Шефът на агенцията по храните бил освободен преди 3 седмици, обяви Явор Гечев

Шефът на агенцията по храните бил освободен преди 3 седмици, обяви Явор Гечев

© Велко АнгеловДосегашният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е уволнен още преди 3 седмици заради забавяне на работата, а не след изнесени данни от "Продължаваме промяната" днес. Освен това изнесеното от формацията на Петков и Василев са "куп лъжи", които са "клепане на собствената държава" при това 3 дни преди гласуването в ЕС за това дали България да влезе в Шенген. Това обяви пред Би Ти Ви силно фрустриран министърът на земеделието Явор Гечев, по чието предложение по-рано днес премиерът освободи от поста Христо Вълчанов.


Гечев обясни, че отдавна е недоволен от работата на Вълчанов, като не даде много конкретни причини, но посочи, че досегашният директор изостава с темпото, наложено му от самия Гечев. Това довело до несвършването в срок на редица спешни въпроси, поради което още преди 3 седмици директорът бил освободен. Самият Гечев обаче го върнал на поста, за да довърши започнати неща."Бе освободен защото не издържа на ритъма, който аз определям като министър... Има забавяне на работата по определени от мен и правителството приоритети. Не съм съгласен и с някои негови назначения. Няма връзка с казаното, комуникацията с премиера бе миналата седмица", обясни Гечев.


Обяви, че откакто служебният кабинет е на власт, държавата контролира дейностите по фитосанитарния контрол на граничния пункт "Каптиан Андреево", че "Евролаб" е отстранена, но делата срещу нея ще се водят вероятно години наред. Отрече твърдение на депутата от "Продължаваме промяната" и бивш директор на агенцията Христо Даскалов, че наследникът му Вълчанов не е дал ход на искова молба до Софийския градски съд за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31 декември 2021 г. договор за наем между БАБХ и фирма "Евролаб 2011". Показа и платежно нареждане за внесена такса по това дело.
Посочи, че от петък с пробите на внасяните храни през този граничен пункт се е заела нова, държавна лаборатория, базирана в "София тех парк", а тази седмица ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на оборудване, с което пробите да се изследват на самия граничен пункт.

Обяви, че предишните управляващи отправят неверни твърдения за ситуацията на пункта, с което провеждат предизборната си кампания и с ясното съзнание, че досега държавата не е имала капацитета да обслужва проверките на пункта. Сега капацитетът й по думите на Гечев е удвоен, "Евролаб 2011" е отстранена и единствено държавата контролира пункта.

"Продължаваме промяната" са част от проблема, а не от неговото решение, заключи министърът.


Съобщи, че инспекторатът на министерството е започнал проверка по сигналите на "Продължаваме промяната" в агенцията както по дейностите, свързани с граничния пункт. Посочи, че не разбира защо сигналите до службите не са били подадени първо на него.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK