Премиерът свиква среща с вътрешния, външния и правосъдния министър заради Шенген

Гълъб Донев

© Велко Ангелов

Гълъб ДоневСлужебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща в Министерския съвет в понеделник (5 декември) с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с министъра на външните работи Николай Милков и с министъра на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от правителствената информационна служба.


Срещата се свиква, за да бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към шенгенското пространство.


Правителството на Нидерландия реши в петък (2 декември), че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че техните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България.
Нидерландският премиер Марк Рюте каза в петък, че отказът за подкрепа на България се основава не на политически съображения, а на фактическото състояние. "Подходихме честно", допълни той, а нидерландска агенция посочи, че кабинетът му вижда технически недостатъци в предложението за България и призовава за разследване на корупцията и организираната престъпност в страната.


Позицията на Нидерландия предизвика остри реакции на българските власти, включително президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, представители на служебния кабинет - министрите Иван Демерджиев и Крум Зарков, както и на някои партии. Главният прокурор Иван Гешев пък поиска данни и доказателства от Нидерландия за това, че границата между Турция и България може да се премине срещу 50 евро подкуп на граничен полицай.


Едно наум: Гешев иска доказателства от Нидерландия, че границата се преминава срещу 50 евро
Едно наум: Гешев иска доказателства от Нидерландия, че границата се преминава срещу 50 евро

В края на следващата работна седмица министрите от ЕС ще могат да се съгласят (изисква се единодушие) за присъединяването на нови страни към шенгенското споразумение и въпреки че не е известно дали повече европейски страни ще гласуват против, само блокирането от страна на Нидерландия вече би попречило на присъединяването на България. При това положение не е известно дали предложението за България изобщо ще попадне в дневния ред, след като нидерландският вот е предизвестен. Окончателното решение как ще се процедира на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието ще се вземе на 7 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK