because it does not increase the amount of carbon dioxide..

  Това лошите олигарси ли са го приели, или ЕС ?

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Слънце, въздух, затоплизъм -
  здрав и бодър организъм

  Гърция произведе цели 50% от електричеството си от възобновяеми енергоизточници
  —цитат от коментар 14 на Христо Атанасов

  И аз смятам че треба да следваме напътствията на другара Георгиев и Кючук Грета да затвориме тецовете и турим Батерията на Прокопи, тъй щото на първо време да настигнеме Гърция, а по - после и другите развити страни по пътя към Зеленото Бъдеще.
  Цени на тока октомври: Гърция 25 центи, Испания 35, Белгия 58, Италия 65, Дания и Холандия по 68 центи
  https://www.tornosnews.gr/en/greek-news/economy/47892-hepi-greece-among-cheapest-eu-countries-for-household-energy-costs.html
  Ако на първо време матряла почне да плаща по пийсе стинки за ток както е в Гърция, туй ще даде мощен тласък на растежа на бевепето.

 51. 51 Профил на Рашистката федерация е империя на злото
  Рашистката федерация е империя на злото
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Инвазията на Русия в Украйна и последвалата криза с цените на енергията превърна загубите на въглищните електроцентрали в огромни печалби, което рязко отслаби амбицията на българското правителство да изпълни ангажимента си за частично изваждане на въглищата от употреба до 2026 г. като част от обвързващото споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаляване на емисиите в енергийния сектор не по-късно от 2026 г. с конкретни цели за намаляване на емисиите на CO2 за всяка въглищна електроцентрала."

  Въглищата са обречени и това е за добро. Временно въглищните електроцентрали печелят добре, но дългосрочно ще бъдат губещи поради нови регулации, нарасрващите цени на въглеродните емисии и конкуренцията на новите технологии. Колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-конкурентноспособни ще бъдем утре.

  "Интереси около €1 млрд. субсидии за въглища бламират зеленото бъдеще на България, твърди доклад"

  Съпротива ще има защото става въпрос за много пари. Но ЕС ни дава милиарди като компенсации за инвестиции. Защо да браним интересите на малка група хора които виждат само близките печалби. Без субсидии въглищните електроцентрали ще са губещи! Да не споменавам че обгазяват и замърсяват околната среда. Стига сме хранили енергийната мафия.

  "В трите най-уязвими региона от процеса на преход броят на служителите, които ще бъдат пряко засегнати, е приблизително 14 000 души, като около 75% от тях работят във въгледобивния сектор, а останалите 25% - в електроцентрали. Около 20% от работниците са над 55-годишна възраст.
  Още 29 000 работни места в свързани индустрии също ще бъдат косвено засегнати от затварянето на тецовете и свързаните с тях въглищни мини. "

  В България безработицата е ниска. Няма да е проблем да се намери работа за 50 000 души и част от тях да бъдат преквалифицирани. Въглищата и като средтво за отопление са обречени. Все повече домове ще произвеждат електричество, ще бъдат добре топлоизолирани, ще използват термопомпи, климатици и т.н. . Държавите в Западна Европа бързо се развиват в посока зелени технологии и влагат милиарди в прехода. Дават пари и на нас, за да ни подпомогнат, а ние философстваме. После пак ще сме последни и пак ще поднесем канчето наведени пред ЕС с надеждата да издънчи нещо в него.

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  Да, в нашият (българският) сайт е така, но в чужд пише следното - средно замърсяване с изключение на един компонент, който е висок. Ще те отавя сам да погуглиш три секунди, да схванеш разликата.

  Колега, толкова ли си наивен, да вярваш на нашите корумпирани институции? Уж против машините за гласуване, че се манипулирали, а машинките за чистота - не могат ли?

  Колега, не искам да те засегна, но си представи болен човек отива на лекар и лекаря му казва че е здрав - ще повярва ли човека на лекаря или ще потърси друг, който да разбере от какво е болен? Риторичен въпрос - второто естествено - аз и глупостите на БКП съм слушал колко добре живеем, докато не се издъниха да покажат как страдат американците в гетото, тогава всички деца в класа искахме да живеем в гето - защото децата в гетото имаха дънки и маратонки, телевизор от КОРЕКОМ и прочие.

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":Аз на очите си ли да вярвам или на твоята приказка за интензивна карта, дето даже не си дал линк към нея, защото явно и ти се срамуваш от източника на въпросната карта.Ще връщаме ли комновините, колега, където всичко е цветя и рози, мед и масло и още малко да помизерстваме и с гръм и трясък пристига светлото бъдеще. Не може да се лъжат всички постоянно.
  —цитат от коментар 46 на Deaddark


  Air polution map-пишеш го в Гугъл и ти излиза картата .И няма как да вярваш на очите си,защото замърсяването на въздуха се измерва с уреди, а не се мери на око.И стига си ми приписвал неща,който не съм казал. Сегашното състояние с пречистването на тецовете си е достатъчно екологично. От какъв зор трябва да махаме пречиствателните устройства?

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#31] от "sim4o":Това беше ирония, колега - казвам че нямат всички филтри за пречистване (и да - има филтри за СО2 ), .
  —цитат от коментар 48 на Deaddark


  Ако има филтри за СО2 .. за какво ни е цялата таа Зелена Сделка.. да се пуска въздух с вентилатори и да се маха, по малко от СО2 ..

  Няма за какво да ни тровят със "Зелена енергия"..

  Па и ме дразни, не баш дето ни тровят, а дето нагло и тъпо лъжат и манипулират!

  Монтират, из разни производства нови системи да горят отпадъци и кво ли не ..

  Напр. циментовите заводи, или "Солвей Соди" ..
  Ей го:

  https://www.solvay.bg/devnya-energy

  После - отчетат НАМАЛЯВАНЕ НА ПАРНИКОВИ ЕМИСИИ ..

  Примерно ей къдей:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/06/08/4355274_bulgariia_e_sred_stranite_s_nai-goliamo_namaliavane_na/

  или тука:

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  И Гретените подскачат:

  Една добра новина
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  Добра новина за българската природа!Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
  И кво и е доброто на новината, при условие, че Зелената Енергия е дошла от горене на отпадъци и биомаса , които вредят на белите ни дробове ПОВЕЧЕ ..!

  Гретени, сър ..

 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":Да, в нашият (българският) сайт е така, но в чужд пише следното - средно замърсяване с изключение на един компонент, който е висок. Ще те отавя сам да погуглиш три секунди, да схванеш разликата.Колега, толкова ли си наивен, да вярваш на нашите корумпирани институции? Уж против машините за гласуване, че се манипулирали, а машинките за чистота - не могат ли?Колега, не искам да те засегна, но си представи болен човек отива на лекар и лекаря му казва че е здрав - ще повярва ли човека на лекаря или ще потърси друг, който да разбере от какво е болен? Риторичен въпрос - второто естествено - аз и глупостите на БКП съм слушал колко добре живеем, докато не се издъниха да покажат как страдат американците в гетото, тогава всички деца в класа искахме да живеем в гето - защото децата в гетото имаха дънки и маратонки, телевизор от КОРЕКОМ и прочие.
  —цитат от коментар 52 на Deaddark


  Абсолютно вярно!

  Гретените са като БКП!

  Добра новина, намалявала се била емисията на СО2 и парниковите ефекти .. а теа - горят гуми и биомаса!

  Да, секат и горят!

  В целия свят!

  Било, вика малоумната паплач - еко френдли и био ..
  Ми не е еко френдли!

  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Кво е доброто, при условие, че ФПЧ се увеличава??

 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#44] от "Мусаши":

  За да не се закрият тецовете - трябват филтри, не са скъпи и спрямо зелените такси, са печалба. Но докато зелените такси ги плаща държавата, а тецовете прибират печалбата - нямат интерес да вкарат необходимите филтри. И като не си спазил изискванията на ЕС, чакай Еврозона и Шенген, поредна черна точка. Толкова ли не могат да видят как е примерно в Германия и да го внедрят, чак такива индианци ли сме?

 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#44] от "Мусаши":За да не се закрият тецовете - трябват филтри, не са скъпи и спрямо зелените такси, са печалба. Но докато зелените такси ги плаща държавата, а тецовете прибират печалбата - нямат интерес да вкарат необходимите филтри.
  —цитат от коментар 56 на Deaddark


  ТЕЦовете искат да ги закрият заради СО2 ..

  Пак опрахме до тайнствените филтри ..

  КАКЪВ точно филтър лови СО2 ??????????

 58. 58 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много манипулативна статия, очевидно писана под диктовката на зелените. "Мариза-изток" осигурява над 40% от електропроизводството в страната. Никакви ВЕИ не могат да заместят комплекса. ТЕЦ играят важна роля и за балансирането. За несигурността на ВЕИ дори не ми се говори. А какво ще стане с цените на енергията при закриването на комплекса? Въобще зелената мафия си е направила сметката да прилапа едни пари от ПВУ, а хората после ще плащат скъпо и прескъпо за тази глупост.

 59. 59 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Точно в Гугъл видях - но в чужд сайт че замърсяването е средно за Европа, освен по един показател - по-който е високо за Европа.

  Не искам да махат филтри - бе ирония - искам да сложат всички необходими филтри. Така ще си пишем точка за Шенген и Еврозоната. Ако ги искаме - да изпълним условията, а не да влизаме "по други начини"

 60. 60 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#19] от "avalanche":Господин пречиствател, не ми отговорихте на въпроса, как ще пречистиш въглеродните окиси? За мурзилките всички са тъпи, защото те са НАЙ-УМНИТЕ, НАЙ-КРАСИВИТЕ, НАЙ-СИЛНИТЕ
  —цитат от коментар 21 на vdq361141334


  Мурзиките са ебати тъпите ..

  Разбира се, че НЯМА КАК да се пречисти СО2 ..
  —цитат от коментар 24 на sim4o


  Мурзилките са тъпи..

  НЯМА ФИЛТРИ за СО2 ..


 61. 61 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Много манипулативна статия, очевидно писана под диктовката на зелените.
  —цитат от коментар 58 на hqx04506254


  Манипулативна и лъжлива ..

  На въглищните централи, в маришкия басейн СЕ ДАВАТ НАД 2 МИЛИАРДА по договора с НЕК..

  А теа в статията викат "милиард"..

  Бе вие можете ли да броите бе ?

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":Точно в Гугъл видях - но в чужд сайт че замърсяването е средно за Европа, освен по един показател - по-който е високо за Европа.Не искам да махат филтри - бе ирония - искам да сложат всички необходими филтри. Така ще си пишем точка за Шенген и Еврозоната. Ако ги искаме - да изпълним условията, а не да влизаме "по други начини"
  —цитат от коментар 59 на Deaddark


  КАКВИ филтри, си се натъкмил да слагаш за СО2 ??

 63. 63 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Състоянието с производството на електроенергия в момента по данни на ЕСО:

  АЕЦ 32,87% 2162.31
  Кондензационни ТЕЦ 46,55% 3062.26
  Топлофикационни ТЕЦ 5,66% 372.26
  Заводски ТЕЦ 1,63% 107.21
  ВЕЦ 7,54% 496.16
  Малки ВЕЦ 1,99% 130.9
  ВяЕЦ 2,10% 138.04
  ФЕЦ 1,15% 75.4
  Био ЕЦ 0,52% 33.92
  Товар на РБ 5341.26
  Марица-изток дава 46,55%. Когато някой от блоковете на АЕЦ не работи, а също и при по-студено време този процент значително се увеличава. Наистина ли зелените искат да съсипят енергетиката на страната, само и само да си напълнят джобовете?

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#57] от "sim4o":

  Само за този въпрос става ясно че от химия не отбираш дори и на ниво основно образование. Ей ти един отговор на такова ниво - огън.

 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2114 Весело

  До коментар [#63] от "hqx04506254":

  Не затваряне - а вдигане на стандарта, така че да не плащаме еко такси за вредни емисии. Това е една добра инвестиция - защото здравето и то е пари. Да не смяташ здравето за важно е като да смяташ яденето за разход и да спреш да ядеш, за да имаш повече пари. Един прост пример - по-добре голяма сметка на ток зимата, отколкото да се разболееш от студ и дадеш парите за лекарства.

 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Пак опрахме до тайнствените филтри ..

  КАКЪВ точно филтър лови СО2 ??????????
  —цитат от коментар 57 на sim4o


  До коментар [#57] от "sim4o":Само за този въпрос става ясно че от химия не отбираш дори и на ниво основно образование. Ей ти един отговор на такова ниво - огън.
  —цитат от коментар 64 на Deaddark


  Огън, следвай ме ..

  Огън - служба няма ..


  П.П
  Ако ИМАШ такива филтри - за какво е цялата Зелена Сделка, дето ще ни струва СТОТИЦИ ТРИЛИОНИ..

  Взема се филтър от твоите , монтира се на винкелова рамка - един вентилатор духа към него (или се слага на място, със силни ветрове) и той лови СО2 и захлаждаме климата - според изискванията на Грета Тунберг ..

  Ако изкараш патент - искам барем черпене ..

 67. 67 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#63] от "hqx04506254":Не затваряне - а вдигане на стандарта, така че да не плащаме еко такси за вредни емисии. Т.
  —цитат от коментар 65 на Deaddark


  ЕДИНСТВЕНО решение, да няма въглеродна емисия за ТЕЦ и да не се плаща - е алтернативното гориво ...

  Реализирано е в Британия, ТЕЦ "Дракс" КОЙТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ..

  https://www.drax.com/about-us/our-sites-and-businesses/drax-power-station/

  Ей ти и филмчета:

  https://www.youtube.com/watch?v=Lo6qlkU9xyY&t=252s

  https://www.youtube.com/watch?v=6gaftYQ_56Y

  Чудодейни филтри за парникови газове на планетата Земя НЯМА , освен в малката ти главица !

 68. 68 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ето и една чудесна статия по темата от човек, който разбира от енергетика:
  https://starozagorskinovini.com/stznews/двойствената-зелена-политика-на-евро/

 69. 69 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Тия идиоти дето защитават зелената енергия осъзнават ли, че тока ще скочи в пъти,ако затворят въглищните централи! Благодарения на изградените мощности, България има най-евтиния ток в целия ЕС. Айде стига лобизъм за „добрите зелени олигарси“!

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#16] от "today":

  Между Другаря Коваки и дугаря Бобоков има ли разлика?!

 71. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Това е една добра инвестиция - защото здравето и то е пари. Да не смяташ здравето за важно е като да смяташ яденето за разход и да спреш да ядеш, за да имаш повече пари.
  —цитат от коментар 65 на Deaddark


  На 12 декември 2019 новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.

  Животът на 44 000 европейци годишно е цената, която заплащаме за постигане на целите на ЕС за ВЕИ.

  Това е неудобната истина, която Европейската агенция по околна среда практически констатира с проучването си, но няма кой да сведе до вниманието на хората.
  Някак си не звучи много еко и здравословно, нали?

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/EU_PM2.5.png

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Не знаех, че се изплащат 1 млрд собсидии за въглища в България.
  Докато има незащитена храна в мазето, няма да се отървем от мишки.

  подпис
 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Разкази всякакви има на тия времена.
  Дискусиите вървят в обществата, поне това не може да се отрече.
  Съответно с разказите вървят и пазарлъците, очевидно става въпрос за пари.
  Справка срещата в Египет.
  Разказът на Грета и СО2 то е все по-неубедителен и очевидно се спихва та минават в истерия с последните си изпълнения в музеите.

 74. 74 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Не знаех, че се изплащат 1 млрд собсидии за въглища в България.Докато има незащитена храна в мазето, няма да се отървем от мишки.
  —цитат от коментар 72 на Иван K


  Плащат се към 3 милиарда!
  Теа лъжат с този "доклад"..

  Само за въглеродните квоти за парниковите емисии на централите в Мариушкия басейн е над милиард!

  От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда, че Общественият доставчик е закупил над 2,2 млн. мвтч. електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово“. За това количество са избълвани около 2,5 млн. тона въглероден диоксид. Простата сметка показва, че за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите. Това е при условие, че.... квотите са закупени при цени от 25 евро/тон.

  При другата американска централа - ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, сметката дори е по-голяма. От нея за девет месеца НЕК е закупил над 3 млн. мвтч електроенергия. Докато изпуснатите в атмосферата емисии са за около 3,3 млн. тона и разходътсе изчислява на около 161,4 млн. лева..

  161,4 + 122 = 383,4 милиона..
  За година 511,2

  За ДЕВЕТ месеца .. при цена 25 евро за парникова емисия..

  А сега цената е над 85 евро .. и сумата става 1, 738 милиарда..

  Това - ЗА ЕМИСИИТЕ САМО..

  Благодарение на един стар, все още пазен в тайна договор, подписан четири дни преди парламентарните избори през 2001 г., Националната електрическа компания се задължава с 250-280 млн. лв. годишно към дружество, контролирано от въпросния „Резервоар Кепитъл Груп“. Плащането е за „разполагаемост“, тоест не е свързано с конкретна дейност или продукция, а с обещанието в случай на нужда да се задействат мощности за производство на електричество.

  Отделно от това, за разглеждания период са платени 258 млн. лв. на компанията оператор. Това е много любопитен разход. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ плаща на фирма от същата структура („КонтурГлобал Оперейшънс България АД“) за „опериране, поддържане и управление на обекта“. Най-важен елемент в тази сума са заплатите и социалните осигуровки на над 400 души, заети в ТЕЦ.

  Но освен това “КонтурГлобал Марица Изток 3” ежегодно плаща на “КонтурГлобал Оперейшънс България” близо 5 млн. лв. такса за управление. Тоест, собственикът плаща на себе си за управлението на актива, който притежава. Освен това, в разходите за “опериране, поддържане и управление” не попадат разходите за техническа поддръжка, застраховки, юридически и счетоводни услуги, които са изведени в отделни статии.

  Този разход, осигуряващ тлъстите бонуси на професионалните инвеститори, бледнее пред друго несъответствие: през 2018 г. разходите за въглища на електроцентралата са близо двойно по-ниски по сравнение с разходите за квоти за емисии.

  А разходите за квоти, според клауза във все още секретния договор от 2001 г., са за сметка на НЕК.

  Та излиза НАД 3 милиарда, по съвсем бакалски сметки !

 75. 75 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Грантаджийски пасквил.

 76. 76 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#63] от "hqx04506254":Не затваряне - а вдигане на стандарта, така че да не плащаме еко такси за вредни емисии. Това е една добра инвестиция - защото здравето и то е пари. Да не смяташ здравето за важно е като да смяташ яденето за разход и да спреш да ядеш, за да имаш повече пари. Един прост пример - по-добре голяма сметка на ток зимата, отколкото да се разболееш от студ и дадеш парите за лекарства.
  —цитат от коментар 65 на Deaddark


  Блажена простота!

  Откога квотите за въглеродните емисии станаха "екотакси"???

 77. 77 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  :За да не се закрият тецовете - трябват филтри,
  —цитат от коментар 56 на Deaddark


  🤦🤦🤦🤦

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  Плащат се към 3 милиарда!
  Теа лъжат с този "доклад"..
  —цитат от коментар 74 на sim4o


  Ако ще двеста минуса да сложите - от НЕК излизат милиарди и отиват към въглищните централи в маришкия басейн ..

 79. 79 Профил на Тодор Димитров
  Тодор Димитров
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#78] от "sim4o":

  Опитвам се на няколко Ваши коментара да поставя "плюс", обаче отчита "минус", без да се отбележи плюсчетое
  После вече изобщо не отчиташе, и няколко пъти рефрешвах страницата.

 80. 80 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  .. "зелено енергийно гориво" от отпадъци, дървета и гуми си е чиста порнографска лъжа, защото няма нищо общо с екологията и зелената енергия!!! ..
  —цитат от коментар 40 на batzdravo


  Абсолютно вярно!

  Активисти, политици, лобисти и медии продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии – все едно става въпрос за едно и също нещо. Малко го правят с ясното съзнание, че лъжат. Повечето просто не знаят. Крайният резултат обаче е, че в обществото се налага невярна представа за реалната връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората наивно да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

  Замърсяването на въздуха бавно убива около 4.2 милиона души годишно по света и е най-силно в страни, където все още водеща роля играе биомасата ..

  Ако някой смесва замърсяване на въздуха и въглеродни емисии, то този някой или лъже или няма представа за какво говори.

 81. 81 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#78] от "sim4o":Опитвам се на няколко Ваши коментара да поставя "плюс", обаче отчита "минус", без да се отбележи плюсчетое После вече изобщо не отчиташе, и няколко пъти рефрешвах страницата.
  —цитат от коментар 79 на Тодор Димитров


  Някому не ми харесва, какво пиша .. :)

 82. 82 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#66] от "sim4o":

  Зелената сделка е една измама от планетарен мащаб. Еко-талибаните сте я превърнали в религия.

  Въглеродният двуокис е суровина за процеса фотосинтеза, без който никой от нас не би го имало. В историята на планетата ни е имало периоди с много по-високи нива.

  Целта на цялото упражнение е за да направи енергийната ни система неустойчива и да се предизвика срива и при следващото глобално застудяване. И тогава всички ще ги чипират на ръката или челото, за бъде постигнат глобалния контрол. После ще пуснат в експлоатация огромен квантов компютър, по прякор Звяра. Останалото е описано в "Откровението на Йоан".

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  В положениета което се намираме, зеленият път е път към Ада.

  Judjuk
 84. 84 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2598 Любопитно

  ...скъпия ток от въглищата ...
  —цитат от коментар 39 на Deaddark


  Ко реч'?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Че какво разбира ЦИД от икономика и енергетика? Те са чакат грант!

 87. 87 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Краят на въглищните централи ще е както края на Кремиковци!

 88. 88 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  В името на обективната истина, непозната за този сайт, хубаво е да изчислят в какъв размер са и интересите на "зелените бизнесмени" за закриването на централите, от които произвеждаме ток със собствени ресурси.
  —цитат от коментар 6 на uchuden


  Няма да ги закрият .. най-вероятно ще почнат да горят биомаса и РДФ .. така както вече правят някои западни компании у нас ..

  Това, ще се представи опаковано с лъскавия етикет " опазване на природата" и " .. намаляване на парниковите емисии.."

  А зелените тролове, ще се радват че се бил "намалявал въглероден отпечатък.." и как всичко било "добра новина"..

  Както се радват ей тука, например :

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/02/23/4315419_grupata_solvei_obiavi_plan_za_namaliavane_na_20_ot/

 89. 89 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Трябва да се оставят трите големи ТЕЦ в Марица Изток. Те дават около 85 процента от енергията от въглища и са модернизирани. След години когато бъдат открити заместители ще бъдат изведени от експлоатация. Сега да се говори за извеждането им от експлоатация е пълна глупост. По всяка вероятност руския посланик е автор на статията.

 90. 90 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#83] от "Judjuk":

  Не, зеленият път не е към ада. Към ада е този път представян ни за зелен. Така или иначе зелената енергия е бъдещето, но не промотирана ни от руските служби.

 91. 91 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#78] от "sim4o":

  Не ти е актуална инфлацията. Никакви пари не излизат от НЕК, а влизат от продажбата на енергията произведена от американската ТЕЦ

 92. 92 Профил на bazinga
  bazinga
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много тъпаци в този форум ееее,всички червени клетки са активизирани,
  Първо България произвежда 3 пъти повече ток от колкото и е необходимо,значи някои другари си прибират печалбата и ви тровят -идиоти,Второ България въглищата са масово лигнитни(това се учи в 5 клас)накратко казано -шлака която не гори а тлее и замърсява в пъти повече от черните въглища,ама кои да знае като половината в форума сте завършили средно образование на релси.И накрая кои държи тези въглищни мини и плаща ли нещо за тях. АРЕ стига толкова че ще ви изгорят бушоните от мислене....................

  in vino veritas
 93. 93 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#92] от "bazinga":

  Зелената енергия е в пъти по-скъпа от атомната и от изкопаемите горива. На този етап на развитие на технологиите, тя може да бъде само подпомагаща, но не и основен източник.

 94. 94 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  Твоята дума е тъпа опорка, защото измерването на замърсяването на въздуха над цяла област зависи от посоката на вятъра и мястото на измерване, и точно в този момент, знаейки за замерването, от въпросния ТЕЦ да са намалили мощностите.
  Не вървиш, опорките ти са прогнили, приятно падане и повече да те заболи, та дано се осъзнаеш.

 95. 95 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#27] от "sim4o":

  Не съм чувал по-безмозъчна простотия и тъпа лъжа!
  Симчо, живял ли си, бил ли си по тези страни, по време на публикуването на статията, която цитираш. Ако си бил там, ще ти е пределно ясно, че това е лъжа.
  И друго нещо да знаеш, замърсяването на Европа със фин прах идва от САхара и стига чак до северните страни. Разгледай спътниковите снимки, как облаците от пясък достигат до почти всяка точка на Европа.
  И те моля НЕ ЛЪЖИ повече!

 96. 96 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#28] от "sim4o":

  Симчо, много те моля не лъжи, изгарянето на стари гуми в Европа е ЗАБРАНЕНО и никой не го прави. Старите гуми се рициклират по съвсем друг способ и не се използват за електроенергия. Простия мисли, че всички са прости и няма да го разберат, удобно но не вярно. Старите гуми се раздробяват на малки парчета и се извлича текстила и стоманата от тях, основно отиват за направата на настилки.
  Спомни си, че ядеш хляб с устата си и спри да лъжеш!

 97. 97 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#31] от "sim4o":

  А ти можеш ли да изброиш видовете филтри?

 98. 98 Профил на vdq361141334
  vdq361141334
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#42] от "Deaddark":

  ++++++++++++++
  Занимавал съм се с очистване на серни окиси за азотните не знам. Знам , че преди време във Стара Загора се произвеждаше азотна киселина, силно избухлива при досег с органика. Сега не знам някой някой да го прави. Сярната и азотната киселина се използват предимно за производство на боеприпаси.
  Очевидно е, че при липсата на процес горене, ще липсват и отадъчните окиса на азота и на въглерода и ако СО2 се преработва от процеса фотосинтеза, то за азотните окиси и СО липсва такъв вариант.

 99. 99 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  До коментар [#28] от "sim4o":Симчо, много те моля не лъжи, изгарянето на стари гуми в Европа е ЗАБРАНЕНО и никой не го прави!
  —цитат от коментар 96 на vdq361141334

  Имаше изследване за праховите емисии на наноàстици при движение на автомобил ..
  От Единбургския Университет

  И се оказа, че НАЙ-МНОГО се отделят от пътната настилка .. та ако сме излашкали в настилката всякакви боклуци - после децата ни ги дишат ..


  А иначе кога една лъжа е тъпа?

  Когато съвсем лесно се опровергава ..

  -- --
  ' Tire and TDF Use in Portland Cement Kilns
  Last Updated on Sun, 20 Nov 2022
  Used tyres and waste oil have been used as alternative fuels in cement production for a long time. ..
  -- --

  В България, душицо тъпа, се изгарят стари гуми и се намалява въглероден отпечатък ..

  ВСИЧКИ наши заводи са изградили инсталации..

  -- --
  .. "Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което намалихме значително собствения си въглероден отпечатък и спомогнахме за подобряване състоянието в страната като цяло. ..
  Източници на алтернативни горива, които компанията използва:
  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода. .."
  -- --

  Зелената сделка, намаляваме СО2 ..

  И още по повод тъпите ти, неадекватни лъжи ..
  "Дневник" .. добра работа на редакцията!

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

  "Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. .."

  Въпрос КОЛКО ПРОЦЕНТА от гумите се изгарят в циментовите заводи в Европа?

  Ами 30% ..

  Давай, лъжи тъпо още ..

 100. 100 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Чета че Стара Загора губи сто милиона евро от плана за развитие поради непредставяне на проекти заместващи ТЕЦ. Кой ще измисли план за един милиард евро заместващи ТЕЦ Марица Изток когато тецовете за една година дават печалба от един милиард.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK