Борисов нескромно: По-добър за премиер от мен няма

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовНай-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ имала два варианта за състав на правителство. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред събрание на партийни активисти във Враца.


По думите му неговата партия си имала премиер и това бил той. "ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит", настоява лидерът на ГЕРБ, като това бил първият вариант.


И Меси е на 31 г. (всъщност е на 35 г.), но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение.


Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ
Вторият вариант е ГЕРБ да предложи неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.


Бившият премиер уточни, че такива приоритети могат да бъдат бюджетът, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, незабавно усилване на охраната на външната граница и преговори със страните, които имат резерви за влизането на България в шенгенското пространство.


ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, обяви Борисов
ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, обяви Борисов


Само преди ден Борисов обяви, че ГЕРБ щяла да предложи правителство от експерти, което не предполага той да е номинацията на партията за министър-председател. В сутрешните блокове на телевизиите в неделя гостуваха няколко представители на партията, които с различни нюанси казаха, че Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер, който ще получи в понеделник мандат от президента Румен Радев за съставяне на правителство.


В събота (3 декември) Борисов беше на среща на Европейската народна партия (ЕНП) в Атина, на която присъстваха председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент, лидерът на ЕНП, премиерите на Гърция, Хърватия, Словакия, канцлерът на Австрия, лидерите на германските консервативни партии ХСС и ХДС и др. По думите му всички те питали защо само преди две години България е получила Берлинския процес за Западните Балкани да се води от София като знак колко е силна европейска и прогнозируема страната.


"Тогава показателите на България бяха толкова добри, че ни приеха в най-бялата организация на Европа - Европейския банков съюз, и преди Хърватия ни взеха в еврозоната", каза лидерът на ГЕРБ, като не стана ясно какво има предвид под това, че България е "взета" преди Хърватия в еврозоната, на която Загреб вече е член, докато България е много малко вероятно да бъде приета от 1 януари 2024 г.


ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция
ГЕРБ ще предложи кабинет на малцинството, опонентите им предвидиха тройна коалиция

Натърти, че в деня, в който България е приета за член в Европейския банков съюз, започнали протести (през лятото на 2020 г.), "защото на някой не му хареса България, която са свикнали да е слаба и неорганизирана, да е водеща - това е недопустимо за някого". Настоява, че ако ГЕРБ е продължила да управлява до днес, страната вече щяла да е приета в еврозоната и шенгенското пространство.


"Преди две години имаше нулева миграция, граничарите се ръководеха от най-добрите професионалисти. През глава идваха лидерите на Европа да гледат как България се е справила. Като прочетох вчера изказванията по темата какво е казал премиерът (на Нидерландия Марк) Рюте - мислите ли, че случайно от другия край на Европа ще долети случайно английският премиер (вероятно има предвид Дейвид Камерън, който напусна поста през лятото на 2016 г.), за да види как охраняваме границата с Турция. Дойде да види с очите си, защото едно е да говориш, друго е да видиш. (Премиерът на Унгария Виктор) Орбан дойде и прекопира същото при тях", увери Борисов и допълни, че сегашният и бившият канцлер на Австрия казали, че България пазела най-добре шенгенската граница по времето на неговото управление.


Но две години "безвремие и експерименти, политически назначения в МВР и чистки - водят до този резултат", коментира Борисов.


"Не сме съгласни да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия. Ние трябва по най-бързия начин, за да не завлечем и Румъния, да направим правителство. За 20-30 дена да гарантираме сигурността по границата, и да влезем трите държави заедно. Това съм изразил и на срещата на върха вчера. Премиерът на Холандия казва абсолютна истина - границата ни в момента е разграден двор. Над 75 хиляди мигранти има в Австрия. Канцлерът казва "Откъде дойдоха", а те като отидат в центровете, казват откъде са минали, тайна няма", обяви Борисов.


Антикорупционно правителство с "физиономиите на Кирил (Петков) и Асен (Василев) е несъвместимо", те са нарушили основните принципи на правовата държава, добави бившият премиер за съпредседателите на "Продължаваме промяната".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK