Кабинетът е готов за ответни мерки срещу Нидерландия и Австрия заради Шенген (допълнена)

Кабинетът е готов за ответни мерки срещу Нидерландия и Австрия заради Шенген (допълнена)

© Георги КожухаровПравителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той свика днес среща по темата, на която присъстват министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков. Премиерът изрази надежда, че в оставащите дни може да "надделее разумът" в партньорите от Шенген.


Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия. В Австрия има разнобой между различните членове на управляващата коалиция по темата.


На Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 7 декември ще се вземе решение дали да се гласува за присъединяването на България и Румъния към Шенгенския договор, при положение че има гласове против. Решението трябва да бъде взето единодушно.
Днес Донев подчерта, че критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 г., а позициите на премиера на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България.


"Отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци при функционирането на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската стрнаа, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи", заяви Донев по повод думите на Рюте, че българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро. Според Иван Демерджиев това не са обвинения, а предположения.


През последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни са организирани допълнителни проверки с участието на заинтересовани страни-членки на Европейския съюз.


"Областите, обект на проверки, включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество в сферата на миграцията и опазването на личните данни, най-чувствителните и важни сфери, определени от ЕК. И двете проверки завършиха с положителни за България доклади", посочи Донев.


Отделна проверка е извършило в последните дни посолството на Австрия в София. Резултатът също е положителен. Според премиера резултатите от тези проверки за пореден път са доказали, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. Нидерландската страна не е пожелала да вземе участие в проверките.


"В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия, противоречат на позициите на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", каза той.


Донев напомни, че върховенството на закона формално не е част от шенгенските критерии. Добави, че още през 2019 година Европейската комисия е излязла с ясно становище, че България е покрила шестте основни приоритета по Механизма за сътрудничество и проверка, и не се налага изготвянето на нови доклади за страната, тъй като условията за отпадане на мониторинга са изпълнени.


По думите му последиците от неприемането на България в Шенген могат да се окажат сериозни, не само за България, а и за Нидерландия и Австрия, както и Европейския съюз като цяло.


"Приемането на България, заедно с Румъния и Хърватия в Шенген, ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но и по добра защита на външните граници", подчерта, той.


В оставащите дни правителството ще продължи активната и последователна работа с партньорите, за да постигне взимането на положително решение за присъединяване на България към шенгенското пространство.Междувременно служебният министър на външните работи Николай Минков повика за разговор посланика на Нидерландия в България Симон ван дер Бург. Той му е предложил да се търси компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK